Vad är mjukvara? Det här används programvara till

Vad är mjukvara (programvara)?

Mjukvara definieras som den information som gör det möjligt för en maskin att utföra en viss uppgift eller leverera ett specifikt resultat. Dess implementering eller implementeringsprocess är det som definierar vilken typ av mjukvara det är.

Mjukvarans historia – När började termen mjukvara användas?

Termen mjukvara myntades på 1940-talet när John W. Mauchly och J. Presper Eckert utvecklade den första elektroniska digitala datorn, ENIAC. De visste att dessa maskiner skulle köra program, men de hade inte ett ord för att beskriva det nya konceptet.

Ordet ”mjukvara” användes först i en tryckt publikation 1950, när John W. Tukey använde det för att beskriva datorprogram.

Vad är skillnaden mellan mjukvara och hårdvara?

Hårdvara definieras som de fysiska delarna av ett datorsystem, såsom moderkortet och processorn. Detta är de delar som utgör datorn och gör att den kan köra program.

Programvara är det som utför instruktionerna du ger den genom att använda hårdvara. Du kan tänka på mjukvara som datorns hjärnor, varför du kan göra ändringar i hur din dator fungerar.

Olika typer av mjukvara

Proprietär mjukvara

Proprietär mjukvara är den mest använda typen av programvara och ägs av eller är licensierad till ett enda företag. Det innebär att programvaran tillhör det företaget och att licensvillkoren innebär att du måste godkänna användningsvillkoren innan du kan använda programvaran.

Proprietär programvara används i varje dator och smartphone, bland många andra enheter. Den mest kända proprietära programvaran är Microsoft Windows och Microsoft Office.

Fri mjukvara

En annan typ av programvara är fri programvara. Det innebär att vem som helst kan använda, distribuera och ändra programvaran. Om det företag som har tillverkat programvaran slutar fungera kan du alltså bygga om deras programvara och distribuera den fritt.

Mjukvara med öppen källkod

Den sista typen av programvara är programvara med öppen källkod. Detta är programvara som är tillgänglig enligt villkoren i en offentlig licens och vem som helst kan studera, ändra och distribuera den.

Denna typ av programvara används ofta i webbläsare eller som en del av vissa operativsystem. Mjukvara med öppen källkod är möjlig att söka efter fel i eller förbättra på egen hand, om du besitter rätt kompetens.

Mjukvaruexempel som du troligtvis använder i din dator

  • Exempel på systemprogramvara är BIOS, som hanterar hårdvaruinställningar när datorn startar.
  • Ett operativsystem (OS) ansvarar för att hantera hårdvara och ge applikationer tillgång till hårdvara, sådana operativsystem är till exempel Windows eller MacOS.
  • Ett exempel på applikationsprogram är Microsoft Word, som är utformat för att hjälpa dig att skriva dokument.

Hur distribueras programuppdateringar?


Idag, när du vill uppdatera din dators mjukvara, går du vanligtvis till tillverkarens webbplats och laddar ner uppdateringen. Datorn laddar ner uppdateringen och tillämpar den automatiskt. Men i datorernas tidiga dagar distribuerades programuppdateringar annorlunda.

Istället för att ladda ner uppdateringen från tillverkarens webbplats och tillämpa den automatiskt, var användarna tvungna att sätta in en papperstejp i en maskin, trycka på en knapp och sedan läsa bandet för att ta reda på vilken programvara som behövde uppdateras. Denna process kallades ”tråd” och det var vanlig praxis under en tid.

Slutsats om mjukvara

Slutligen är det viktigt att notera att all mjukvara inte är skapad lika och att kvalitet och säkerhet kan variera från en programvara till en annan. Därför bör du vara försiktig och se till att du förstår vilken programvara du använder och vad den gör.

Om du är osäker kan du alltid be om mer information eller rådgöra med din IT-ansvarige, utvecklare eller någon annan som vet mer om mjukvaran du använder.