Vad är en IT-attack och hur skyddar man sig?

Vad är en IT/cyberattack?

En cyberattack är en attack som utsätts av cyberbrottslingar som använder en eller flera datorer mot en eller flera datorer eller nätverk. En cyberattack kan med skadlig uppsåt inaktivera datorer, stjäla data eller använda en intrångad dator som startpunkt för andra attacker.

Cyberkriminella använder en mängd olika metoder för att starta en cyberattack, inklusive skadlig programvara, nätfiske, ransomware, denial of service, bland andra metoder.

Vilka är vanliga typer av IT-attacker?

 • Spear phishing: I den här typen av attack skapar hackare falska e-postmeddelanden med länkar till webbplatser baserat på specifika kriterier, som avsändaren eller mottagaren. När mottagaren klickar på länken förs de till en falsk webbplats och uppmanas att ange personlig information, som deras användarnamn, lösenord eller kreditkortsinformation. Denna information används sedan för att komma åt e-post, sociala mediekonton eller andra konton.
 • MAC-spoofing: Det här är när cyberkriminella använder samma nätverk som ett mål använder för att skicka ett skadligt kommando till enheten, vilket kan få enheten att krascha, skicka data till angriparen eller till och med potentiellt ta kontroll över enheten.
 • Distribuerad denial of service(DDoS): I denna typ av attack skickar angriparen ut en flod av falska dataförfrågningar, som överbelastas målnätverket och hindrar legitima användare från att komma åt nätverket.

Sätt att förhindra IT-attacker

 • Håll dig uppdaterad om de senaste cyberhoten genom att regelbundet besöka säkerhetswebbplatser, läsa nyhetsartiklar och hålla utkik efter cybervarningar på sociala medier. Detta hjälper dig att bli mer medveten om cyberhot och se till att dina enheter är skyddade.
 • Använd olika lösenord för varje webbplats och app du använder. Detta hjälper dig att undvika att dina referenser äventyras om en webbplats hackas.
 • Använd ett virtuellt privat nätverk (VPN) när du arbetar online för att skydda din dator från hackare som kanske försöker fånga upp dina data.
 • Använd anti-malware-program på din dator för att förhindra virus och andra cyberattacker som kan stjäla data från din enhet. – Se till att dina säkerhetsinställningar är uppdaterade för att förhindra att hackare kan komma åt enheter som är anslutna till ditt nätverk.

Vem/vilka gör cyberattacker?

Cyberbrottslingar är varje person eller grupp som använder datorer för att begå cyberattacker. Detta kan göras av individer, organisationer eller till och med länder.

När det kommer till cyberattacker är de vanligaste förövarna hackare som använder skadlig programvara för att infiltrera enheter på ett nätverk eller använder nätfiskemeddelanden för att få användarnamn och lösenord.

Vad riktar sig cyberangripare mot?

Cyberattackare letar efter onlinedata som de kan använda för att få tillgång till finansiella konton, sociala medieprofiler, statliga dokument och mer. De vanligaste cyberattacksvektorerna är e-post, webbläsare och nätverksenheter. Beroende på vilken data en angripare letar efter kan cyberattacker också använda skadliga webbplatser och applikationer.

Hur IT-attacker kan minskas

 • Se till att dina säkerhetsinställningar är uppdaterade för att förhindra att hackare kan komma åt enheter som är anslutna till ditt nätverk. Detta inkluderar en enhets lösenord, operativsystem och programvara.
 • Använd olika lösenord för varje webbplats och app du använder. Detta hjälper dig att undvika att dina referenser äventyras om en webbplats hackas.
 • Använd anti-malware-program på din dator för att förhindra virus och andra cyberattacker som kan stjäla data från din enhet.
 • Se till att din enhet är uppdaterad med de senaste säkerhetskorrigeringarna, programuppdateringar och rekommendationer om hårdare. Detta kommer att hjälpa till att förhindra attacker som riktar sig mot mjukvarufel.
 • Använd ett virtuellt privat nätverk (VPN) när du arbetar online för att skydda din dator från hackare som kanske försöker fånga upp dina data.
 • Utveckla en informationskampanj för att förhindra cyberattacker mot ditt företag eller din skola. Detta kommer att hjälpa dig att förhindra cyberattacker med bättre situationsmedvetenhet.