Varning för Mejl med återställningskod till Facebook-konton: Så skyddar du dig

Förståelse för mejl med återställningskod till Facebook-konton

Om du har ett Facebook-konto, kan du ha mottagit mejl med återställningskod. Dessa mejl kan vara legitima eller försök till bedrägeri. I detta avsnitt kommer du att få en förståelse för vad dessa mejl är och vad du bör göra om du mottar dem.

Vad är mejl med återställningskod till Facebook-konton?

Mejl med återställningskod till Facebook-konton är mejl som skickas till dig av Facebook när du begär att ditt lösenord ska återställas. Dessa mejl innehåller en kod som du kan använda för att återställa ditt lösenord och återfå tillgång till ditt konto.

Hur vet du om ett mejl med återställningskod är legit?

Det kan vara svårt att avgöra om ett mejl med återställningskod är legit eller inte. Men det finns några saker du kan titta efter för att avgöra om det är ett försök till bedrägeri eller inte. Här är några tips:

 • Kontrollera avsändaren: Kontrollera att mejlet kommer från en officiell Facebook-adress.
 • Kontrollera länken: Om mejlet innehåller en länk, klicka inte på den. Istället, öppna en ny flik och logga in på ditt Facebook-konto för att återställa ditt lösenord.
 • Kontrollera språket: Bedrägerimejl brukar innehålla stavfel och grammatiska fel.

Vad ska du göra om du mottar ett mejl med återställningskod?

Om du mottar ett mejl med återställningskod till ditt Facebook-konto, och du inte begärt att ditt lösenord ska återställas, bör du omedelbart ändra ditt lösenord och kontakta Facebook-supporten. Om du tror att mejlet är ett försök till bedrägeri, rapportera det till Facebook och radera det från din inkorg.

Att vara medveten om vad mejl med återställningskod till Facebook-konton är och hur du kan skydda dig själv kan hjälpa dig att undvika bedrägeriförsök och säkra ditt konto.

Identifiering av äkta och falska mejl

Att identifiera äkta och falska mejl kan vara svårt, men det finns några saker du kan titta efter för att avgöra om ett mejl är legitimt eller inte.

Kolla avsändaren

En av de enklaste sakerna du kan göra är att kolla avsändaren. Om avsändaren är okänd eller verkar misstänkt, så bör du vara försiktig. Om mejlet påstår sig komma från Facebook, se till att adressen slutar med ”@facebook.com”. Om det inte gör det, är det troligtvis ett falskt mejl.

Länkar och bilagor

Om mejlet innehåller länkar eller bilagor, se till att du känner igen webbadressen eller filtypen. Om du är osäker, så bör du undvika att klicka på länken eller öppna bilagan. Om du tror att det kan vara ett äkta mejl, kan du alltid logga in på ditt Facebook-konto direkt från webbläsaren för att se om det finns några meddelanden där.

Innehållet i mejlet

Falska mejl kan ofta innehålla stavfel, grammatiska fel eller andra fel som gör det uppenbart att det är ett bedrägeriförsök. Om du är osäker på om ett mejl är äkta eller inte, kan du alltid kontakta Facebooks supportteam för att få hjälp.

Genom att vara uppmärksam på avsändare, länkar och innehåll i mejlet kan du identifiera om ett mejl är äkta eller falskt. Om du är osäker på om ett mejl är äkta eller inte, så bör du alltid vara försiktig och undvika att klicka på länkar eller öppna bilagor.

Säkerhetsåtgärder vid mottagande av återställningskod

När du mottar ett mejl med en återställningskod till ditt Facebook-konto är det viktigt att du vidtar vissa säkerhetsåtgärder för att skydda ditt konto och personliga information. Här är några tips som du bör följa:

Byt lösenord på både mejl och Facebook-konto

Om du har fått ett mejl med en återställningskod, rekommenderas det att du byter lösenord på både mejl och Facebook-konto. På så sätt kan du säkerställa att ingen obehörig person kommer åt ditt konto.

Aktivera tvåfaktorsautentisering på ditt Facebook-konto

För att ytterligare skydda ditt Facebook-konto, bör du aktivera tvåfaktorsautentisering. Detta innebär att du måste ange en kod som skickas till din mobiltelefon vid varje inloggning. På så sätt kan du säkerställa att endast du har tillgång till ditt konto.

Använd unika och starka lösenord

För att minimera risken för att ditt konto blir hackat, bör du använda unika och starka lösenord. Detta innebär att du inte bör använda samma lösenord på flera konton och att du bör använda en kombination av bokstäver, siffror och specialtecken.

Kontrollera dina e-postkonton regelbundet

Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar dina e-postkonton för att säkerställa att inga obehöriga personer har försökt logga in på ditt konto. Om du misstänker att någon har försökt logga in på ditt konto, bör du omedelbart byta lösenord och vidta andra säkerhetsåtgärder för att skydda ditt konto och personliga information.

Genom att följa dessa säkerhetsåtgärder kan du minimera risken för att ditt Facebook-konto blir hackat och att din personliga information hamnar i fel händer.

Rapportering av misstänkta mejl till Facebook

Om du har mottagit ett misstänkt mejl som påstår sig vara från Facebook, är det viktigt att du rapporterar det till Facebook så snart som möjligt. På så sätt hjälper du till att skydda dig själv och andra användare från bedrägerier och skadlig programvara.

För att rapportera ett misstänkt mejl till Facebook, kan du följa dessa steg:

 1. Öppna det misstänkta mejlet och leta efter några av följande tecken på bedrägeri:
 • Felaktig stavning eller grammatik
 • En begäran om personlig information, som ditt lösenord eller kreditkortsuppgifter
 • En länk som leder till en misstänkt webbplats
 • En begäran om att ladda ner en fil eller öppna en bifogad fil
 1. Klicka på ”Rapportera meddelande” längst upp till höger på mejlet.

 2. Följ instruktionerna på skärmen för att rapportera det misstänkta mejlet till Facebook.

När du har rapporterat ett misstänkt mejl till Facebook, kommer de att undersöka det och vidta lämpliga åtgärder för att skydda användarna. Det är viktigt att du inte svarar på det misstänkta mejlet eller klickar på några länkar i det, eftersom det kan leda till att din personliga information stjäls eller skadlig programvara installeras på din enhet.

Genom att rapportera misstänkta mejl till Facebook kan du hjälpa till att skydda dig själv och andra användare från bedrägerier och skadlig programvara.

Så här ändrar du dina Facebook-säkerhetsinställningar

Att ändra dina Facebook-säkerhetsinställningar är en viktig åtgärd för att skydda ditt konto från potentiella hot. Här är några steg du kan ta för att öka säkerheten för ditt konto:

Aktivera tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering är en extra säkerhetsåtgärd som kräver att du anger en säkerhetskod utöver ditt lösenord när du loggar in på ditt Facebook-konto från en ny enhet eller webbläsare. För att aktivera tvåfaktorsautentisering, gå till dina Facebook-inställningar och klicka på ”Säkerhet och inloggning”. Där kan du aktivera tvåfaktorsautentisering och välja vilken metod du vill använda för att få säkerhetskoden.

Ändra ditt lösenord

Att ha ett starkt och unikt lösenord är viktigt för att skydda ditt Facebook-konto från hackare. För att ändra ditt lösenord, gå till dina Facebook-inställningar och klicka på ”Säkerhet och inloggning”. Där kan du ändra ditt lösenord och se till att du använder en kombination av stora och små bokstäver, siffror och symboler.

Aktivera varningsmeddelanden för okända inloggningar

Facebook erbjuder varningsmeddelanden för okända inloggningar som informerar dig om vilken enhet som har försökt logga in på ditt konto. För att aktivera varningsmeddelanden, gå till dina Facebook-inställningar och klicka på ”Säkerhet och inloggning”. Där kan du aktivera varningsmeddelanden och välja vilken typ av varningsmeddelanden du vill få.

Genom att ta dessa steg kan du öka säkerheten för ditt Facebook-konto och skydda det från potentiella hot.

Skydda ditt Facebook-konto mot framtida hot

När det gäller att skydda ditt Facebook-konto mot framtida hot finns det några åtgärder som du kan vidta för att minska risken för digitala brott. Här är några tips:

 • Slå på tvåfaktorsautentiseringen på ditt Facebook-konto. Detta innebär att du behöver ange både ditt lösenord och en engångskod som skickas till din telefon eller e-postadress för att logga in på ditt konto. Detta gör det svårare för någon annan att få tillgång till ditt konto utan din tillåtelse.

 • Se till att ha ett unikt och starkt lösenord, helst en lösenordsfras. Använd inte samma lösenord på flera konton, eftersom detta ökar risken för att någon annan kan få tillgång till dina konton.

 • Dela aldrig dina inloggningsuppgifter med någon annan. Bedragare kan skapa falska webbplatser som ser ut som Facebook och be dig att logga in med din e-postadress och ditt lösenord. Kontrollera alltid webbplatsens webbadress innan du skriver in dina inloggningsuppgifter.

 • Kontrollera din e-post regelbundet för att se om det finns några meddelanden om okända inloggningar eller återställningskoder. Om du får ett meddelande som du inte känner igen, bör du omedelbart ändra ditt lösenord och kontakta Facebook om du misstänker att ditt konto har blivit hackat.

Genom att vidta dessa åtgärder kan du minska risken för att ditt Facebook-konto blir hackat eller utsatt för andra digitala hot. Kom ihåg att vara vaksam och uppmärksam på eventuella varningsmeddelanden från Facebook eller andra källor som kan indikera att ditt konto är hotat.

Fallstudier om bedrägeri med återställningskoder

Om du har fått ett mejl som påstår sig vara från Facebook och ber dig att återställa ditt lösenord, måste du vara försiktig. Bedragare använder ofta denna taktik för att få tillgång till ditt Facebook-konto och stjäla dina personliga uppgifter. Här är några fallstudier som visar hur bedragare kan använda återställningskoder för att lura dig:

Fallstudie 1: Falskt meddelande om återställning av lösenord

Du får ett mejl som påstår sig vara från Facebook och ber dig att återställa ditt lösenord. Meddelandet innehåller en länk som du ombeds klicka på för att återställa ditt lösenord. När du klickar på länken, tas du till en falsk Facebook-inloggningssida där du ombeds att ange ditt lösenord. När du har angett ditt lösenord, tar bedragaren kontroll över ditt konto och stjäl dina personliga uppgifter.

Fallstudie 2: Bedragare som utger sig för att vara Facebook-support

Du får ett mejl från någon som utger sig för att vara Facebook-support och ber dig att återställa ditt lösenord. Meddelandet innehåller en länk som du ombeds klicka på för att återställa ditt lösenord. När du klickar på länken, tas du till en falsk Facebook-inloggningssida där du ombeds att ange ditt lösenord. När du har angett ditt lösenord, tar bedragaren kontroll över ditt konto och stjäl dina personliga uppgifter.

Fallstudie 3: Bedragare som utger sig för att vara Facebook-vän

Du får ett mejl från någon som utger sig för att vara en Facebook-vän och ber dig att återställa ditt lösenord. Meddelandet innehåller en länk som du ombeds klicka på för att återställa ditt lösenord. När du klickar på länken, tas du till en falsk Facebook-inloggningssida där du ombeds att ange ditt lösenord. När du har angett ditt lösenord, tar bedragaren kontroll över ditt konto och stjäl dina personliga uppgifter.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara försiktig när du får mejl som ber dig att återställa ditt lösenord. Om du är osäker på om ett mejl är äkta eller inte, bör du alltid kontrollera med Facebook-support eller logga in på ditt konto direkt från Facebooks webbplats.

Vanliga frågor

Hur kan jag aktivera tvåstegsverifiering på mitt Facebook-konto?

För att aktivera tvåstegsverifiering på ditt Facebook-konto, följ dessa steg:

 1. Klicka på pilen längst upp till höger på Facebook-sidan och välj ”Inställningar”
 2. Klicka på ”Säkerhet och inloggning”
 3. Klicka på ”Använd tvåfaktorsautentisering” och följ instruktionerna på skärmen

Hur återställer jag mina Facebook-inställningar?

För att återställa dina Facebook-inställningar, följ dessa steg:

 1. Klicka på pilen längst upp till höger på Facebook-sidan och välj ”Inställningar”
 2. Klicka på ”Allmänt”
 3. Klicka på ”Redigera” bredvid den inställning du vill ändra
 4. Gör dina ändringar och klicka på ”Spara ändringar”

Varför får jag inte en kod från Facebook när jag försöker logga in?

Om du inte får en kod från Facebook när du försöker logga in kan det bero på flera faktorer. Kontrollera att du har angett rätt telefonnummer eller e-postadress för att ta emot koden. Om du fortfarande inte får en kod kan du prova att använda en annan metod för att logga in, som till exempel att logga in med ditt användarnamn och lösenord.

Hur kan jag återfå tillgång till mitt kapade Facebook-konto?

Om ditt Facebook-konto har kapats kan du följa dessa steg för att återfå tillgång till det:

 1. Gå till Facebooks hjälpcenter och klicka på ”Få hjälp från Facebook”
 2. Följ instruktionerna på skärmen för att verifiera att du är ägaren till kontot
 3. Ändra ditt lösenord och säkerhetsinställningar för att förhindra att det händer igen

Hur bekräftar jag mitt Facebook-konto?

För att bekräfta ditt Facebook-konto, följ dessa steg:

 1. Klicka på pilen längst upp till höger på Facebook-sidan och välj ”Inställningar”
 2. Klicka på ”Allmänt”
 3. Klicka på ”Bekräfta ditt konto” och följ instruktionerna på skärmen

Varför kan jag inte logga in på Facebook-appen?

Om du inte kan logga in på Facebook-appen kan det bero på flera faktorer. Kontrollera att du har angett rätt användarnamn och lösenord. Om du fortfarande inte kan logga in kan du prova att avinstallera och installera om appen.