Vad är Wi-Fi Protected Setup (WPS)?

Vad är WPS?

WPS (Wi-Fi Protected Setup) är en metod för att skapa ett säkert Wi-Fi-nätverk hemma med minimal ansträngning. Det innebär vanligtvis att du trycker ner WPS-knappen på din router för att aktivera den. WPS-knappen på många routrar skapades av Wi-Fi Alliance 2006.

Dess syfte var att hjälpa hemanvändare som inte visste så mycket om nätverkssäkerhet, konfigurera sina trådlösa hemnätverk säkert. Även om många användare kanske har undrat ”vad gör WPS-knappen?”, var det en mycket enklare process att ställa in än att behöva dyka in i komplicerade nätverksinställningar någon annanstans.

Hur fungerar WPS?

WPS är inbyggt i de krypteringsprotokoll som trådlösa nätverk använder för att skydda data de överför. När du konfigurerar en WPS-aktiverad router och har rätt enhet kan den automatiskt ansluta till routern. När detta händer kan den nya enheten komma åt Internet via den trådlösa routern. Men det som gör WPS särskilt bekvämt är att det gör att konfigurera ett trådlöst nätverk automatiskt.

När din nya enhet är inom räckhåll för den trådlösa routern ser den WPS-knappen och ansluter automatiskt. Ett annat sätt som WPS skiljer sig från att ansluta en enhet till ditt trådlösa nätverk manuellt är att när du använder WPS har den nya enheten tillgång till hela den trådlösa routerns inställningar, inte bara det trådlösa nätverket.

Vilka är fördelarna med WPS?

  • Enkel trådlös anslutning – Den mest uppenbara fördelen med WPS är att den är automatisk. Om du aldrig har konfigurerat en trådlös router förut, eller om du vill konfigurera ett trådlöst nätverk snabbt, är WPS ett utmärkt sätt att få saker gjorda.
  • Enkel säkerhet – Nästa fördel med WPS är att det erbjuder enkel säkerhet. När du konfigurerar en WPS-aktiverad router är dess inställningar automatiskt tillgängliga för alla enheter du har som är anslutna till den. Det betyder att även om någon skulle bryta sig in i ditt hem, skulle de inte kunna komma åt din trådlösa routers inställningar för att få tillgång till din dator eller ditt nätverk.

Vilka är nackdelarna med WPS?

  • Komplexitet – Trots fördelarna är WPS faktiskt ett komplext system för trådlös Internetsäkerhet. Om du inte vet hur du ställer in WPS och du litar på det för att göra ditt trådlösa nätverk säkert, finns det en möjlighet att du kan öppna ditt hem för attacker.
  • Intermittent Wi-Fi-anslutning – Även om WPS är designat för att göra trådlös installation enkel, är det inte alltid framgångsrikt. Vissa routrar och trådlösa enheter kanske inte fungerar med WPS, och andra gånger kanske den nya enheten ser WPS-knappen och ansluter inte automatiskt.
  • Falsk säkerhet – Slutligen, den största nackdelen med WPS är att du kanske inte använder den säkraste krypteringen. Om du inte är bekant med de olika säkerhetsinställningarna som finns på din trådlösa router, kanske du inte vet vilken du ska använda.

Ska jag använda WPS?

Om du bara försöker konfigurera en trådlös router och trådlösa enheter så snabbt som möjligt, så är WPS ett bra sätt att gå. Om du snabbt vill sätta upp en trådlös router är WPS en snabb och enkel metod för att få saker gjorda. Du behöver inte oroa dig för att ställa in komplicerade säkerhetsinställningar, eftersom routern är inställd för dig och allt du behöver göra är att koppla in några trådlösa enheter. Viktigt att notera att WPS inte är den enda metoden för trådlös routersäkerhet. Andra, som WPA och WPA2, erbjuder mer robust säkerhet än WPS.