Spam: Vad är det och hur funkar det?

Vad är spam?

Spam är all form av oönskad, oönskad digital kommunikation som skickas ut i bulk. Ofta skickas skräppost via e-post, men det kan också distribueras via textmeddelanden, telefonsamtal eller sociala medier.

Många olika typer av spam kan förekomma, men en av de vanligaste är ”skräpmail”, vilket är e-postmeddelanden som skickas till stora grupper av människor och inte är relevanta för någon av dem. Den här typen av skräppost är irriterande, men det är också ett betydande säkerhets- och integritetsproblem.

Hur man känner igen skräppost

För att känna igen spam för vad det är, gå igenom din e-post och se om det finns några meddelanden som du inte kommer ihåg att ha fått. I så fall kan du ha blivit utsatt för skräppost.

Det mest uppenbara tecknet på att du upplever spam är om det ignoreras av din ”utkorg” – det vill säga den del av e-postsystemet där du lagrar meddelanden för att läsas senare.

Olika typer av email-spam

Det finns många typer av skräppost, men de vanligaste är:

  • Kommersiell skräppost: I stort sett är detta reklamrelaterad skräppost som människor får för att köpa saker som Viagra, viktminskningstillskott och andra produkter.
  • Nätfiskespam: Denna typ av skräppost används för att försöka få offer att ge en del av sin privata information, som användarnamn och lösenord.
  • Virus: Virus är förmodligen den farligaste typen av spam som finns. De kan helt enkelt vara till besvär, men de kan också orsaka alla möjliga problem, inklusive att krascha din dator eller stjäla din data.

Olika typer av spamsamtal

  • Fantomsamtalet – Det här är när en person ringer dig och påstår sig vara någon annan. Personen har vanligtvis en inspelning av personen de utger sig för att vara, och inspelningen har vanligtvis samma röstkvalitet som personen de utger sig för att vara.
  • Robocall” – Robocall är automatiska telefonsamtal som görs med hjälp av programvara. Dessa är den mest irriterande typen av spamsamtal, eftersom de spelar oavsett vad du gör. De är också olagliga, eftersom de vanligtvis bara kan tillverkas i 10 specifika stater. Robocall kan vara svåra att spåra, men det är värt att försöka rapportera dem så att de lättare kan spåras.
  • Nätfiske-e-postmeddelandet – Nätfiske-e-postmeddelanden är utformade för att lura dig att ge ut din personliga information, vanligtvis via en e-postlänk. Länken kan vara äkta, men det kan vara ett falskt e-postkonto som verkar vara äkta.
  • Spam-kommentaren” – Kommentarspam är handlingen att lämna oönskade kommentarer på andras inlägg.

Hur kan jag stoppa spam?

Det bästa sättet att hantera spam är att stoppa den i dess spår. För att göra detta måste du vara vaksam och veta när meddelanden är legitima och när de är spam. Om du får mycket skräppost och du är osäker på vad du ska göra åt det, överväg att ställa in ett spamfilter.

Det finns många e-postfilter och anti-spam-program som kan övervaka och filtrera bort oönskade meddelanden. Du måste experimentera lite för att hitta den kombination av inställningar som fungerar för dig, men när du väl har fått ner den kan du spara mycket tid och krångel.

Vem gör skräppost?

Phishing-bedrägerier riktar sig vanligtvis mot individer, men många av de andra typerna av spam utförs ofta av företag. Robosamtal och påträngande samtal är ofta ett resultat av att företag gör reklam för sina produkter, men spamkommentarlänkar kommer ofta från sociala medieplattformar eller diskussionsforum.

Varför är spam skadligt

Spam utgör många hot mot din dator och integritet. Det kan få din dator att sakta ner, det kan vara en säkerhetsrisk och det kan stjäla din data. Virus och annan skadlig programvara kan distribueras via e-post, och när de väl finns på din dator kan de orsaka förödelse.

Spam är ett allvarligt problem, och det är något som du vill hålla utkik efter. Spam kan också användas för att starta en mängd olika cyberattacker. 2016 upptäckte forskare ett falskt nigerianskt mejl som såg helt legitimt ut. Mejlet lovade ett arv på 300 miljoner dollar, vilket kan vara ett bra incitament för någon att utföra en datastöld.