Vad är GNU/Linux?

Vad är GNU/Linux?

GNU/Linux är en samling av olika operativsystemkomponenter och tjänster med öppen källkod som fungerar med Linux-kärnan för att erbjuda användaren en komplett operativsystemmiljö. Samlingen av komponenter som används i GNU/Linux kallas Linux OS och är ibland även känd som Unix-liknande OS.

Komponenterna i GNU/Linux kan delas in i tre kategorier: kärna, mellanprogram och applikationer. Kärnkomponenterna inkluderar Linux-kärnan och de bibliotek och tjänster som stöder den.

Mellanprogramkomponenterna inkluderar filsystemet, nätverksstack, verktyg för användarutrymme och mer. Applikationerna inkluderar alla andra program som vanligtvis finns på en dator, som det grafiska användargränssnittet, webbläsaren och mer.

Hur fungerar GNU/Linux?

Komponenterna i GNU/Linux körs ovanpå Linux-kärnan och tillhandahåller olika tjänster till användaren. När användaren kommer åt filen eller ett nätverk ansluts komponenten i GNU/Linux som hanterar uppgiften till Linux-kärnan. Linuxkärnan hanterar och hanterar sedan de många komponenterna i den.

Till exempel, när en användare kommer åt en fil, kommunicerar komponenten i GNU/Linux med filsystemkomponenten i Linux. Linuxkärnan ger sedan filsystemskomponenten behörighet att lagra och hantera data för filen, som sedan är tillgänglig för användaren.

Hur används GNU/Linux?

Komponenterna i GNU/Linux OS finns i de flesta datorer idag, men är vanligtvis kombinerade med Windows, Mac OS eller andra kommersiella operativsystem. Vissa människor kör ett fullt fungerande GNU/Linux OS på sina datorer.

Detta operativsystem kan ha en skrivbordsmiljö som GNOME, i3, KDE, Xfce, Cinnamon, etc. på en dator med en Intel-processor. Ett komplett GNU/Linux OS skulle ha en komplett skrivbordsmiljö och ett komplett användargränssnitt.

Vilka är fördelarna med GNU/Linux?

  • Kostnadsbesparingar: Linux kan användas som ersättning för dyr och/eller proprietär programvara som Microsoft Windows, Adobe Photoshop eller Mac OS X. Eftersom programvaran är gratis och öppen källkod kan ett företag spara pengar genom att inte licensiera och stödja proprietär programvara .
  • Säkerhet: Programvaran med öppen källkod tillåter mjukvaruutvecklare att ha fullständig tillgång till programvaran. Detta kan resultera i utveckling av säkrare programvara.
  • Tillförlitlighet: Programvaran med öppen källkod innebär också att den kommer att ha en större gemenskap av användare, som kan ge feedback och spåra problem som uppstår. Om det finns några problem med programvaran blir de lättare att spåra och lösa.

Vilka är nackdelarna med GNU/Linux?

  • Inlärningskurva: Linux är ett komplext operativsystem som kan kräva att en ny användare lär sig de olika komponenterna och inställningarna, jämfört med ett proprietärt eller traditionellt operativsystem.
  • Brist på support: Linux-karaktären med öppen källkod betyder inte alltid att det finns lika många supportalternativ för operativsystemet som proprietära eller traditionella operativsystem.
  • Inget Microsoft Office: Microsoft Office är en populär och allmänt använd kontorssvit, men den är inte tillgänglig för Linux.

Vad är Free Software Foundation?

Free Software Foundation är en organisation som främjar användningen av fri programvara. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa att datoranvändare har tillgång till program som är fria från restriktioner för användningen av programmet. Stiftelsen arbetar för att främja fördelarna med fri programvara inom områden som utbildning, vetenskap och myndigheter.

Stiftelsen förespråkar användning av fri programvara och mot mjukvarupatent. Den arbetar också för att öka allmänhetens medvetenhet om vikten av fri programvara. Stiftelsens kampanjer inkluderar opinionsbildning, utbildning och rättsliga åtgärder.