Om du vill få mer integritet online är det en bra start att använda en VPN. Vi har sammanställt den ultimata guiden till VPN, inklusive hur de fungerar, hur de skyddar dig och varför du inte borde surfa online utan en.
Vad är en VPN-tjänst?
En VPN, eller virtuellt privat nätverk, är ett privat nätverk som krypterar och överför data medan det reser från en plats till en annan på internet. Med hjälp av ett VPN för att ansluta till internet kan du surfa på webbplatser privat och säkert samt få tillgång till begränsade webbplatser.
VPN är inte bara för stationära eller bärbara datorer – du kan också ställa in VPN på din iPhone, iPad eller Android-telefon. När du använder en VPN kan den dölja din IP-adress och fysiska plats medan du krypterar din internettrafik så att ingen kan se vad du gör online.
Den här guiden tar dig igenom exakt hur ett virtuellt privat nätverk fungerar och vad det kan användas till, samt tar upp vad du behöver veta innan du väljer en VPN-tjänst som passar dina behov.
Hur fungerar en VPN egentligen?
En VPN fungerar genom att skapa en säker och privat tunnel mellan din dator och resten av internet. Detta skyddar din data när den reser från till och från din dator, samtidigt som din verkliga IP-adress och plats döljs.
Med en VPN-anslutning går din trafik först till VPN-servern, och sedan vidarebefordras den till resten av webben.
Detta betyder att alla webbplatser och tjänster du använder ser din VPN:s IP-adress medan din riktiga IP förblir skyddad. Eftersom de flesta VPN skyddar din internettrafik med datakryptering kan ingen spionera på dig.
Utan VPN är all din internettrafik potentiellt exponerad. Din internetleverantör, regeringen, andra människor i ett delat nätverk och till och med slumpmässiga internet-främlingar kan kika på vad du gör.
Kryptering: vad betyder det?
Kryptering är processen att ta lite information och kryptera den så att den inte kan läsas. När du ansluter till internet via en VPN-tjänst är det din anslutning som blir krypterad, vilket innebär att om cyberbrottslingar skulle fånga upp dataströmmen, skulle de endast få gibberish-kod.
Du kan tänka att kryptering är som en form av hemlig kod. Sättet som din information krypteras kallas en ’cypher’, och det finns en ”nyckel” som låter dig dechiffrera meddelandet vilket gör koden logiskt igen.
Den högsta tillgängliga kryperingsstandarden är känd som AES (Advanced Encryption Standard) 256-bit och används av de mest rekommenderade VPN-leverantörerna.
Vad betyder 256-bitars kryptering egentligen? Det är storleken/komplexiteten på den ’cypher’ som används i krypteringen. Ju större det är, desto fler möjligheter finns det, vilket gör de desto svårare att gissa den rätta ”nyckeln”.
När det gäller 256-bitars krypteringen så finns det mer kombinationer än det finns stjärnor i universum. Faktum är att denna krypteringsstandard är så säker att den används av banker och regeringar över hela världen för att säkerställa säkerheten för deras data.
Vad är ett VPN-protokoll?
Ett VPN-protokoll avser den teknik som en VPN-leverantör använder för att säkerställa att du får en säker och snabb anslutning mellan din enhet och deras VPN-servrar. Det är helt enkelt en kombination av krypteringsstandarder och överföringsprotokoll.
Det mest använda VPN-protokollet är OpenVPN. Att vara ”öppen” kanske inte låter som det bästa för något som är utformat för integritet, men det är det säkraste alternativet som finns när du använder en VPN-tjänst. Varför?
Eftersom det är öppen källkod, vilket innebär att dess källkod är tillgänglig för alla att tyda. Så om det skulle uppstå några säkerhetshål eller andra utnyttjbara sårbarheter, skulle de snabbt plockas upp av utvecklare som stöder det. Därför kan du vara säker på att det inte försiggår något konstigt bakom scenerna.
Ett annat allmänt känt protokoll är PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol), som huvudsakligen används på gratis VPN-tjänster och är mycket mindre säker. Det har funnits länge (sedan ca 1995) och även om det är lättare att installera, så är det fullt av kända säkerhetsfel och bör undvikas.
Varför är en IP-adress viktigt?
Din IP-adress är en unik uppsättning siffror som identifierar din enhet när du ansluter till internet. Tänk på det som en hemadress för din enhet som vanligtvis ser ut i stil med: 216.242.36.104.
Varje enhet har en egen unik IP, och när du ansluter till en webbplats översätts adressen du skrev in till den IP-adressen som webbplatsens server har. Precis som din dator samlar in serverns IP-adress för att ansluta till den, så samlar servrarna du ansluter till också in din enhets IP-adress.
Din IP-adress länkar din enhet till din internetleverantör (ISP) och även till den religion du arbetar i. Så här begränsar tjänsterna innehåll efter region: din IP flaggar den region du befinner dig i och om innehållet du försöker få åtkomst till är begränsat där du är så kommer du inte kunna komma åt det.
När du ansluter till en VPN-server får du IP-adressen till den servern i den regionen du kopplats till, vilket maskerar din riktiga IP-adress bakom den. De som försöker snoka runt dina aktiviteter kommer endast kunna komma åt VPN-leverantörens IP.
Vad gör en VPN-tjänst?
En VPN-tjänst användes ursprungligen för att möjliggöra fjärranslutna arbetstagares åtkomst till företagsfiler och mappar när de arbetade från en annan plats än huvudkontoret. Detta innebar att de kunde komma åt känsliga dokument via en säker och krypterad internetanslutning.
Även om detta fortfarande är fallet, hänvisar vi till kommersiella tjänster som erbjuder människor säkerhet och skyddande av deras integritet när de använder internet.
En VPN-anslutning skyddar inte bara din surfning med kryptering, det kan också ge dig tillgång till flera i vanligt fall otillgängliga hemsidor och tjänster, beroende på var du ”befinner” dig i världen. Du kan lura hemsidor att tro att du befinner dig i en del av världen när du inte gör det.
Så vad erbjuder ett virtuellt privat nätverk egentligen?
- Det gör offentligt Wi-Fi säkrare
- Du kan streama regionalt blockerat innehåll
- Åtkomst till blockerade webbplatser
- Undvika censur
- Förhindra ISP-spårning
- Förhindra prisdiskriminering
Gör VPN det säkert att använda offentliga Wi-Fi’s?
Gratis Wi-Fi är fantastiskt, har jag fel? Både och faktiskt. Ja det är gratis, men i verkligheten kan de bli dyrt för dig ändå.
Offentligt tillgängliga Wi-Fi nätverk är osäkra, vem som helst kan komma åt det, och man kan till och med hacka telefoner. Har man hackingerfarenheter kan man enkelt komma åt telefoner som är anslutna till offentliga Wi-Fi nätverk. Detta innebär att de kan se, spåra och komma åt alla information du delar på nätverket.
De kan komma åt dina bankkontouppgifter, personlig information för att stjäla din identitet och privata meddelanden. Riskerna med ett offentligt Wi-Fi är nästan oändliga.
I ett sånt här scenario gör en VPN-anslutning all skillnad. Eftersom tjänsten krypterar all din kommunikation till servern så spelar det ingen roll ifall någon försöker komma åt din information. En så enkel åtgärd som gör så stor skillnad.
Streama från var som helst
Du kanske aldrig har övervägt det, men dina streamingtjänster licensierar faktiskt olika innehåll beroende på var de finns i världen. Föreställ dig att du vill fortsätta kolla på den där intressanta serien när du är utomlands, men du kommer inte åt de då den serien inte är tillgänglig där du är just nu.
Men en VPN-anslutning innebär att du kan välja var du ska befinna dig virtuellt. Ställ in VPN-tjänstens virtuella plats i hemlandet igen, och voilá, du kan nu fortsätta njuta av din serie.
Vissa tjänster kan dock upptäcka användningen av ett VPN och hindra dig från att komma åt deras tjänster. Netflix ser till exempel din VPN och tillåter inte åtkomst.
Undvik censur
Alla har inte turen att leva i ett land med informationsfrihet. Kina t.ex. har en strikt sanktion och censur mot användning av webbplatser som Google, Facebook och Twitter. Detta gäller även allt som är förknippat med dessa sidor (Gmail, Google Maps, Instagram t.ex.). Inte ens Facetime är tillgängligt.
Detta är inte optimalt om du är ute och reser och beror på dessa hemsidor/appar. En VPN-tjänst hjälper dig kringgå censur som detta och låter dig använda utforska internet fritt.
Kringgå ISP-spårning
Din ISP (internetleverantör) är de som förser dig med en internetanslutning. Några exempel är Bahnhof, Boxer, Bredband2, A3 mm. Visste du att de kan se allt du gör online? De kan även lagra all denna information.
I Storbritannien lagras all webbhistorik av alla ISP’s i ett år. Allt du läser, tittar och klickar på lagras. Sen har du USA som går steget längre: där får internetleverantörer lagra och sälja information till högsta budgivare utan samtycke.
Din virtuella privata anslutning i form av VPN skyddar dig från denna typ av intrång. Det beror på att din internetanslutning är krypterad, vilket betyder att det är endast du själv som kan se vad du gör. Ingen spårning eller lagring kan ske. Vilket leder oss till…
Undvik prisdiskrimination
Aldrig hört talas om prisdiskriminering? Det är när olika priser erbjuds olika människor beroende på deras betalningsförmåga. Detta händer mycket mer än du tror.
Prisdiskriminering sker främst baserat på din geografiska placering. Är du t.ex. baserad i New York eller London så är det mer sannolikt att du har högre inkomst än någon i Indiana eller Nottingham. Vilket i sin tur innebär att du ofta får högra priser på varor.
Detta sker ofta med flygbolag, men kan tillämpas på nästan vad som helst. Företag gör detta för att tjäna mer pengar och de vet hur man gör det bra.
På samma sätt som ett VPN byter din baserade plats för att ta dig runt innehållscensur, så blir det svårare för företag att höja sina priser för dig.
Varför är integritet online viktigt?
Internet växer hela tiden och idag kan vi göra nästan allt online. Detta gör exponerinsrisken större än någonsin. Din webbhistorik, vanor och beteende spåras och lagras av internetleverantörer.
Vi tycker att din personliga information ska vara just det. Personlig. Och därför lägger vi stor vikt i att begränsa andra parter från att ta del av denna information. Konsekvenserna av att inte skydda dina uppgifter kan bli allvarliga. Cyberbrottslingar kan enklare komma åt din information eller attackera ditt system, annonsörer kan enklare rikta sig till dig och dina intressen och din ISP kan spåra din onlineaktivitet.
Kan jag spåras online när jag använder VPN?
När du köper en VPN så kommer du ofta använda ditt bankkort, vilket ger VPN-leverantören ditt namn. Det finns mindre spårbara betalningsmetoder som vissa kryptovalutor. Men informationen VPN-leverantören har angående din onlineaktivitet är din IP- och IP-adressen till servern de kopplat dig till.
Hittar du en VPN-tjänst som erbjuder delade IP-adresser är det en bra feature. Detta betyder att du delar IP-adress med någon annan när du är kopplad till VPN-servern, vilket i sin tur gör det nästan omöjligt att knyta dig till något som nås från den delade IP-adressen. Då bör inte din webbhistorik spåras av VPN-leverantören.
Det finns många sätt att spåra din onlinesurfning oavsett om du använder VPN eller inte. Annonsörer kan följa dig online om du har en cookie i webbläsaren – vilket du inte kommer undan med en annan IP-adress. Använder du ingognito läge så raderas dock cookies automatiskt såfort du stänger ner fönstret.
Vad betyder ”ingen loggning”?
När en aktivitet utförs på en dator så loggas den händelsen, vilket betyder att det sparas i ett register. Dessa loggar är användbara för en mängd olika saker. De kan till exempel hjälpa IT-experter att räkna ut vilka aktiviteter en dator utförde när den kraschade.
Varje server samlar in information som standard när den nås av en enhet. Omfattningen av vilken information servern samlar in om dig när du ansluter bör beskrivas tydligt i sekretesspolicyn för den VPN-tjänst du använder.
Det är viktigt att du alltid läser VPN-leverantörens integritetspolicy för att säkerställa att du vet exakt vad allt innebär. Om de kan logga din webbläsarhistorik, besegrar detta syftet med att använda en VPN-tjänst för integritet och säkerhet på internet.
När en VPN-leverantör hävdar att den har en policy för ”ingen loggning” betyder det att den inte håller loggar över vad du gör online. Alla ansedda VPN har en sådan policy.
Allt de borde veta är din betalningsmetod, din IP-adress och adressen till servern du har anslutit till i deras nätverk – och det är allt de borde kunna tillhandahålla om de är tvungna att släppa information.
Är VPNs gratis?
Vissa VPN är gratis. Gratis behöver dock inte alltid betyda säkert. En gratis VPN-tjänst måste tjäna sina pengar på något sätt, och det går ofta på bekostnad av din data och säkerhet. Här kommer en lista på vad en gratis VPN-tjänst oftast innebär:
- Svaga protokoll: De flesta gratistjänster tillhandahåller endast PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) VPN, vilket är en gammaldags metod som betraktas som föråldrad. Flera sårbarheter har upptäckts genom åren och krypteringen kan enkelt brytas med allmänt tillgängliga verktyg online.
- Långsam hastighet: Alla älskar gratistjänster – och det betyder att massor av människor saktar ner servrar och fördröjer anslutningar.
- Gratis VPN-tjänster begränsar ofta sina användare med mycket små nedladdningsgränser.
- En gratis tjänst stöder sällan lika många platser som betalda tjänster.
- Som vi sa måste de tjäna sina pengar på något sätt, vilket oftast är annonsering. Var beredd på popup-fönster och skräppost i överflöd.
Om du inte är säker på om en VPN är något för dig men vill prova, föreslår vi att du testar en gratis testperiod. Var bara noga med att avsluta prenumerationen innan testperioden är slut, så du inte betalar efter den har gått ut.
Är VPN lagliga?
Det varierar beroende på vilket land du befinner dig i. På många ställen är det bra att använda en VPN. I andra är det kanske inte uttryckligen förbjudet, men att använda en VPN för att undvika regeringens begränsningar skulle kanske göra mer skada än nytta.
Oavsett vad, att använda VPN:s integritet och säkerhet för att begå ett brott är definitivt olagligt – ett brott är ett brott, oavsett hur du begår det.
Vissa regeringar användandet av VPN som en fientlig handling eftersom de kräver mer kontroll över vad man ska kunna se online inom sina regioner. På grund av detta rekommenderar vi att du alltid kontrollerar de landsspecifika lagarna om VPN när du reser.
Kan jag använda VPN på flera enheter?
Ansedda VPN-tjänster erbjuder dig skydd på alla dina enheter, ofta med de mest säkra och uppdaterade protokollen. Håll utkik efter sådana med dedikerade VPN-appar för dina enskilda enheter som VPN för iPhone och Android.
Vilka egenskaper bör en VPN ha?
Vi har gått igenom alla detaljer om varför du behöver en och vad du kan använda den till. Så låt oss lägga fram några enkla punkter att tänka på när du väljer ett VPN:
- Som vi sa, många gratis VPN är inte säkra, och de är sårbara och spammiga. Välj ett välkänt betal-VPN som folk litar på.
- Om en VPN-tjänst erbjuder dig tillgång till delade IP-adresser betyder det att flera användare har åtkomst till den samtidigt. Det betyder i sin tur att det är i princip omöjligt att spåra den IP-trafiken till någon användare.
- En bra och seriös VPN-tjänst har ingen loggningspolicy. Kom ihåg att det betyder att de inte kan spåra, eller se vad du kollar på online. Den enda informationen de kommer att ha om dig är din IP-adress och IP-adressen till servern du har anslutit till.
- Se till att du väljer ett VPN som erbjuder skydd för alla dina enheter.
Frågor och svar
Vad är VPN bra för?
En VPN-tjänst låter dig surfa anonymt och säkert på internet. Den krypterar din trafik, skyddar dig mot cyberbrottslingar som vill komma åt din information och skyddar dig från spårning. Med en VPN-tjänst kan du komma undan geoblockeringar i regioner där man censurerar mycket innehåll.
Kan man lita på VPN?
Du ska inte lita helt på VPN, nej. VPN-leverantörer kan du inte lita på helt, då många är otillförlitliga. Det gäller att hitta en leverantör som du kan lita på tillräckligt med hjälp av ett gott rykte och strikta, bra policys.