Vad är Wifi och hur kan man använda det?

Vad är Wifi?

Wi-Fi är den trådlösa tekniken som används för att ansluta datorer, surfplattor, smartphones och andra enheter till internet. Det är en radiosignal som gör att enheter kan skicka och ta emot data. Wi-Fi-nätverk kallas också ”trådlösa nätverk” eller ”trådlöst internet”.

Wi-Fi är ett bekvämt sätt att koppla ihop enheter, men det utsätter dig för risker om ditt Wi-Fi-nätverk inte är säkert. Det finns många enheter som använder öppna, osäkra Wi-Fi-nätverk, vilket gör det enkelt för hackare och kriminella att fånga upp känslig information som e-post, bankinformation och kreditkortsnummer.

Vad är ett Wi-Fi-nätverk?

Ett Wi-Fi-nätverk är ett system av enheter, anslutna trådlöst, som kan skicka och ta emot data. När du ansluter din dator till ett trådlöst nätverk kan du sedan använda den datorn för att ansluta till internet, ladda ner filer och strömma videor.

Wi-Fi-nätverk skiljer sig från telefonnätverk, som är utformade för att ansluta två enheter. Ett typiskt Wi-Fi-nätverk har en eller flera åtkomstpunkter (även kallade ”trådlösa routrar”) som ansluter till internet via trådlöst. Alla enheter som är anslutna till nätverket kan skicka och ta emot trådlös data.

Hur fungerar Wi-Fi?

Wi-Fi-nätverk använder radiosignaler för att överföra data. Enheterna i nätverket kommunicerar med varandra genom att skicka radiosignaler som översätts till digitala datapaket. Nätverket tar emot denna data och skickar den sedan till sin destination. Wi-Fi-nätverk kallas också för ”trådlösa” eller ”trådlösa internet”-nätverk eftersom de använder radiovågor för överföring, precis som kabel-TV.

Till skillnad från kabel-TV, som är ett enda, dedikerat fysiskt överföringsmedium, är Wi-Fi en radiosignal som färdas genom luften. Wi-Fi-nätverk är bekväma, men de kommer med säkerhetsrisker som du bör vara medveten om.

Alla enheter som är anslutna till ett offentligt Wi-Fi-nätverk kanske kan fånga upp din data. Om en hackare kan fånga upp din data medan den passerar genom luften, kan de se e-postmeddelanden och bankinformation passera.

Typer av Wi-Fi-anslutningar

 • AP Access Point – En enhet ansluten till routern som dirigerar och dirigerar trådlös data till närliggande enheter.
 • Bridge – En repeaterenhet som ansluter din trådlösa router till ditt trådlösa Ethernet-nätverk och skapar en trådlös brygga.
 • CPE Customer Premises Equipment – En trådlös router som ansluter trådlöst till en annan enhet i ditt hem.
 • DCH Direct Cable Connection – En trådlös anslutning mellan en trådlös router och ett kabelmodem.
 • Hotspot – En trådlös anslutning mellan din trådlösa router och en trådlös enhet.
 • MTU Maximum Transmissions Unit – Storleken på de paket som skickas på ett trådlöst nätverk.
 • NHTName Hiding – En funktion som döljer ditt trådlösa nätverks faktiska nätverksnamn från åtkomstpunkten.
 • Repeater – En enhet som förstärker och vidarebefordrar Wi-Fi-signalen.
 • SSID Service Set IDentifier – Nätverksnamnet som sänds av åtkomstpunkten.
 • VPNVirtual Private Network – En anslutning mellan en enhet, som en dator eller surfplatta, och en annan enhet, som ett hemnätverk eller företagsnätverk.
 • WPS Wi-Fi Protected Setup. Detta är en trådlös säkerhetsmetod som använder PIN-koder och PBC:er för att säkra ett trådlöst nätverk.

Vad är en bärbar Wi-Fi-hotspot?

En bärbar Wi-Fi-hotspot är en trådlös router som du kan använda för att skapa ett Wi-Fi-nätverk. Routern kan anslutas till en strömkälla eller anslutas till din dator för att skapa ett trådlöst nätverk. Bärbara Wi-Fi-hotspots inkluderar trådlösa routrar med batteripaket, som är små och lätta och ofta bärs på bältet eller fästs i ryggsäcken. Du kan också köpa större, kraftfullare routrar som kan användas som en bärbar hotspot.

Vad är en mobil hotspot?

En mobil hotspot är en trådlös router som du kan använda för att skapa ett Wi-Fi-nätverk. Routern kan anslutas till en strömkälla eller anslutas till din telefon för att skapa ett trådlöst nätverk. Mobila hotspots kan hyras eller köpas, och det finns många alternativ, inklusive några som ger gratis data för livet. Du kan också hyra en mobil hotspot från en tjänst som T-Mobile eller AT&T.

Vad är en stationär Wi-Fi-router?

En stationär Wi-Fi-router är en trådlös router som ansluter till ett bredbandsmodem och skapar ett trådlöst nätverk. Routern kan ansluta till internet via kabel eller tråd och fungerar som en trådlös router. Desktop Wi-Fi-routrar är den vanligaste typen av trådlös router, och de är prisvärda och lätta att använda. De kan användas på flera platser i ditt hem och ger höghastighets trådlös anslutning.

Vad är en trådlös router?

En trådlös router är en enhet som ansluter till ett kabel- eller bredbandsmodem och ansluter till ett trådlöst nätverk. Routern ansluter till kabel-/bredbandsmodemet och ansluter även till en trådlös åtkomstpunkt (AP).

Trådlösa routrar har utvecklats till mindre, mer kraftfulla enheter som är designade för användning med trådlösa enheter, såsom bärbara datorer, surfplattor och smartphones. Trådlösa routrar finns också i olika typer, inklusive stationära, mobila och WiFi mesh-routrar.