Hur man surfar privat på webben

Hur fungerar privat surfning på webben?

Inkognitoläge är en typ av privat surfning. I huvudsak isolerar inkognitoläget din surfsession från huvuddelen av din webbläsare, så att varken din webbhistorik eller andra data som är kopplade till sessionen sparas. Det betyder att du inte kommer att kunna bläddra tillbaka genom din webbhistorik eller hitta annan data som du kan ha sparat på din dator.

Om någon annan stöter på din inkognitosession kommer inkognitofunktionen att hindra dem från att se webbhistoriken eller data som är associerade med surfsessionen, så att de inte kommer att kunna få någon information om vad du än gjorde.

Inkognitosurfning kan vara särskilt användbart när du använder offentliga datorlabb eller internetkaféer. Du kan använda inkognitosurfning så att din webbhistorik eller annan data som är kopplad till sessionen inte sparas, så att du inte lämnar några spår av vad du höll på med. Andra användare av datorn kommer inte att kunna ta reda på vad du gjorde.

Hur man går inkognito i Google Chrome

 • Öppna först Google Chrome och tryck på ”triangel”-ikonen > ”Ny inkognitoflik”. Alternativt kan du trycka på Ctrl+Skift+T på Windows eller Cmd+Skift+T på Mac för att öppna den nya inkognitofliken.
 • Ange sedan webbadressen till webbplatsen som du vill surfa inkognito på. Ange till exempel webbadressen till din banks webbplats för att bläddra inkognito.
 • Chrome kommer sedan att aktivera inkognitoläget för den aktuella fliken. Detta kommer även att gälla för den nya fliken som du öppnar i inkognitoläge.

How to private browse in Microsoft Edge

 • Öppna först Microsoft Edge och klicka/knacka på ”Fler alternativ” > ”Privat surfning”. Alternativt kan du trycka på Ctrl+Skift+P i Windows eller Cmd+Skift+P på Mac för att öppna alternativmenyn.
 • Ange sedan webbadressen till webbplatsen som du vill surfa privat. Ange till exempel webbadressen till din banks webbplats för att surfa privat.
 • Microsoft Edge kommer sedan att aktivera läget Privat surfning för den aktuella fliken. Detta kommer också att gälla för den nya fliken som du öppnar i läget för privat surfning.

Hur man gör privat surfning i Mozilla Firefox

 • Öppna först Firefox och tryck på ”menyknappen” > ”Nytt fönster för privat surfning”. Alternativt kan du trycka på Ctrl+Skift+N på Windows eller Cmd+Skift+N på Mac för att öppna alternativmenyn.
 • Ange sedan webbadressen till webbplatsen som du vill surfa privat. Ange till exempel webbadressen till din banks webbplats för att surfa privat.
 • Ange sedan lösenfrasen för webbplatsen som du vill surfa privat. Till exempel, för att ange ”bank” som din lösenfras, skriv ”bank” och tryck sedan på Retur.

Hur man surfar privat med Apples Safari

 • Öppna Apples webbläsare Safari och klicka/tryck på menyknappen > ”Nytt fönster för privat surfning”. Alternativt kan du trycka på Ctrl+Skift+N på Windows eller Cmd+Skift+N på Mac för att öppna alternativmenyn.
 • Ange sedan webbadressen till webbplatsen som du vill surfa privat. Ange till exempel webbadressen till din banks webbplats för att surfa privat.
 • Apples Safari aktiverar sedan läget Privat surfning för den aktuella fliken. Detta kommer också att gälla för den nya fliken som du öppnar i läget för privat surfning.
 • Om du vill göra all din surfning privat kan du ställa in Safari så att du frågar innan du öppnar några flikar som du inte har skapat. För att göra det, öppna Safaris inställningar, tryck på Sekretess och aktivera sedan alternativet ”Öppna flikar endast från privat surfning”.

Och det är hur man privat surfar i moderna webbläsare. Dessa webbläsarlägen är bra när du inte vill att någon annan ska veta vad du gör online, men inte vill rensa din webbhistorik helt från din enhet.