Allt du behöver veta om domännamn på internet

Vad är ett domännamn på Internet?

Domännamnet är namnet på din webbplats, med andra ord vad folk skriver i adressfältet i sin webbläsare för att nå din webbplats. Ett domännamn är en kombination av en adress och en identitet som du väljer för att representera din webbplats.

I en idealisk värld skulle du välja ditt eget namn som domännamn, men det är inte alltid ett alternativ. Om du till exempel har en webbplats om bilar kan du inte kalla den ”Jaguar.com” eftersom Jaguar redan har ”.com” som en del av sin domän.

Du kan bara köpa domännamn som inte redan är upptagna – såtillvida att du inte vill betala en större summa för redan upptagna domäner, för ibland är även de till salu.

Domännamn ersätter IP-adresser

Internet är en livlig plats, med miljarder användare och miljarder enheter som letar efter ett sätt att kommunicera med varandra. Internet är ett mycket decentraliserat system – det finns inga centraliserade servrar som du kanske har hemma.

Varje dator som är ansluten till internet behöver en adress för att identifiera sig själv så att den kan kommunicera med andra enheter. En IP-adress är ett nummer som används för att identifiera enheter på internet.

Så om du tittar på en webbplats på din dator har den datorn en adress – ett unikt nummer som identifierar den på internet. Ett domännamn är å andra sidan ett namn som översätts till en IP-adress.

Detta gör internet mycket mindre förvirrande för människor som letar efter information eller enheter. Om du skriver ”www.jaguar.com” i din webbläsare är datorns adress ”jaguar.com”. När du skriver in domännamnet söker datorn upp IP-adressen i DNS och ger dig adressen ”jaguar.com”, så att du slipper lära dig alla olika webbplatser ip-adresser.

Varje land har sin egen toppdomän.

Varje land har sin egna toppdomän. Med toppdomän menas bokstäverna som kommer efter punkten, t.ex .com eller .se. Till exempel är ”.com” toppdomänen för USA, medan ”.co.uk” är toppdomänen för Storbritannien, och ”.se” för Sverige.

För nästan alla människor är en toppdomän som ”.com” mer betrodd än exempelvis ”.co”, så därför spelar det roll vilken toppdomän du köper ditt domännamn i för att du ska få det förtroende du är ute efter.

Vad domännamnet kan användas till

Du kan använda ett domännamn till en mängd olika saker, men de vanligaste användningsområdena är:

Blogg – Här lagrar du din webbplats på en server. Besökare får tillgång till webbplatsen och kan läsa ditt innehåll om de skriver adressen direkt i sin webbläsare.

Försäljning online – Du kan använda ett domännamn för att sälja vad som helst genom att starta upp en e-handelsverksamhet. Tänk på att ett domännamn inte nödvändigtvis är samma sak som ett varumärke och att olika regler gäller för båda.

Mäklarfirma – Du kan starta en företagsverksamhet, likt mäklare för hus, men istället för att sälja hus säljer och köper du populära domännamn. Det finns många som gör det idag.

Vad är webbhotell och varför behövs det för en domän?

Om du vill använda ett domännamn som värd för din webbplats behöver du ett webbhotell. Webbhotellet ger dig en webbplats där du kan lägga ut din webbplats på internet. Detta är viktigt eftersom de flesta människor bara har en liten mängd ledigt utrymme på sina bärbara datorer eller datorer, och inte heller färdigheten för att lägga upp en webbplats lokalt.

Att ha en webbplats är mycket mer komplicerat än att bara ha en mapp med några dokument i den. Du måste skydda webbplatsen med ett lösenord, konfigurera webbservern och se till att den inte raderas, allt det här sköts av webbhotellet automatiskt.

Vilket domännamn ska jag välja?

Att välja rätt domännamn för din webbplats är den viktigaste delen när det gäller att starta ett framgångsrikt internetföretag. Domännamnet är det som människor skriver in i sin webbläsare för att komma till din webbplats. Det bästa sättet att välja ett domännamn är att göra en brainstorming med en lista över möjliga namn och spara varje namn på vald plats.

När du väl har valt ut några tar du fram dem och ser vilket som verkar passa bäst, och vilka som finns lediga. Därefter väljer du en domän och betalar för den årsvis.

Vilken typ av verksamhet som passar till olika typer av TLD:s

Det finns massor av domännamnstillägg tillgängliga, men bara några få är vanligt förekommande.

Några av de vanligaste är:

.com – används ofta för kommersiella webbplatser

.net – används för nätverksrelaterade webbplatser, eller kommersiella webbplatser

.org – används för organisationer eller föreningar

.info – används oftast för informationswebbplatser.

.se och .nu -används för både kommersiella webbplatser och informationswebbplatser inom Sverige