Vad är en app och varför är de viktiga?

Vad är en app?

En app är en mjukvara utformad för att köras på ett specifikt operativsystem eller på en specifik enhet. Appar används till många saker, från att ta en bild och spara den som ett foto till att dela innehåll.

En specifik app kan användas för att hitta lokala restauranger eller hitta ett företag med en viss typ av produkt. I fallet med Google Maps, till exempel, kan appen användas för att hitta platser för restauranger och företag.

De flesta appar är designade som fristående program som gör en specifik uppgift. Appar delas in i olika kategorier baserat på användning. Det finns produktivitetsappar, sociala appar, spelappar och mer. Vissa appar är utformade för att köras på specifika enheter, som en smartphone eller surfplatta. Det finns även webbappar.

Varför är appar viktiga?

Appar är en viktig del av våra liv. De ger ett snabbt och enkelt sätt att göra saker som normalt skulle kräva mer ansträngning, oavsett om det är i ditt privatliv eller affärsliv. När det kommer till affärer och produktivitet är appar särskilt användbara.

De låter dig utföra vanliga uppgifter som brukade ta längre tid med mindre ansträngning. Du kan också använda appar som Slack för att kommunicera och få jobbet gjort med kollegor. Appar kan också göra våra liv bekvämare.

De låter dig få vad du vill när, var och hur du vill ha det. Du kan till exempel använda en app som Uber för att få skjuts dit du behöver åka. Det finns appar som låter dig beställa mat eller schemalägga en städservice så att du inte behöver gå igenom allt krångel med att schemalägga någon som kanske eller inte kan dyka upp.

Olika typer av appar

Appar delas in i olika kategorier baserat på användning. Det finns produktivitetsappar, sociala appar, spelappar och mer. Vissa appar är utformade för att köras på specifika enheter, som en smartphone eller surfplatta. Det finns även webbappar.

  • Produktivitetsappar – Dessa appar hjälper människor att få saker gjorda. De kan användas för att organisera och prioritera information, spåra uppgifter, skapa och spåra projekt och mer. Några exempel inkluderar Att-göra-lista, Rescue Time, Todoist och Wrike.
  • Sociala appar – Dessa är till för att kommunicera och dela innehåll med andra. Några exempel inkluderar Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, Twitter och Snapchat.
  • Spelappar – Dessa är för att spela spel. Populära spel som Candy Crush, Pokémon Go, Clash of Clans och många fler finns tillgängliga för Android och iOS. Du kan också komma åt onlinespel.
  • Webbappar – Dessa är appar som låter dig komma åt webbplatser inifrån appen. De inkluderar appar som YouTube och Gmail.
  • Övriga typer av appar – Det finns appar som låter dig hantera din ekonomi som Mint, appar som hjälper dig hantera ditt schema som Meetings och uppgiftshanteringsappar som Trello och Asana. Det finns till och med appar som låter dig hantera din hälsa som MyFitnessPal och appar som hjälper dig att handla som Amazon.

Hur bygger jag en app?

Innan du börjar bygga en app bör du tänka på syftet med appen, målanvändarna och andra viktiga faktorer. Du bör också överväga appdesignen och den involverade tekniken. När du har utarbetat en plan och en strategi är nästa steg att utveckla appen.

Detta steg kan göras manuellt eller med hjälp av en utvecklingsplattform. När du är redo att bygga appen, börja med ett forskningsprojekt. Börja med att titta på vad andra appar gör. Du kan göra detta genom att läsa recensioner och artiklar, eller genom att söka på appspecifika webbplatser som App Annie eller Sensor Tower.

Därefter kan du börja titta på tekniken som är involverad i utvecklingen av din app. Finns det några förutsättningar som du behöver installera? Körs appen på specifik hårdvara eller mjukvara? Du kan också titta på appdesignen medan du är i detta skede.

Hur laddar man ner appar?

För att ladda ner appar till din enhet måste du gå igenom enhetens appbutik. App Store som kommer förinstallerad på din enhet kallas vanligtvis ”App Store” eller ”iTunes” Store. Alternativt kan du gå till en webbplats som är värd för en appbutik.

På dessa appbutiker hittar du alla typer av appar. Vissa appbutiker, som Apple App Store, är speciellt utformade för att distribuera appar endast för Apple-enheter. Andra appbutiker, som Google Play och Amazon App Store, låter dig hitta appar som fungerar för alla enheter.

Ska jag bygga en responsiv webbplats istället för en app?

En responsiv webbplats kan användas på en mängd olika enheter. En responsiv webbplats kan också fungera som en app och kan laddas ner till en enhet. Om du vill skapa en app måste du fundera på om en responsiv webbplats kommer att göra jobbet. I de flesta fall räcker det med en responsiv webbplats.