Vad är Adobe Photoshop och hur används det?

Vad är Adobe Photoshop?

Photoshop är ett program som är utformat för att du ska kunna redigera och skapa bilder. Kärnan i programvaran är lagersystemet ”Photoshop CC”. Med den här funktionen kan du enkelt separera dina bilder, redigera dem individuellt och lägga till effekter till varje lager.

En stor del av applikationen är färgkorrigering och färggradering. Dessa funktioner låter dig skapa det utseende du vill ha för dina bilder, oavsett originalbilderna eller tillgången på en färgkorrigeringsvänlig kamera.

En annan viktig funktion är möjligheten att arbeta med RAW-filer. Genom att arbeta med RAW-filer kan du få en annan titt på dina bilder än med en färgkorrigeringsvänlig fil. Du kan använda RAW-filen för att få andra effekter eller för att få dina slutliga bilder att se annorlunda ut.

Hur fungerar Adobe Photoshop?

Photoshop är en komplex mjukvara. Den är designad för att användas av en nybörjare och en professionell fotograf. För att förstå hur det fungerar, hjälper det att känna till några av grunderna i hur datorer fungerar. En dator är i grunden ett flöde av elektroner.

Den lagrar information i form av elektroner som rör sig mellan två delar av en enhet som kallas ”transistorer”. Denna information är en serie av nollor och ettor. Det du kan göra med en dator är att tala om för datorn vad du vill att den ska göra.

Det gör du genom att tala om för den vilken serie av nollor och ettor du vill att informationen ska vara. Photoshop består av olika delar. Att förstå dessa delar hjälper dig att förstå programvaran. Den viktigaste av dessa delar är ”Illustrator”-delen. Det är här alla bilder importeras och sedan manipuleras.

Vad är Photoshops funktioner?

 • Photoshop CC Layer System – Detta är huvudfunktionen i Photoshop. Detta lagersystem låter dig importera dina bilder med valfritt program, som Camera RAW, och sedan redigera dem separat. Du kan också ändra utseendet på bilderna utan att det påverkar originalbilden.
 • Färggradering – Färggradering är en specialeffekt som låter dig få bilder att se annorlunda ut än deras ursprungliga utseende. Det används ofta i filmer, TV-program och reklamfilmer.
 • RAW-konvertering – RAW-filer är originalfilerna som kommer ut ur en kamera. När fotografer fotar i RAW betyder det att bilden inte är färgkorrigerad. Du behöver RAW-konverteringsfunktionen för att fungera med RAW-filerna.
 • Utjämning – Utjämning är en annan specialeffekt som låter dig minska mängden detaljer i en bild. Det används ofta för att ta fram andra delar av en bild.
 • Photoshop CC Filters – Photoshop har ett stort bibliotek med filter som låter dig ändra dina bilder. Vissa filter låter dig också lägga till specialeffekter till dina bilder, som grunge och tecknad film.
 • Text – Att arbeta med text är inget du enkelt kan göra i en fotoredigerare. Photoshop har verktyg som låter dig arbeta med text och skapa bilder med text. Du kan också arbeta med bilder och lägga till text till dem.
 • HDR – HDR står för högt dynamiskt omfång. Detta är en specialeffekt som får en bild att se ut som om den befinner sig i ett brett ljusområde.
 • Rörlig grafik – Rörlig grafik liknar Photoshop-filter, men de är utformade för att fungera med bilder som tagits i rörelse. De låter dig skapa animationer som ser ut som om de är tagna med en kamera.
 • Sketch – Sketch är en ny funktion som låter dig skapa linjer och former med ett ritverktyg. Du kan sedan enkelt förvandla dessa linjer till bilder.

Vem använder Photoshop?

Photoshop används av fotografer och designers. Det används även i efterproduktion. Några kända fotografer som använder Photoshop är:

 • Mario Testino
 • Polaroid
 • Mert Alas and Friends
 • David LaChapelle

Vilka typer av projekt är bäst för Photoshop?

Photoshop är bäst för projekt som kräver mycket bildmanipulation. Detta beror på att Photoshop har ett stort bibliotek med filter och verktyg som låter dig ändra bilder mycket.

Den bästa typen av projekt för Photoshop är ett som kräver många olika bilder. Detta beror på att du enkelt kan manipulera olika bilder utan att påverka originalbilden.

Vilka är fördelarna med att använda Photoshop?

Adobe Photoshop är en av de mest använda bildredigerarna. Detta gör det till ett bra val för en mängd olika projekt. En av de främsta fördelarna med att använda Photoshop är det stora biblioteket med filter som låter dig ändra bilder mycket. Detta kan vara användbart när du snabbt vill ändra dina bilder.

Vilka är nackdelarna med att använda Photoshop?

En av de största nackdelarna med att använda Photoshop är hur lång tid det tar att lära sig programvaran. Detta kan vara skrämmande för nya fotografer. En annan nackdel är kostnaden för programvaran. Det kan vara dyrt för fotografer att använda, särskilt om de precis har börjat.

Vad är det bästa sättet att lära sig Photoshop?

Ett sätt att lära sig Photoshop är att hitta en vän eller mentor som har använt programmet länge. Det beror på att du kan lära dig av dem och lära dig snabbare. Ett annat sätt att lära sig Photoshop är att ta lektioner. Dessa klasser låter dig lära dig programvaran av en lärare som kan den väl.