Hur du installerar en VPN-tjänst på iPhone

Har du någonsin fått upp en annons om produkten som du precis pratade om? Det har hänt nästan vartenda en av oss. Lite läskigt kan man tycka, men det har sin förklaring.

I dagens samhälle så blir allt mer digitaliserat och mer tillgängligt via våra smartphones och datorer. Vår integritet påverkas då vi blir mer socialt aktiva på internet.

Det finns dock sätt att skydda sig själv på, vilket vi ska gå igenom. Den tjänsten kallas VPN (virtuellt privat nätverk) och i denna artikel går vi igenom hur du konfigurerar ett VPN till din iPhone.

Internet är den primära kommunikationsmetoden idag, och de flesta är beroende av internet på ett eller annat sätt. Därför blir de allt viktigare att skydda sin integritet och identitet när man surfar online. Det är omöjligt att veta om stora företag spårar ens onlineaktivitet eller lagrar vår personliga data.

För att vara säker att detta inte sker så är ett VPN ett smidigt och bra sätt att skydda din information när du surfar på nätet. VPN står för ’Virtuellt Privat Nätverk’ vilket krypterar din trafik och ger dig en falsk IP-adress som syns utåt.

Vad är ett VPN och hur funkar det?

VPN är en tjänst som kan ändra utgångsplatsen för din IP-adress och få det till att verka som du ansluter och befinner dig på en annan plats. En användbar funktion som t.ex. när du använder dig utav ett offentligt Wi-Fi nätverk. Offentliga nätverk är osäkra då vem som helst kan komma åt anslutna enheters information.

VPN maskerar din riktiga IP-adress bakom en annan falsk IP och skapar en säker anslutning genom att omdirigera anslutningen till den falska IP:n. Du skapar en direktanslutning till den falska IP-adressens server som verkar som en sköld.

Detta skyddar inte bara din identitet och data, utan det skyddar också ditt datorsystem från okända hot som förekommer online.

VPN förhindrar olika annonsörer online och cyberbrottslingar från att samla in din personliga data. Är du en person som brukar använda tjänster eller program som hanterar känslig data eller personuppgifter så kan nyttjandet av en VPN-tjänst vara väldigt användbart.

Med hjälp av en VPN-tjänst kan du få tillgång till regionala tjänster som du vanligtvis inte hade kunnat med ditt hemnätverk.

Om du jobbar hemifrån och behöver komma åt din arbetsgivares interna intranät så går det med ett VPN. Detta betyder att om du vill kunna jobba samtidigt som du reser så går det.

Man kan även komma åt innehåll som i vanliga fall är begränsade pga vår geografiska position. Men om du ansluter till en VPN-server kan du komma åt innehållet. Detta då tjänsten tror att du ansluter från landet som VPN-servern ligger i. Så vill du komma åt Netflix USA, så ska du ansluta till en VPN-server som är baserad i USA.

VPN till iPhone

Apple erbjuder en personlig VPN-tjänst som stöder protokollen IPsec, PPTP och L2TP. Detta är bra för att:

 • Du kan komma åt innehåll som är blockerat i din region
 • Det skyddar din information när du är ansluten till ett osäkert offentligt nätverk
 • Det maskerar din nuvarande position så att du skyddas från olika trackers/spårare
 • Du kan surfa på internet säkert, utan att behöva oroa dig för att din information samlas in av obehöriga parter
Vpn till iphone är en smidig och smart funktion för att säkerställa din integritet och identitet på nätet.

2 olika sätt att komma åt en VPN från iPhone

Det finns i princip två sätt att använda VPN på en iPhone:

 • Ladda ner en tredje parts VPN från App Store
 • Använda den inbyggda VPN-tjänsten genom att följa de olika protokollen

Det finns vissa saker du bör tänka på innan du börjar använde en tredje parts VPN-tjänst:

 • Välj en omtyckt och pålitlig VPN-leverantör som skyddar din information från andra parter eller webbplatser
 • VPN-leverantören ska inte vara baserade i något av länderna som ingår i någon ’Eyes-allians’, då de är underrättelseallianser som har gemensamt samarbete inom signalspaning
 • Snabba hastigheter utan begränsningar
 • Bra kundsupport

Konfigurera din egna VPN-klient

Om du vill kan du konfigurera din VPN-klient manuellt, vilket är mer tidskrävande men ger dig kanske en bättre känsla av säkerhet.

Detta kräver att du ska kunna konfigurera och ställa in server och fjärr-id, samt användarnamn och tillhörande lösenord. Har du inte denna informationen, så får antingen kontakta VPN-kundtjänsten eller systemadministratören.

Det är såklart mycket enklare att ladda ner VPN-appen och använda den. Det blir lätt förvirrande och klöddigt om du inte är bekväm och har gjort det tidigare.

Använd en VPN-app

Det enklaste sättet skydda sig på sin iPhone är via en VPN. När du har valt en VPN-leverantör laddar du ner deras VPN-app på din iPhone. De flesta appar är användarvänliga och kräver ingen raketforskningsutbildning direkt. Du växlar enkelt på VPN så fort du kommer in på appen och får en säker och pålitlig anslutning direkt.

Appar som ExpressVPN, NordVPN och SurfsharkVPN är alla 3 jättebra betaltjänster som även har gratisversioner. Vi rekommenderar alltid att gå på en betaltjänst då du annars får utså med annonser, begränsade hastigheter eller data och brist på inställningar du kan ändra.

En bra VPN-tjänst kommer alltid med funktionen att ändra från vilken region du vill ansluta från, för att du ska kunna komma åt innehåll som är regionbaserat. De ska även låta dig använda deras tjänst på flera olika enheter, så att du enkelt kan skydda dig var du än är, vare sig du ansluter från din telefon eller laptop.

Många VPN-appar erbjuder en funktion som heter ’kill-switch’, vilket låter dig att koppla bort dina appar om VPN-tjänsten kopplas bort av någon anledning. Detta säkerställer att din plats och IP-adress aldrig blir sårbart, även om din VPN skulle gå ner i bara några sekunder.

VPN-tjänster kommer oftast med en automatisk anslutningsfunktion, som gör precis som det låter, den ansluter automatiskt till en VPN-server när du går in på internet. Denna funktion inkluderas inte när du använder en gratis VPN.

Antingen använder man en tredje parts VPN-app eller så använder man iPhones egna VPN.

Manuellt konfigurering av VPN för iPhone

Om du själv konfigurerar VPN manuellt på din iPhone ger det dig mer kontroll över inställningar och annat än om du använder en app. Du kan helt enkelt justera anslutningsprotokoll och servrar efter behov. Perfekt för dig som är ett kontrollfreak.

Detta rekommenderar vi inte till er som inte är tekniskt kunniga eller har tidigare erfarenhet av detta sen tidigare. Detta är för de som är kunniga och vill ha bra kontroll över deras VPN-anslutning. Du behöver nämligen tekniska detaljer för VPN-servern.

Detaljer som du behöver veta:

 • Certifikat
 • Proxyinställningar
 • Serverinformation
 • Protokolltyp

Steg-för-steg processen ser ut enligt följande:

 • Först öppnar du ’Inställningar’ på din iPhone och trycker vidare till ’Allmänt’
 • Tryck vidare till ’VPN’
 • Tryck på ’lägg till VPN-konfiguration’
 • Välj vilken typ av protokoll du vill använda. L2TP, IKEv2 eller IPsec. När du gjort det, trycker dig tillbaka till föregående skärm
 • Nu ska du fylla i serveruppgifter. Detta beror på vilket protokoll du valde. Ange lösenord, konto, lokalt-ID, fjärr-ID, server och beskrivning. Lokalt-id lämnas oftas tomt, fjärr-id är värdnamn, server är antingen IP-adressen eller namnet på domänen och beskrivning är namnet på VPN-tjänsten du använder
 • Om du vill kan du härnäst justera proxydetaljer längre ner. Här anger du autentiserings-, server-, och portinställningar. För att ange en URL, använd ’Auto’
 • Tryck ’Klar’ när du är nöjd
 • För att använda VPN:n går du in på ’Inställningar>Allmänt>VPN och aktivera sedan VPN-statusen till ’På’
 • Har du flera konfigureringar så väljer du vilken du vill använda. Har du bara en väljs den automatiskt

Du kan använda detta VPN när du vill genom att öppna ’Inställningar’ och navigera vidare till VPN. Är anslutningen är på och säker så syns en VPN-indikator på toppen av din skärm, bredvid andra ikoner som Wifi eller mobildata.

Vi rekommenderar ExpressVPN

ExpressVPN är en av de ledande VPN-tjänsterna, är kompatibel och funkar perfekt med alla av Apples produkter. ExpressVPN erbjuder en snabb och pålitlig tjänst. Priserna är rimliga och kundsupporten är grymma och hjälper dig med de allra mest grundläggande frågorna och de komplicerade frågorna.

ExpressVPN utgår från Brittiska Jungfruöarna, vilket har en jurisdiktion med stark integritetslagstifning samt inga krav på datalagring. Detta betyder att ExressVPN inte lagrar någon känslig eller personlig information om dig.

För att få tillgång till ExressVPN (eller någon annan VPN-tjänst för den delen), behöver du bara ladda ner VPN-appen och följa alla nödvändiga anvisningar.

ExpressVPN rekommenderar vi för iPhone användare.

Sammanfattning

En VPN-tjänst är ett måste om du ofta är inne och surfar på internet på din iPhone, speciellt om du värnar om din integritet och din privata information. En VPN-tjänst säkerställer din anslutning och maskerar din IP-adress samt döljer din information för obehöriga parter på internet.

Med hjälp av ett bra VPN kommer du enkelt åt innehåll som i vanliga fall är regionsbaserat, dvs inte tillgängligt i ditt land. Detta är då streamingtjänster eller ledarna i landet väljer och begränsar vad du får se och inte se.

Manuell konfigurering av VPN på din iPhone ger dig större kontroll av servrar och annat, men är du inte tekniskt kunnig rekommenderar vi att du vänder dig till en VPN-app istället. Det gäller dock att välja en VPN-app som erbjuder bra service och inte lagrar eller delar din privata data till obehöriga.

Kom ihåg att stänga av VPN-tjänsten när du inte ska använda den eller är ansluten till internet. Detta sparar batteri som annars förbrukas snabbare. Ännu viktigare är det om du har en gratis VPN-tjänst med begränsad dataanvändning.