Hur du spårar en IP-adress

Så här spårar du en IP-adress

Vi visar hur man söker upp ip adresser bland annat.

Att veta hur man spårar en IP-adress är ett utmärkt sätt att hitta någons plats och i slutändan deras identitet via internet. Att kunna spåra en IP, samt att kunna hindra andra från att spåra din egna, är en viktig del för att skydda din integritet online.

Företag samlar ständigt information om dina onlineaktiviteter för att kunna annonsera mer effektivt, medan myndigheter gör det för att upprätthålla nationell säkerhet.

Ett av de bästa sätten att skydda dig själv online är att förstå hur du gömmer din egna IP, samt ta reda på andras.

Hur man tar reda på någons IP-adress via Facebook

Det är väldigt enkelt att ta reda på någons IP via Facebook. Allt du behöver använda dig utav är Facebooks messenger-app.

Först måste du etablera en anslutning med användaren vars IP du vill ta reda på. Eftersom detta kräver en öppen anslutning är detta det bästa sättet att göra det på.

När du öppnat ett chattfönster med användaren, se till att de är online, håll fönstret öppet och sedan öppnar du kommandotolken. Detta gör du enklast genom att trycka på Windowsknappen och söka efter ’kommandotolken’ eller ’cmd’’. När du gjort det skriver du in ’netstat -an’ och trycker på enter.

Förutsatt att det finns en aktiv anslutning till användaren ska deras IP-adress visas efter en kort tidsperiod. Se till att du har stängt ned alla andra webbläsaresessioner när du gör detta, annars kan det leda till att du får en massa andra aktiva IP-adresser som du inte är intresserad av.

Hur du hittar IP-adress till en E-postsändare

Vi visar hur man hittar ip adresser genom e-postmeddelanden.

När du får ett e-postmeddelande får du faktiskt mer än bara meddelandet. E-posten kommer med rubriker som innehåller viktig information om avsändaren och varifrån meddelandet skickats från.

Observera att detta inte fungerar om avsändaren använder sig utav en anonym proxyserver eller om du avsändaren skickar det från ett Gmail-konto via en webbläsare. Google döljer nämligen avsändarens riktiga IP-adress.

Skulle dock avsändaren skicka e-post via Outlook, Apple mail eller Thunderbird, kommer du kunna upptäcka deras IP-adress.

För att spåra IP-adresser via din Gmail

 • Öppna e-postmeddelandet och klicka på den inverterade triangeln bredvid svarsknappen. Detta visar dig e-postrubriken.
 • Hitta ’Mottagen: från’. Det som följer efter det är IP-adressen mellan två hakparanteser, som ser ut såhär: []. Finns det mer än en av dessa så välj det sista, som är den riktiga IP-adressen.

När du väl känner till IP-adressen kan du enkelt spåra den, vilket du kommer lära dig längre ner i artikeln.

För att spåra IP-adresser via din Hotmail

Vi förklarar hur du spårar ip adress/nummer till en person.

När du har loggat in på ditt Windows Live eller Hotmail-konto hittar du e-posten du vill spåra. När du högerklickar på den visas en rullgardinsmeny där det sista alternativet är ’Visa meddelandekälla’. Välj den för att se e-postrubriken.

Därefter har du några olika alternativ:

 • Hittar du en rubrik som lyder ’X-Originating-IP’ följt av IP-adressen, det vill säga avsändarens IP.
 • Fungerar inte det, leta efter ’Mottaget: från’ följt av IP-adressen.
 • Hittar du flera ’Mottaget: från’, ignorera dem med ’proxy.com’ i sig.’

För att spåra IP-adresser via din Yahoo mail

Sist men inte minst kommer Yahoo mail.

 • Börja med att klicka på e-posten du vill spåra. Välj sedan ’Visa hela rubriken’ och leta efter ’Mottaget: från’ följt av Ip-adressen mellan hakparanteserna.
 • Detta är troligtvis avsändarens IP-adress. Finns det mer än en serie ’Mottaget: från’, välj IP-adressen från den sista.
 • Finns det inte något av de ovannämnda, välj den första IP-adressen i ’X-Originating-IP och spåra den.

Hur du hittar en webbplats IP-adress

Hur ser man sin IP adress? Det och mer förklarar vi i denna artikel

Ibland kanske du inte vill spåra en person som spammar eller stör dig, utan istället vill du hitta en specifik webbplats IP.

Att hitta en webbplats IP är inte alls komplicerat och kan göras på både Mac och Windows med hjälp av datorns inbyggda traceroute-funktion.

Windows:

Börja med att öppna upp Start-menyn och sök efter ’kommandotolken’ eller ’cmd’ (samma sak). Öppna sedan den och skriv in ”tracert”, mellanslag, och skriv in webbplatsens adress utan ”www”. Ett exempel är t.ex. ’tracert google.com’.

IP-adressen visas inom parentes bredvid textraden ’Spårningsväg till google.com’

Mac:

Mac-användare måste först öppna Spotlight. För att göra detta, klicka på förstoringsglasikonen längst upp till höger på skärmen och öppna det.

Härifrån följer du följande steg:

 • Klicka på fliken ”Traceroute” högst upp i fönstret ’Network Utility’.
 • Ange webbplatsens adress i textrutan högst upp i fönstret. Om du till exempel vill hitta Facebooks IP-adress skriver du ’facebook.com’ i textrutan.
 • Klicka på ’spåra’ – en blå knapp till höger på sidan. Webbplatsens IP visas bredvid textraden ”tracert till facebook.com”.

Hur man spårar en IP-adress

Hur spårar man ip adress/nummer från Facebook?

När du har sökt upp och hittat en IP-adress är det dags att spåra den och ta reda på den ungefärliga platsen. Det finns många verktyg du kan använda för detta, t.ex. följande:

Whatismyipadress.com – en tydligt utformad och lättanvänd webbplats med information om vilken stad IP-adressen befinner sig i. Du kommer också kunna se en Mapquest-karta tillsammans med platsens kordinater, värd (ISP) och organisationsinformation.

Ip-tracker.org – en annan hemsida som kan hitta platsen av en IP-adress. Du får tillgång till longitud, latitud samt en Google-karta över platsen. Du behöver nara klicka på länken under kartan för en fullständig satellitkartlayout.

Geobytes.com – Det finns en hel del intressant information du kan få hos Geobytes, även om den inte kan spåra IP-adressens riktiga plats, så ser du dock ISP-platsen. Du får en Google-karta över ISP-platsen men du är oftast inte intresserad av den, utan du vill ha åt den riktiga platsen. Utöver det ser du:

 • flaggan
 • tidszon
 • population
 • valuta
 • nationalitet i singular och plural