Tor och DarkNet: Vad är det och hur funkar det

Vad är Tor?

Tor är ett anonymitetsnätverk som döljer din identitet när du surfar på webben, delar innehåll och deltar i andra onlineaktiviteter. Den krypterar all data som skickas från din dator så att ingen kan se vem eller var du är, även när du är inloggad på en webbplats.

Tor är en akronym för The Onion Router, och den skapades av US Naval Research Laboratory i mitten av nittiotalet. Idag finns det Tor webbläsartillägg som kan kryptera din internettrafik och få det att se ut som om du surfar från ett annat land, så att du kan låtsas vara i ett land där internet är ocensurerat och du kan dela filer utan att spåras.

År senare har Tor-nätverket utökats för att erbjuda ytterligare sekretessverktyg, som en säker e-posttjänst och ett säkert fildelningsprogram. Och tack vare det växande antalet människor som vill skydda sin integritet online finns det nu frivilligstyrda Tor-reläer, som låter dig använda Tor-nätverket även om webbplatsen du vill besöka inte erbjuder en speciell Tor-version.

Hur fungerar Tor-webbläsaren?

Tor-webbläsaren börjar med att ansluta till en speciell server som drivs av frivilliga som kallas en ”katalogserver.” När du besöker en webbplats ansluter Tor-webbläsaren till katalogservern – och inte din vanliga internetanslutning – för att ta reda på IP-adressen för den webbplatsen och lägger till ett nytt lager av kryptering till data du skickar till webbplatsen.

Denna nya trafik skickas till webbplatsen via servern som drivs av Tor-katalogservern, och webbplatsen tar endast emot krypterad data. Webbplatsen har inte ett sätt att se den ursprungliga trafiken, så den kommer inte att kunna berätta vem du är.

Vad är dark net?

Darknet är en subkultur som använder anonymiteten från Tor-webbläsaren för att handla med droger, vapen och andra olagliga eller reglerade varor och tjänster. Det mörka nätet kallas ofta för ”Silk Road 2.0”, eftersom den ursprungliga svarta marknaden för Silk Road online stängdes av FBI 2013.

Men FBI stängde inte helt ner narkotikahandeln online, och myndigheterna har märkt att några av de nya marknaderna har tagit den gamlas plats, så de har kallat de nya marknaderna ”Silk Road 3.0.”

Vad kan jag göra med Tor-webbläsaren?

När du använder Tor-webbläsaren kan du surfa på webben utan att avslöja din plats eller onlineaktiviteter på webbplatsen du besöker. Du kan också skicka och ta emot e-postmeddelanden med Tor och få tillgång till snabbmeddelanden, fildelningstjänster och andra privata tjänster.

Tor-webbläsaren låter dig surfa anonymt på webben, och den kan också låta dig komma åt webbplatser som bara är tillgängliga via ett separat nätverk, som en dold tjänst (mer om det om lite).

Tor-webbläsaren låter dig också använda ett speciellt smeknamn (kallad ”lökadress”) istället för din riktiga internetadress för att surfa på webben. Med en lökadress kommer alla som följer länken du skickar att se en Tor-version av sidan snarare än din ursprungliga internetadress.

Vem använder Tor?

Tor-webbläsaren är bra för alla som vill skydda sin integritet och undvika censur, men vissa föredrar att använda Tor av en annan anledning: för att komma åt den så kallade mörka webben, som mestadels är tillgänglig via en speciell webbläsare som kallas Tor Browser.

Den mörka webben är en online-subkultur där användare kan använda Tor-webbläsaren för att dölja sin riktiga IP-adress och komma åt onlinetjänsterna som kallas ”mörka marknader”: svarta marknader online som endast är tillgängliga med Tor-webbläsaren.

Mörka marknader är där människor kan köpa och sälja droger, skjutvapen, falska id:n, hackade dokument, stulna finansiella data och till och med barnpornografi. Dessa marknader används ofta av kriminella för att undvika upptäckt, men vissa legitima personer använder dem också för legitima syften.

Så Tor är helt lagligt?

Med ett ord, ja. Tor har funnits i nästan två decennier och det finns inget känt fall där brottsbekämpande myndigheter någonsin framgångsrikt åtalat någon för att ha använt det. Om du är orolig för att bli ertappad med Tor-webbläsaren är det bäst att använda den för att undvika brottsbekämpande ögon.

Men så länge du använder Tor för att hålla dina surfaktiviteter privata och din internetanslutning säker, är det inget problem.

Hur man kommer åt dark net med Tor

Det finns dussintals webbplatser som låter dig komma åt Tor-nätverket, men det enklaste sättet att ansluta till den mörka webben är att ladda ner Tor-webbläsaren. När du har installerat webbläsaren, för att komma till den mörka webben, gå bara till Tor-nätverkets .onion-adress. Du kommer att se en sida som ser ut så här: .onion-adressen är adressen som börjar med ”90tKxu”.

Allt du behöver göra för att komma åt den mörka webben är att ersätta den ”90tKxu”-delen med namnet på webbplatsen du vill besöka. De sajter som är tillgängliga via Tor-nätverket drivs ofta av anonyma enheter och har ofta olistade telefonnummer och e-postadresser, så du kan behöva söka runt för att hitta rätt adress.

Så vad kan du göra i Darknet?

Dark web-marknader är där du hittar en mängd olika produkter och tjänster, men den mest populära mörka webbapplikationen är BitCoin. Om du vill köpa eller sälja bitcoins måste du gå till en marknad på det mörka nätet.

Det finns också en mängd olika forum och diskussionsgrupper där användare kan träffas och diskutera ämnen av intresse. Vissa forum är strikt ägnade åt olaglig verksamhet, men andra är mer allmänna och kan användas för en mängd olika syften.

Det finns flera webbplatser som tillhandahåller långa listor med mörka webbadresser, men det bästa sättet att hitta rätt marknad är att göra en sökning på Internet efter ”dark web” och sedan leta efter de bästa resultaten som inkluderar orden ”BitCoin” och ”market” .”