Spamsamtal: Vad är det och vilka typer finns det?

Vad är spamsamtal?

Spamsamtal liknar e-postspam i den meningen att de är en form av oönskad kommunikation. Spamsamtal och textmeddelanden distribueras i bulk och är i de flesta fall oönskade, vilket innebär att de sker utan föregående begäran. Exempel kan vara telefonförsäljare, som vanligtvis är liveagenter som hoppas kunna sälja legitima (om än oönskade) tjänster.

En annan variant av spamsamtal är robocalls, som levererar ett förinspelat röstmeddelande med samma mål att göra en försäljning. Men precis som e-postspam är robocalls olagliga utan föregående medgivande. Med andra ord kan ett spamsamtal komma från en telefonförsäljare som säljer en riktig produkt eller tjänst till dig, eller någon vars produkt eller tjänst är falsk eller inte gäller dig.

Vad händer om du ringer tillbaka ett spamnummer?

Om du får ett skräppostsamtal och väljer att svara kommer uppringarna med största sannolikhet att använda numret du har ringt från. Detta kallas ”spoofing”. Om du kan få deras telefonnummer kan du rapportera det till tjänsteleverantören och förhindra att andra tar emot framtida samtal från det numret.

Om du svarar på samtalet kommer uppringarna med största sannolikhet att använda samma fras som de använde vid det första samtalet för att avgöra om du var det avsedda numret. Om de kan avgöra att du inte är den person de letade efter, kommer de med största sannolikhet att lägga på. Om du är det avsedda numret kan du få flera samtal från samma uppringare innan de ger upp.

Olika typer av spamsamtal

  • Inbound Marketing eller ”influencer marketing” – Ett företag betalar populära bloggare, YouTubers och Instagrammers för att nämna varumärket i en artikel eller video eller för att ”gilla” eller kommentera ett givet inlägg. Målet är att bygga en relation med personen som en källa till framtida affärer. Detta är ett exempel på ett inkommande samtal, där personen som tar emot samtalet är en ”influencer”.
  • Utgående försäljning eller ”säljtrafik” – Utgående försäljning är automatiska samtal till potentiella kunder, ofta med en falsk historia. En populär praxis är att förfalska nummerpresentationen och visa numret på nummerpresentationen som en konsumentprodukt. Till exempel kan samtalet säga att de är från ”Volkswagen” och personen som får samtalet kan fråga vilken typ av bil de säljer.

Blockera spammare, bedragare och robocalls

Om du får många spamsamtal kan det vara en bra idé att blockera samtal från vissa nummer. För att göra detta vill du skapa ett samtalsfilter på din telefon. Inställningarna för samtalsfilter finns vanligtvis i menyn ”samtalsinställningar”. Med samtalsfilter kan du blockera samtal från specifika nummer eller grupper av nummer.

Du kan till exempel blockera spamsamtal från riktnummer som du vet inte ringer till ditt område. Eller så kan du blockera samtal från nummer som ofta används av bedragare. När du har ställt in ditt samtalsfilter kan du svartlista nummer för livet genom att avmarkera inställningen ”radera filter efter”.

Vad kan du göra för att stoppa spamsamtal?

  • Använd en pålitlig telefontjänst
  • Använd en pålitlig telefontjänst för ditt företag också
  • Installera samtalsfilter på din telefon
  • Ge inte ut ditt telefonnummer till någon
  • Använd nummerblockering också

Historien om spam

Spam har en lång och rutig historia. Dess första registrerade användning går tillbaka till 1524, när en spammare i Venedig skickade oönskade brev till medborgare för att marknadsföra sin verksamhet. Praxis spred sig snabbt till andra delar av Europa och världen och blev en accepterad del av samhället.

Under skräppostens tidiga dagar bestod det mesta av textbaserade meddelanden som skickades urskillningslöst till ett stort antal mottagare. När tekniken förbättrades började spammare experimentera med automatiserad spam, vilket innebar att ett stort antal oönskade e-postmeddelanden skickades till en enda mottagare. Den här taktiken var framgångsrik eftersom den gjorde det möjligt för spammare att kringgå filter som var utformade för att förhindra att automatiska e-postmeddelanden skickas.

Under åren har spam utvecklats till en mer sofistikerad form. Idag använder spammare en mängd olika metoder för att nå sin målgrupp, inklusive riktade e-postkampanjer, popup-fönster och onlineannonser. Dessutom har de utvecklat metoder för att dölja den verkliga källan till sina meddelanden, vilket gör det svårt för mottagarna att identifiera och blockera dem.

Trots spammarens ansträngningar har metoden förblivit populär av ett antal anledningar. För det första är det relativt enkelt att skapa och distribuera skräppost. För det andra kan spammare generera stora vinster genom att rikta in sig på små grupper av människor som är villiga att betala för deras tjänster. Och slutligen kan spam vara ett kraftfullt verktyg för att sprida propaganda och påverka den allmänna opinionen.

Sammantaget är skräppost ett ihållande problem som har fortsatt att utvecklas under åren. Men tack vare ansträngningarna från anti-spam-förespråkare och filter som är utformade för att blockera det, har förekomsten av spam sakta minskat under de senaste åren.