Allt om Botnet (botnät) – Hur det fungerar och hur du håller din dator säker

Vad är ett botnät?


Ett botnät är en grupp internetanslutna enheter, som var och en kör en eller flera bots. Botnät kan användas för att utföra DDoS-attacker (Distributed Denial-of-Service), stjäla data, skicka skräppost och tillåta angriparen att komma åt enheten och dess anslutning.

Ägaren kan styra botnätet med hjälp av programvara för kommando och kontroll (C&C). Ordet ”botnät” är en portmanteau av orden ”robot” och ”nätverk”. Termen används vanligtvis med en negativ eller skadlig konnotation.

Vad används botnät till?

Botnet används ofta för att starta DDoS-attacker (Distributed Denial-of-Service) mot både företag och individer. När ett botnät används i en DDoS-attack använder angriparen ett stort antal konsumentenheter, såsom digitalkameror och persondatorer.

När konsumentenheterna är anslutna till Internet använder angriparen botnätet för att skicka en flod av förfrågningar till offrets webbplats eller tjänst, vilket gör den otillgänglig för legitima användare.

DDoS-attack

Som nämnts kan ett botnet användas för att starta en DDoS-attack (Distributed Denial-of-Service) mot ett offers webbplats eller tjänst. I en DDoS-attack använder angriparen ett stort antal konsumentenheter, såsom digitalkameror och persondatorer.

När konsumentenheterna är anslutna till Internet använder angriparen botnätet för att skicka en flod av förfrågningar till offrets webbplats eller tjänst, vilket gör den otillgänglig för legitima användare. Denna typ av attack är olaglig eftersom den riktar sig till de legitima användarna av offrets tjänst.

Nätfiske (phishing)

Botnät används också ofta för att starta nätfiskeattacker, som är bedrägliga e-postbedrägerier som försöker lura människor att avslöja deras kontoinformation, såsom lösenord och kreditkortsnummer. Eftersom datorerna som utgör botnätet används för att skicka nätfiske-e-postmeddelanden kan bedragarna enkelt dölja sin identitet.

Brute force attacker

Botnät kan också användas för andra olagliga aktiviteter, som att utföra brute force-attacker, där hackare provar så många möjliga lösenord som möjligt tills de lyckas få tillgång till ett nätverk. En brute force attack kan börja med ett vanligt använda lösenord som ”1234567890” eller ”qwerty”. Hackaren försöker sedan det ena lösenordet efter det andra tills hon/han hittar det rätta.

Hur skyddar du din dator från botnät?

Det här är några grundläggande steg som du kan vidta för att skydda din dator från botnät och botnätrelaterade hot:

  • Stäng av allt som inte behövs, till exempel Bluetooth- och Wi-Fi-anslutningar som inte används. Dessa anslutningar kan vara öppna, vilket tillåter oönskade anslutningar till din dator.
  • Installera ett anti-malware-verktyg på din dator. Anti-malware-verktyg skyddar din dator genom att söka efter och ta bort skadlig programvara.
  • Surfa inte in på webbplatser som du inte vet är säkra. Vissa webbplatser innehåller skadlig programvara som sen hackaren kommer kunna utnyttja.

Hur upptäcker man infiltration?

Det är väldigt svårt att upptäcka ett botnät eftersom du kommer att behöva hålla reda på alla enheter som potentiellt kan bli ”infekterade” av hackaren, och du vet inte alltid vad du ska leta efter. Det kan vara uppgifter som utförs som helt enkelt inte uppmärksammas när du använder datorn i dina dagliga aktiviteter.

Det enklaste sättet att upptäcka potentiella botnätinfiltrationer är att ha något antivirus och antimalware aktiverat på dina enheter, som håller reda på inkommande hot.

Vad händer om botnet redan finns på din dator?

Du bör känna till att botnätinfektioner inte sker över en natt. Det börjar med att skadlig programvara infiltrerar din dator, som sedan kontrolleras av hackaren. Hackaren kanske kan se dina e-postmeddelanden, stjäla data eller till och med ta kontroll över din dator med tiden – men du har oftast tid på dig att hindra det här så länge du håller datorn fri från skadlig programvara.

Hur tar man bort botnät?

Borttagning av botnät är en process för att bli av med oönskade bots från din dator. Det finns flera sätt att ta bort ett botnät:

  • Använd ett verktyg avsett för detta ändamål. Det finns flera verktyg för borttagning av botnät tillgängliga på marknaden. Vissa av dessa verktyg kan användas via remote control.
  • Använd ett manuellt tillvägagångssätt. Vissa experter föreslår att du tar bort botarna manuellt. Men denna metod är komplex och riskabel, och ingenting för den
  • Rengör ditt system med ett pålitligt verktyg mot skadlig programvara. Det finns flera anti-malware-verktyg tillgängliga på marknaden.