Hur du enkelt och smidigt spårar din försvunna telefon

Hur spårar jag min förlorade Android-telefon?

Android-telefoner har en funktion ”Hitta min telefon” som gör att du kan lokalisera enheten med hjälp av GPS, Wi-Fi och ett mobiltelefonnummer. När telefonen är ansluten till en app för fjärrspårning kan du hitta den via en karta och få ett push-meddelande om den flyttas.

Detta kan göras på alla Android-telefoner som kör Android 4.4 eller senare, med hjälp av en tredjepartsapp som t.ex: Den här appen är gratis och har inga begränsningar. Du laddar helt enkelt ner den på din telefon och följer instruktionerna om hur du spårar din telefon.

Det är också viktigt att komma ihåg att när du väl har ställt in spårningsappen kommer telefonen att spåras dygnet runt. Du kommer att få meddelanden om telefonen flyttas och du kommer att kunna se var den befinner sig på en karta. Detta är det mest effektiva och bekväma sättet att spåra en telefon. Det är dock viktigt att komma ihåg att om telefonen stjäls eller förflyttas kan appen inte hjälpa dig att hitta den.

Hur spårar jag min borttappade iPhone?

iPhone har en app som heter Hitta min iPhone som gör att du kan spåra telefonen från vilken internetansluten enhet som helst. Allt du behöver göra är att ladda ner appen på en annan dator, surfplatta eller smartphone, så visas en karta med en röd prick som anger telefonens senast kända plats.

Den här appen kräver en fjärranslutning till iCloud-kontot och har samma begränsningar som Android-appen ”hitta min telefon”. Om din iPhone försvinner eller stjäls kan du därför använda den här funktionen för att spåra den.

Vad ska jag göra om jag tappar bort min telefon?

Först och främst ska du inte drabbas av panik. Detta är det viktigaste du kan göra. När din telefon förloras eller stjäls ska du agera som om du aldrig har varit med om det förut. Håll dig lugn och agera som om inget är fel. Låtsas att du inte saknar din telefon och agera som om du inte bryr dig.

Ring eller sms:a inte till någon, kolla inte sociala medier och använd inte telefonen offentligt. Även om personen som stal din telefon försöker kontakta dig ska du inte svara. Om de ringer till din telefon, låt den gå till röstbrevlådan.

När du hittar den, håll den gömd för alla du känner och låtsas som om du tappade den av misstag. Om någon frågar dig var din telefon är, säg att du ”glömde” var du lade den och att du ”hittar den senare”. Berätta inte var den finns om du inte är säker på att du kan hålla den säker.

Skydda dina uppgifter så snart som möjligt

Du har ingen aning om vem som har tillgång till din telefons data. Data från alla typer av enheter kan stjälas eller hackas, så det är mycket viktigt att skydda dina data från början. Detta kan göras genom att skapa ett starkt lösenord och hålla det säkert.

Använd ett olika lösenord för varje konto och håll det dolt för alla andra. På så sätt kan du skydda dina uppgifter från oavsiktlig radering eller åtkomst. Var också försiktig när du laddar ner appar och se till att du bara laddar ner godkända appar. Ge aldrig ut dina personuppgifter eller kreditkortsnummer via mobilappar.

Förhindra missbruk av din försvunna telefon

Här är några tips för att förhindra att din telefon missbrukas. För det första: Lämna aldrig telefonen på platser där någon kan hitta den. Samma sak gäller för din dator. Om du lämnar den någonstans ska du se till att ta den med dig. Var också försiktig med dina konton i sociala medier. Se till att du har säkerhetsinställningarna på din enhet. Dessa inställningar kan också ändras på din dator. Slutligen ska du vara försiktig med vilka appar du laddar ner till din telefon. Se till att de endast är avsedda för din telefon och att de inte ger ut för mycket information.