Spam och skräppost via email: Vad du kan göra för att förhindra

Vad är spam?

Spam, eller skräppost, är oönskade meddelanden som skickas i bulk – ofta via e-post men även på sociala medier. Namnet kommer från en Monty Python-skiss där namnet på den konserverade grisköttsprodukten Spam beter sig allestädes närvarande, oundvikligt och repetitivt. E-postspam har stadigt vuxit sedan början av 1990-talet och 2014 beräknades det stå för cirka 90 % av den totala e-posttrafiken.

Den juridiska definitionen och statusen för spam varierar från ett land till ett annat, men ingenstans har lagar och stämningar varit särskilt framgångsrika för att stävja spam. De flesta skräppostmeddelanden är kommersiella.

Oavsett om de är kommersiella eller inte, är många inte bara irriterande som en form av uppmärksamhetsstöld, utan också farliga eftersom de kan innehålla länkar som leder till nätfiskewebbplatser eller webbplatser som är värd för skadlig programvara eller inkluderar skadlig programvara som bifogade filer.

Historik om skräppost

E-postspam har stadigt vuxit sedan början av 1990-talet och 2014 beräknades det stå för cirka 90 % av den totala e-posttrafiken. Internet som kommunikationsmedel utvecklades först på 1960-talet, med det första ARPANET-e-postmeddelandet som skickades 1969.

ARPANET utvecklades under Advanced Research Projects Agency av U.S. National Science Foundation för att länka samman statliga datorsystem. 1982 lanserades den första kommersiella e-posttjänsten, Prodigy.

År 1986 skapades den första fungerande e-postprototypen av Bernard Casterede, en fransk datavetare. Under e-postens tidiga dagar fanns det mycket lite som kunde stoppa spammare, och de flesta e-postsystem kunde lätt undergrävas genom att skicka ut stora mängder oönskade meddelanden.

När e-postsystemen förbättrades blev de svårare att bryta sig in i. Om en hackare ville skicka ut många e-postmeddelanden var de tvungna att hitta ett sätt att få tillgång till e-postkontot, antingen genom hacking eller social ingenjörskonst.

Vilka typer av skräpposttekniker finns det

Append spam

En append spam-teknik är när ett e-postmeddelande skickas med det enda syftet att lägga till ett eget meddelande i slutet av mottagarens inkorg. Till exempel, ett e-postmeddelande som säger: ”Vänligen hitta den bifogade fakturan som vi inte har tagit emot i din inkorg”, skulle vara ett exempel på en teknik för att lägga till skräppost.

Bild spam

Bildskräp är användningen av datorgrafik i e-postmeddelanden som består av en animerad bild eller serie stillbilder som är avsedda att lura mottagaren att tro att e-postmeddelandet är ett verkligt meddelande från avsändaren. Bildskräp kan vara mycket smart och kan lura mottagare att tro att e-postmeddelandet är en legitim kommunikation från en person eller ett företag.

Blankt spam

Tom skräppost består av ett e-postmeddelande eller dokument som medvetet har lämnats tomt eller bara innehåller standardtext, såsom sidhuvud, sidfot och datum för meddelandet.

Backscatter spam

Backscatter spam är användningen av e-postmeddelanden som skickas med avsändarens adress som ämne, men med meddelandeinnehållet som brödtext. Till exempel, ett e-postmeddelande som säger: ”From:[email protected]> To:[email protected]> Subject:attn: rattlesnake>”, skulle vara ett exempel på backscatter-spam.

Link spam

Använda adresshuvudet för ett e-postkonto för att länka till en webbsida som innehåller skadlig kod.

Phishing spam

Skicka e-postmeddelanden som innehåller falska länkar eller bilagor som är designade för att se ut som om de går till legitima webbplatser.

E-postkapning

Utger sig att vara ett befintligt e-postkonto för att skicka e-post för dess räkning.

Vad kan du göra för att undvika spam?

  • Markera e-postmeddelanden som spam: Om du hittar ett e-postmeddelande som du tror är spam, markera det helt enkelt som spam. Detta är det snabbaste sättet att berätta för mejlklienten att e-postmeddelandet är oönskat.
  • Använd ett skräppostfilter från tredje part: Om du inte känner för att manuellt markera och radera skräppostmeddelanden, kan du också bara låta ett skräppostfilter göra det åt dig. Ett skräppostfilter kommer automatiskt att markera och ta bort alla skräppostmeddelanden som det upptäcker.

Slutsats om spam

E-postspam är en av de mest använda teknikerna online för att begå olika sorters bedrägeri eller besvär. Dessa e-postmeddelanden syftar vanligtvis till att få pengar eller att infektera enheter, exempelvis för att användas som botnät. Det bästa sättet att undvika dessa e-postmeddelanden är att fortsätta markera dem som spam och använda ett spamfilter. Fungerar inte det så kan du inte göra mycket mer än att byta mejladress eller konto på sociala medier.