Hur du döljer din IP-adress gratis

Vad är en IP-adress?

Vi berättar hur man skyddar sig online genom att dölja sin internet protocol adress.

En IP-adress är en serie nummer som identifierar din enhet eller ditt nätverk på internet. Aktivitet på internet är en serie tvåvägskommunikation mellan klienter – programvara, som t.ex. en webbläsare som begär data – eller servrar som svarar på klienter med svar. Varje klient har en IP-adress som berättar för servrar vem som gör begäran.

Det är enkelt att förstå vad en IP-adress är, och även varför de är så viktigt. IP-adresser låter sökmotorer som Google veta var de ska skicka resultaten av en sökning, hjälpa webbplatser att se vem som besöker deras webbplats eller att se till så att du får e-post som riktas till dig.

Med andra ord så är IP-adresser grunden till hur internet fungerar. Det är tur att det är väldigt enkelt att komma åt vad din egna IP-adress är när du behöver den infon.

Tre metoder för att dölja din IP

Låt oss nu titta på vilka tre verktyg som du kan använda dig utav för att dölja din IP-adress. Varje metod erbjuder en blandning av anonymitet, säkerhet och funktionalitet.

Använd vpn för att bli anonym, ett sätt att få ett dold ip nummer

Använd en VPN

Ett VPN är en en server som funkar som en mellanhand och krypterar din anslutning till internet – och den döljer också din IP-adress. Ett VPN krypterar all din trafik, inte bara i webbläsaren utan även i andra appar och skickar sedan iväg trafiken vidare till slutdestinationen. Detta är en väldigt populär integritetslösning, vilket ger företag ett stort incitament att göra deras VPN-tjänst så enkelt som möjligt att använda.

Hur döljer VPN din IP-adress?

När du använder en VPN tjänst är din IP-adress dold eftersom din utgående trafik går igenom en VPN-server. När din trafik når sin destination gör den det under en ”virtuell” IP-adress som du får genom VPN, som står för Virtuellt Privat Nätverk.

Den enda som kan se din riktiga IP-adress är din VPN-leverantör. Därför är det viktigt att välja en betrodd och säker VPN-leverantör som inte loggar din aktivitet på något sätt.

Använd Tor

Tor består av tusentals frivilligt drivna servernoder och är ett gratis nätverk som döljer din identitet online via fler lager av kryptering. När du öppnar Tor vidarebefodras och krypteras din trafik genom en serie med tre relänoder. Dessa noder dekrypterar ett lager kryptering för att lära sig identiteten på nästa nod. När din trafik lämnar den sista noden dekrypteras den helt och skickas vidare till sin destination.

Reläsystemet döljer din IP-adress, men inte utan bekostnad på annat: eftersom Tors krypteringssystem är så grundligt tar det lång tid för din trafik att slutföra sin resa. Detta betyder att du offrar surfhastighet för anonymitet.

Är du bara ute efter att dölja din IP-adress är ett VPN en mycket bekvämare och snabbare lösning.

Genom vpn tjänst och proxyserver kan du gömma din ip adress gratis.

Hur gömmer Tor din IP-adress?

När du använder Tor känner varje relänod längs din trafiks väg genom Tor-nätverket endast IP-adressen precis före eller efter noden. Även om en angripare skulle lyckas fånga upp din trafik medan den reser från den sista noden till din destinationsserver, skulle det vara väldigt svårt att hitta din riktiga IP-adress.

Använd en Proxy-server

En proxyserver hanterar din internettrafik. En proxyserver sitter framför en klient eller ett nätverk av klienter. Sedan vidarebefodrar den förfrågningar samtidigt som den tar emot och levererar svar från servrar. Du kan behöva justera enhetens proxyinställningar manuellt om du vill använda en proxy.

Till skillnad från ett VPN krypterar de flesta proxyservrar inte din trafik, eller döljer din IP-adress för den delen. Så en angripare kan fånga upp din trafik på väg från din enhet till proxyn. Proxyservrar, särskilt gratis webbaserade versioner, tenderar att vara mindre tillförlitliga än VPN. Därför används proxys bäst som en snabb och tillfällig lösning.

Hur döljer en proxy din IP-adress?

Vissa proxyservrar kan maskera din IP-adress med en falsk IP. Det ser ut som att du är baserad i samma land som proxyserver.

  • Transparenta proxyservrar döljer varken din IP-adress eller din användning av en proxy.
  • Anonyma proxyservrar döljer din IP-adress, men inte din användning av en proxy.
  • Proxyservrar med hög anonymitet döljer både din IP-adress och din användning av en proxy.

Vissa hemsidor kan blockera trafik från kända proxyservrar, så ha det i åtanke när du använder en.

De bästa vpn tjänst eller proxy server är inte gratis.

Varför ska jag dölja min IP-adress?

Din IP identifierar dig online, och i dagens datadrivna värld är din onlineaktivitet mycket värdefull. Känslig information kan avslöjas genom din IP, som t.ex. dina shopping och köpvanor samt det viktigaste, din fysiska plats. Skydda dig själv från tredje parter som: annonsörer, webbplatser och cyberbrottslingar mm.

Därför är det viktigt att gömma din IP-adress, för att du ska kunna ha kontroll över din integritet när du är online. Det finns egentligen ingen mening med att inte dölja din IP.

Dölj din IP för att surfa anonymt

Annonsörer och marknadsförare kan spåra dig över internet och analysera dina surfvanor med målet att marknadsföra dig mer effektivt. Tyvärr så hjälper det inte med att dölja din IP, då såkallade kakor också levererar denna information. Det är därför du regelbundet bör ta dig tid att ta bort kakor från din webbläsare.

För att ta din privata nätsurfning till nästa nivå, överväg en dedikerad privat webbläsare istället för de vanliga. Det finns en rad olika alternativ som t.ex. Tor, Brave, Ungoogled Chromium mm.

En dedikerad privat webbläsare innehåller en rad avancerade antispårningsfunktioner. Detta låter dig använda internet utan att lämna några digitala fotspår som företag och privatpersoner kan använda för att följa din aktivitet.

Bästa vpn skyddar din ip adress och dina aktiviteter från andra enheter.

Dölj din IP för att skydda din plats

Döljer du din riktiga IP bakom en annan IP så kommer ingen veta vem du är på riktigt. Detta inkluderar hemsidor eller tjänster som är geografiskt begränsade. Om du t.ex. reser utomlands och vill få tillgång till filmer eller serier som endast är tillgängliga i ditt hemland, kan du använda en VPN eller en proxyserver för komma runt begränsningarna.

Många IP-adresser är kopplade till en verklig plats. Om du ofta använder olika falska IP-adresser kan majoriteten inte ta reda på var du faktiskt befinner dig.

Kan ingen komma åt min riktiga IP-adress om jag döljer den?

Det går inte att dölja din IP-adress för alla, men du kan uppnå en effektiv nivå av anonymitet för vardagliga behov på nätet. Med en VPN finns det bara en enhet som kan länka din onlineaktivitet till din riktiga IP: VPN-leverantören själv.

Därför är det väldigt viktigt att välja en VPN-leverantör som har användarens säkerhet och integritet i fokus. Leverantören ska heller inte hålla loggar över användarnas aktiviteter.

Din internetleverantör (ISP) kan se typen, vid vilken tidpunkt och mängden trafik som du skickar till VPN-servern, men de kan inte se detaljerna. Din ISP kan även se din aktivitet om du använder en proxyserver, då den inte krypterar din trafik.