Tails Linux: Vad är det?

Vad är Tails?

Tails är ett integritetscentrerat operativsystem som syftar till att göra användarens dator säkrare och mer anonym. Den använder ett antal verktyg för att uppnå detta, inklusive ett grafiskt användargränssnitt (GUI) som döljer alla systeminställningar och en anpassad Linux-kärna.

Hur fungerar Tails?

Liksom de flesta operativsystem är det viktigaste med Tails-operativsystemet datorn du använder det på; resten spelar bara roll om du har ett specifikt behov av det. Operativsystemet Tails är utformat för att användas anonymt och säkert.

Den består av fyra grundläggande delar: operativsystemet, kommunikationsprogramvaran, webbläsarprogramvaran och möjligheten att lagra data. Operativsystemet Tails är designat för att användas anonymt och säkert, men det är bara en pusselbit.

Kommunikationsmjukvaran, som Tor Browser, är hur du surfar på Internet. Webbläsarprogramvaran, som Midori eller Tails-webbläsaren, är hur du navigerar din dator. Datorns data lagras och kan ses eller redigeras med hjälp av datalagringsförmågan.

När skapades Tails?

Andrew Gibson, säkerhetsguiden bakom de tidiga versionerna av Tails, skapade projektet 2006. Några månader senare gick Gibson och hans dåvarande lagkamrat Bryan Cantrill ihop med Tor Project för att skapa ett helt anonymt operativsystem som kunde användas för att skydda whistleblowers och dissidenter.

Är Tails-webbläsaren verkligen säker?

Ja. Målet med Tails är att kunna använda internet som om du inte var uppkopplad, utan att din internetleverantör kan se eller spåra din aktivitet. Tails är designad för att användas med Tor Browser och andra anonymiserande tillägg som kan installeras när du använder operativsystemet.

Genom att använda operativsystemet Tails och Tor Browser tillsammans är det möjligt att surfa på Internet utan att någon vet vart du är på väg, vem du pratar med eller vad du tittar på.

Ska du använda en VPN med Tails Browser och Tor?

Ja. De flesta VPN har den dubbla fördelen att de tillhandahåller ett lager av anonymitet för åtkomst till Internet via VPN-servern och för att vidarebefordra all din onlinetrafik via VPN-anslutningen.

VPN har blivit mycket populära av ett antal anledningar: Alla som regelbundet använder Internet utsätts för övervakning och kan få värdefull information avlyssnad; många människor vill ha större integritet och anonymitet när de använder Internet; och VPN-tekniken är väldigt mogen och har funnits ett tag.