Inkognitoläget är en webbläsarfunktion som gör att du kan surfa på webben utan att lämna spår på den dator du använder. När du aktiverar inkognitoläget skapar du en ny webbläsarsession. Alla webbplatser som du besöker eller dokument som du öppnar i den webbläsarsessionen förblir i den här webbläsarsessionen, även om du loggar ut från din nuvarande webbläsarsession, och sparas inte kvar någonstans när du lämnar webbläsaren.
Du kan starta inkognitoläget genom att hålla inne CTRL + SHIFT + N i de flesta webbläsarna.
Hur aktiverar jag inkognitoläget i olika webbläsare?
Om inkognitoläget är tillgängligt i din webbläsare kommer du att se en knapp ”Privat” eller ”Inkognito” någonstans i menyn på din webbläsare.
Så här aktiverar du inkognito i Firefox
Öppna Firefox, klicka på menyikonen (tre vertikala punkter) och välj sedan ”Avancerat”. I avsnittet ”Sekretess” ser du växeln för inkognitoläge. Klicka på denna och du är klar.
Så här aktiverar du inkognito i Opera
Opera – Den här webbläsaren stöder inkognitoläge som standard och behöver inte aktivt slås på.
Så här aktiverar du inkognito i Chrome
Öppna Chrome och klicka på de tre prickarna uppe till högger, och välj ”Nytt inkognitofönster”.
Så här aktiverar du privat surfning i Safari
Öppna Safari och välj ”Inställningar”. I avsnittet ”Sekretess” väljer du ”Privat surfning” och trycker på ”Aktivera”. När du nu är i inkognitoläge raderas all surfhistorik från enheten, så du surfar privat.
Så här aktiverar du inkognitoläget i Tor
Det finns ett antal sätt att aktivera inkognitoläget i Tor Browser, som kanske är den vanligaste typen av webbläsare som används i inkognitoläge. För att aktivera inkognitoläget i webbläsaren går du till inställningsalternativet i din webbläsare och väljer sedan fliken Avancerat. Härifrån, under avsnittet Nätverk, ser du växeln för inkognitoläge. Om du växlar den här knappen till På aktiverar du inkognitotillståndet i Tor Browser.
Så här aktiverar du inkognitoläget i Vivaldi
Vivaldi, precis som Tor Browser, erbjuder inkognitoläge som ett alternativ i webbläsarens inställningar. För att aktivera inkognitoläget i Vivaldi öppnar du webbläsarens meny och väljer Inställningar. Du kommer att se sektionen Integritet, där det finns en av/på-knapp för att aktiveraoch inaktivera inkognito. Om du växlar den här knappen till På aktiverar du inkognitoläget för Vivaldi.
Så här aktiverar du inkognitoläget i Brave
Brave erbjuder också möjligheten att aktivera inkognitoläget och innehåller en inbyggd lösenordsgenerator som hjälper dig att skapa starka lösenord. Om du vill aktivera inkognitotillståndet i Brave öppnar du webbläsaren och går till menyn och väljer Inställningar. Gå till Integritet och du kommer att se en knapp för att aktivera inkognitoläget.
Är det helt privat att surfa i inkognitoläge?
Det finns inget som heter ”helt privat” på nätet, oavsett vilket sätt du väljer att surfa på. Som standard sparas alla dina surfuppgifter av de webbplatser du besöker och delas med de företag som tillhandahåller de tjänster du använder. Detta omfattar de sidor du tittar på och de sökningar du gör, samt all personlig information du anger, t.ex. dina inloggningsuppgifter. Även om du använder inkognitoläget skickar din webbläsare fortfarande viss information tillbaka till de webbplatser du besöker.
Detta inkluderar domännamnet och antalet besök som din webbläsare har gjort på den webbplatsen. Inkognitoläget döljer egentligen bara innehållet i din webbhistorik, inte det faktum att du besökte en viss webbplats. Det finns några sätt att förbättra din integritet när du är online, men alla innebär att du måste vidta några ytterligare åtgärder. Du kan till exempel använda en VPN för att kryptera din trafik och dölja din plats, eller använda en webbläsare med fokus på integritet som Tor eller Brave. Men även med dessa försiktighetsåtgärder är din upplevelse på nätet aldrig riktigt privat.