Vad är whatsapp?

Vad är whatsapp?

WhatsApp är en applikation som låter dig skicka meddelanden, foton och videor till alla som har appen på sin telefon. Applikationen är tillgänglig för både Android- och Apple-enheter, och kan även användas på datorer. Du kan hitta mer information om appen på WhatsApps webbplats.

WhatsApp är gratis att ladda ner, men meddelanden och bilder som skickas via appen kostar en kostnad. WhatsApp tar bara ut en bråkdel av en cent för varje meddelande du skickar, och du kan också välja att donera en viss summa pengar varje månad för att WhatsApp ska kunna fortsätta tillhandahålla tjänsten gratis.

Appen låter användare chatta med flera personer samtidigt, skicka foton och videor och ringa gratis gruppsamtal. Du kan också skapa en gruppchatt för dina vänner, så att de kan gå med i och lämna gruppen när som helst.

Hur fungerar WhatsApp?

WhatsApp använder din mobiltelefons internetanslutning för att kommunicera med andra WhatsApp-användare. Det betyder att så länge båda personerna använder appen kan du skicka och ta emot meddelanden. Du kan också visa foton och videor som skickades till din telefon med hjälp av andras telefonnummer.

Vem skapade whatsapp?

WhatsApp skapades av ett par entreprenörer baserade i Schweiz som heter Jan Koum och Brian Acton. Den lanserades 2009 och har varit en stor framgång. WhatsApp träffade en miljon användare på bara sex månader och har vuxit till att bli en av de mest populära meddelandeapparna i världen. WhatsApp är tillgängligt för både Android- och Apple-enheter, och kan även användas på datorer via en webbläsare eller app.

Gratis internationella samtal

En annan fördel med att använda WhatsApp är att du kan ringa vem som helst som använder din telefons internetanslutning, även om de inte använder WhatsApp. Det betyder att du kan ringa vänner och familj som bor utomlands även om de inte har en telefon med SIM-kort.

Du kan använda Skype eller Google Hangouts för att ringa dessa samtal, eller så kan du använda en tjänst som Tango som erbjuder gratis internationella samtal via internet.

Enkelt att chatta och ringa över de flesta plattformar

WhatsApp låter dig också kommunicera med personer som inte har appen, vilket är användbart om du har en gruppchatt med dina vänner men inte vill använda WhatsApp för att prata med dem individuellt. Du kan också använda den här funktionen om du vill prata med personer som inte har ditt telefonnummer men som har lagt till dig på deras WhatsApp-lista. Du kan använda ett program som Signal för att kommunicera säkert med dessa människor.

Säkerhet

WhatsApp använder end-to-end-kryptering för att säkerställa att meddelanden är säkra. Det betyder att alla som försöker avlyssna meddelanden medan de reser mellan din telefon och mottagarens telefon inte kommer att kunna läsa dem. End-to-end-kryptering används av många populära appar och meddelandetjänster, inklusive Google Hangouts, Facebook Messenger och Snapchat.

End-to-end-kryptering säkerställer att någon som spionerar på dina meddelanden inte kommer att kunna se vad du skickar eller tar emot. Det är ett bra sätt att dölja det du säger.

Fördelar med WhatsApp

  • Det är lätt att använda. Alla som har en smartphone kan ladda ner appen och börja skicka meddelanden till vänner och familj.
  • Det är gratis. Du behöver inte betala en månatlig prenumerationsavgift för WhatsApp.
  • Det är tillgängligt på alla enheter. Du kan använda WhatsApp på din smartphone, surfplatta och dator.
  • Den är tillgänglig 24/7. Du kan använda WhatsApp när du har några minuter lediga, vilket är bra om du inte har ett fast schema.
  • Det är plattformsoberoende. Du kan kommunicera med personer som inte har appen, till exempel familj och vänner som bor utomlands.

Nackdelar med WhatsApp

  • Begränsade sekretessalternativ. Du kan inte stänga av push-meddelanden eller ställa in en anpassad vibration. Du har inte heller många sekretessalternativ när du använder WhatsApp. Det finns inget sätt att blockera någon från att se dina meddelanden, eller få tillbaka ditt meddelande när de har läst dem.
  • Begränsade funktioner. WhatsApp är mest känt för sina meddelandefunktioner, men det finns även röstsamtal tillgängliga. Du kan använda WhatsApp på alla plattformar, men det finns även appar som bara är WhatsApp för specifika enheter.
  • Begränsad lagring ombord. Med över en miljard användare kan WhatsApp använda mycket telefonlagring. Du kan också överföra foton och videor från telefonens internminne till telefonens externa minne.