5G: Hur funkar det?

Vad är 5G?

5G är den femte generationen av trådlös teknik. 5G är fortfarande på forskningsstadiet och det förväntas implementeras 2020. 5G är ett framsteg från tidigare generationer av trådlös teknik eftersom det är ett helt nytt radioaccessnätverk (RAN).

Den förlitar sig inte längre på att det fasta internet är anslutningskällan, vilket innebär att den trådlösa signalen kan nå längre och användas för fler funktioner. 5G förväntas vara 10 gånger snabbare än 4G och möjliggöra mycket högre hastigheter för framtida applikationer.

Det kallas den ”femte eran av trådlös kommunikation” eftersom det i grunden kommer att förändra hur vi kommunicerar.

Hur fungerar 5G?

Till skillnad från de andra trådlösa generationerna kommer 5G att fungera i mycket höga hastigheter på ett nytt sätt. Istället för att skicka data genom luften kommer signalen att använda en ny typ av kabel som kallas ett ”fiberoptiskt nätverk” som kan transportera data genom glasfiber. Detta gör signalen mycket mer stabil och konsekvent.

De nya radiovågorna som är en del av 5G kommer att göra det möjligt för en enhet att ansluta till ett mycket längre avstånd och erbjuda mycket lägre latens än 4G. I framtiden förväntas det vara mindre än en millisekund.

Det är som fördröjningen mellan att du trycker på ”skicka”-knappen på din telefon och personen som ser den, eller mellan att skicka ett e-postmeddelande och att kunna läsa det. Det nya spektrumet av 5G kommer att vara mycket effektivare än de nuvarande trådlösa generationerna och det är ett viktigt sätt att förbättra dataöverföringen.

Vilka är skillnaderna mellan tidigare generationer av mobilnät och 5G?

5G-standarderna utvecklas fortfarande och när de väl är på plats kommer de att fungera annorlunda än de tidigare generationerna av mobilnät. Det här är bara några av sätten som 5G förväntas vara bättre än 4G:

  • Mycket högre hastigheter: Till exempel förväntas 5G ge hastigheter upp till 1 000 gånger snabbare än 4G.
  • Mycket mindre latens: 5G förväntas ha en latens på mindre än en millisekund, jämfört med cirka 50 millisekunder för 4G.
  • Mer konsekvent data: 5G förväntas vara mer konsekvent än 4G. Till exempel, om en uppsättning användare är i en byggnad och signalen är svag, bör samma uppsättning användare se samma kvalitet på dataanslutningen när de flyttar till en annan del av byggnaden.
  • Massiv kapacitet: 5G förväntas möjliggöra mycket högre kapacitet för ett enormt antal användare. Till exempel förväntas 5G kunna stödja miljarder enheter anslutna samtidigt.
  • Högre tillgänglighet: 5G förväntas möjliggöra högre tillgänglighetsnivåer än 4G. Om det till exempel blir strömavbrott i en byggnad ska telefonen fortfarande kunna ansluta till nätverket.

Hur är 5G bättre än 4G?

5G är nästa steg i trådlös kommunikation och det förväntas ge en mycket bättre användarupplevelse. Nästa generation förväntas ha högre hastigheter, lägre latens och konsekvent data.

Den förväntas vara mycket effektivare än 4G och kunna hantera enorma mängder data. Det förväntas möjliggöra massiva infrastrukturinvesteringar eftersom det möjliggör mycket bredare täckning och högre kapacitet.

Var används 5G?

5G är fortfarande på forskningsstadiet, så det finns få platser där det används. Den första är på landsbygden som inte har bra internettjänst.

Den andra är på stadsarenor för stora evenemang som fotbollsmatcher, konserter och stora konferenser.

Den tredje är i städer där internettjänsten inte är bra eller byggnaderna ligger för långt ifrån varandra för den nuvarande trådlösa tekniken.

Den fjärde är på landsbygden som inte har bra internetservice. Den femte är i avlägsna områden i landet som är för långt från nästa större stad för att kunna betjänas av ett 4G-nätverk.

Hur snabbt är 5G?

5G förväntas vara mycket snabbare än 4G. Frekvensen för 5G kommer att vara mer än 10 gånger snabbare än 4G, och spektrumet kommer att vara mycket bredare än 4G.

Den förväntas ha en fördröjning på under millisekunder och vara mycket mer konsekvent. Teoretiskt förväntas 5G vara 10 gånger snabbare än 4G och möjliggöra mycket högre hastigheter.

Behöver jag en ny telefon om jag vill ha 5G?

Nej. Du behöver ingen ny telefon för att få 5G. Din telefon kan uppgradera till 5G när den är tillgänglig och din leverantör erbjuder det.

Hur vet jag om min telefon stöder 5G?

Din telefon berättar inte om den stöder 5G. Din telefontillverkare använder teknik som kallas ”wink communication” för att avgöra om din telefon stöder 5G.

Din telefon kommer att få en ny mjukvaruuppdatering som gör att den kan kommunicera med det trådlösa nätverket. Så länge din telefon kör den senaste programvaran kommer den att stödja 5G.

När kommer 5G vara tillgängligt i min stad?

Det är svårt att förutse eftersom 5G fortfarande utvecklas. Så småningom förväntas 5G implementeras som en ny typ av trådlöst nätverk. De trådlösa teknikföretagen som tillverkar de trådlösa enheterna måste kunna skapa en ny typ av trådlöst nätverk och se till att det fungerar korrekt.

Några av företagen som banar väg för utvecklingen av 5G-teknik är Samsung, Qualcomm, Samsung, Intel och Nokia. Dessa företag arbetar tillsammans för att tillhandahålla trådlös 5G-teknik.

Är 5G bara ämnad för företag?

Nej. 5G förväntas bli mycket bättre än 4G, och det kommer att användas av företag, städer och landsbygdsområden. Det förväntas dock ha den bästa prestandan i stadsområden. 5G är designat för att koppla ihop allt.

Ett 5G-nätverk kan till exempel ansluta din telefon till ett kylskåp som använder elektricitet och en mikrovågsugn som använder mikrovågsstrålning. Den kan koppla ihop maskiner som använder el till maskiner som använder laser för att koppla ihop allt.