TikTok: Vad är det och vilken åldersbegränsning gäller?

Vad är TikTok?

TikTok, känd i Kina som Douyin, är en kortformad videovärdtjänst som ägs av det kinesiska företaget ByteDance. Den är värd för en mängd olika kortformade användarvideor, från genrer som upptåg, stunts, tricks, skämt, dans och underhållning med varaktigheter från 15 sekunder till tio minuter.

Sajten lanserades 2014 och har sedan dess vuxit enormt med över 350 miljoner aktiva användare varje månad. I Indien är sajten tillgänglig för iOS- och Android-användare. TikTok är tillgängligt i över 20 länder och regioner med planer på att expandera till fler länder i framtiden.

Vad är åldersbegränsningen på TikTok?

Minimiåldern för en TikTok-användare är 13 år. Även om detta är fantastiska nyheter för yngre användare, är det viktigt att notera att TikTok inte använder några verktyg för åldersverifiering när nya användare registrerar sig. Det betyder att om ditt barn registrerar sig för ett nytt konto utan din vetskap, kommer de att ha tillgång till explicit och olämpligt innehåll utan begränsningar.

Är TikTok säkert för barn?

TikTok är en säker plattform för barn så länge de inte har något vuxet innehåll de letar efter. Detta beror på att TikTok huvudsakligen består av användargenererat innehåll, och att communityn bevakar sig själv för att säkerställa att inget olämpligt innehåll eller något som kan skada användare och minderåriga.

Plattformen har också inbyggda säkerhetsfunktioner som säkerställer säkerheten för minderåriga, som möjligheten att ställa in en nioårings konto till ”begränsat läge” och möjligheten att rapportera olämpligt innehåll, inklusive videor med olämpligt språk och innehåll.

Vad är TikToks föräldrakontroller?

TikTok har en serie föräldrakontrollfunktioner som låter dig hantera webbplatsens innehåll och kontrollera vad ditt barn ser, från att blockera olämpliga videor till att övervaka deras kontoaktivitet.

En av nyckelfunktionerna i TikTok är möjligheten att skapa och hantera flera familjemedlemskonton för att möjliggöra delning av innehåll med alla familjemedlemmar.

Kontohanteringsskärmen låter dig skapa flera konton med olika namn och filtrera bort innehåll med en enkel växlingsknapp. Du kan också lägga till eller ta bort familjemedlemmar från ditt konto.

Kommer TikTok att påverka mitt barns mentala hälsa?

Ingen forskning har utförts för att bekräfta om att titta på TikTok-videor har en negativ inverkan på ett barns mentala hälsa. Även om det är möjligt att vissa videor kan vara skadliga, är det också möjligt att titta på något roligt eller inspirerande.

Det finns dock vissa farhågor som föräldrar bör ha i åtanke. Det har förekommit rapporter om nätmobbare som använder TikTok för att attackera sina offer brutalt, och minderåriga kanske inte helt förstår hur man navigerar på webbplatsens funktioner och är omedvetna om konsekvenserna av deras handlingar.

Samlar TikTok in användardata?

Enligt företagets användarvillkor delas inte användardata med tredje part såvida inte användaren aktiverar funktionen via webbplatsinställningarna.

Sammanfattning

TikTok är en säker och rolig plattform för barn att lära sig om nya saker och få kontakt med nya människor runt om i världen. Det är viktigt att komma ihåg att innehållet som finns på TikTok är användargenererat, så vissa videor kan vara olämpliga för ditt barn att titta på.

Med föräldrakontroll kan du hantera ditt barns konto, blockera olämpliga videor och rapportera olämpligt innehåll. För mer information om att använda plattformen på ett säkert sätt, kolla in TikToks säkerhetstips och föräldraguider.