Spear phishing: Vad är det?

Vad är spear phishing?

Spear phishing är en nätfiskemetod som riktar sig till specifika individer eller grupper inom en organisation. Det är en potent variant av nätfiske, en skadlig taktik som använder e-post, sociala medier, snabbmeddelanden och andra plattformar för att få användare att avslöja personlig information eller utföra åtgärder som orsakar nätverkskompromiss, dataförlust eller ekonomisk förlust.

Även om nätfisketaktik kan förlita sig på hagelgevärsmetoder som levererar massmejl till slumpmässiga individer, fokuserar spear phishing på specifika mål och involverar tidigare forskning. Enligt experterna är spear phishing den farligaste varianten av nätfiske eftersom det riktar sig mot specifika individer eller grupper.

Spear Phishing är en av de mest effektiva cyberattackerna eftersom det tillåter hackare att stjäla känslig data som användarnamn och lösenord, ekonomisk data, affärshemligheter och mer. Spear phishing-attacker är mest effektiva när hackarna verifierar sin identitet med målet.

Spear phishing-e-postmeddelanden härmar vanligtvis ett legitimt meddelande så att de liknar e-postmeddelanden eller brev som kommer från kollegor eller företagsledare.

Hur fungerar spear phishing?

Hackare skapar ett övertygande e-postmeddelande som efterliknar en chefs e-postsignatur. E-postmeddelandet innehåller en bilaga eller länk som när den klickas omdirigerar användaren till en skadlig webbplats.

Webbplatsen ser legitim ut och är utformad för att lura användaren att ange sina inloggningsuppgifter. Hackarna använder sedan de stulna inloggningsuppgifterna för att logga in på företagets nätverk, där de kan stjäla immateriell egendom, data eller till och med attackera företagets system.

Spear phishing-attacker är mycket sofistikerade och svåra att förhindra. Det finns dock några sätt du kan skydda dig från att bli måltavla av spjutfiskeattacker.

Hur man försvarar sig mot Spear Phishing-attacker

Använd starka lösenord för alla tjänster: Eftersom spear phishing-attacker bygger på stulna inloggningsuppgifter, är det bästa sättet att försvara sig mot dem genom att använda starka lösenord för alla tjänster som lagrar användardata. Se till att använda siffror, versaler och symboler för att skapa ett långt och svårt att upprepa lösenord.

 • Byt lösenord ofta: Oavsett hur starkt ditt lösenord är, blir det värdelöst så fort någon kommer på hur man använder det. Det är därför du behöver byta dina lösenord så ofta som möjligt, helst var 6-12:e månad.
 • Var försiktig med e-postmeddelanden som ser för officiella ut: Eftersom nätfiske-e-postmeddelanden från spear ser legitima ut och skickas av betrodda kollegor, kan det vara svårt att känna igen dem som nätfiske-e-postmeddelanden. Det bästa sättet att försvara sig mot nätfiskeattacker är genom att vara försiktig med e-postmeddelanden som ser alltför officiella ut.
 • Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden: Detta kan verka självklart, men det är lätt att klicka på länkar i e-postmeddelanden utan att ens inse det. När du är osäker klickar du på länken i mejlet du läser istället för att klicka på länken som visas när du öppnar mejlet. Dubbelkolla alltid webbadressen i en webbläsare innan du klickar på den.
 • Använd ett e-postprogram som varnar dig när du får ett e-postmeddelande från en okänd avsändare: Spear phishing-e-postmeddelanden kommer vanligtvis från en e-postadress som inte är associerad med företaget du mejlar med. Ett enkelt sätt att skydda dig mot dessa attacker är att använda ett e-postprogram som varnar dig när du får ett e-postmeddelande från en okänd avsändare.
 • Övervaka ditt nätverk: Spear phishing-attacker är ofta baserade på nätverkssårbarheter som hackare kan utnyttja för att få tillgång till ett nätverk. Det bästa sättet att skydda dig mot dessa attacker är att övervaka ditt nätverk för misstänkt aktivitet.

Hur upptäcker du spear phishing?

 • Använd en lösenordshanterare: Det viktigaste du kan göra för att skydda dig från spear phishing-attacker är att använda starka lösenord för alla tjänster som lagrar användardata. Detta inkluderar din e-post, sociala medier och shoppingkonton.
 • Övervaka ditt nätverk: Spear phishing-attacker är ofta baserade på nätverkssårbarheter som hackare kan utnyttja för att få tillgång till ett nätverk. Det bästa sättet att skydda dig mot dessa attacker är att övervaka ditt nätverk för misstänkt aktivitet.
 • Använd en brandvägg: Spear phishing-attacker är ofta baserade på nätverkssårbarheter som hackare kan utnyttja för att få tillgång till ett nätverk. Det bästa sättet att skydda dig mot dessa attacker är att använda en brandvägg.
 • Skapa en varning: Skapa en varning på din telefon eller dator som varnar dig när du får ett e-postmeddelande från en okänd avsändare.
 • Implementera ett end-to-end-krypteringsprotokoll: Spear phishing-attacker är ofta baserade på nätverkssårbarheter som hackare kan utnyttja för att få tillgång till ett nätverk. Det bästa sättet att skydda dig mot dessa attacker är att implementera ett end-to-end-krypteringsprotokoll.
 • Håll dig uppdaterad om de senaste cyberhoten: spjutfiskeattacker är ofta baserade på nätverkssårbarheter som hackare kan utnyttja för att få tillgång till ett nätverk. Det bästa sättet att skydda dig mot dessa attacker är att hålla dig uppdaterad om de senaste cyberhoten.
 • Skydda din mobila enhet: spjutfiskeattacker är ofta baserade på nätverkssårbarheter som hackare kan utnyttja för att få tillgång till ett nätverk. Det bästa sättet att skydda din enhet är att använda en mobil säkerhetsapplikation.
 • Gör dig synlig: spjutfiskeattacker är ofta baserade på nätverkssårbarheter som hackare kan utnyttja för att få tillgång till ett nätverk. Det bästa sättet att göra dig synlig är genom att skapa en säkerhetsprofil online.
 • Använd en anti-phishing-app: spjutfiskeattacker är ofta baserade på nätverkssårbarheter som hackare kan utnyttja för att få tillgång till ett nätverk. Det bästa sättet att skydda dig mot dessa attacker är att använda en app mot nätfiske.