Telefonbedrägeri – Så här skyddar du dig mot bedrägeri via telefon

Förstå Telefonbedrägeri

Telefonbedrägeri är när en person ringer dig och försöker lura dig att överföra pengar eller lämna ut känslig information som personnummer eller bankuppgifter. Bedragaren kan utge sig för att vara från en myndighet, bank eller annan organisation för att öka trovärdigheten.

Det är viktigt att vara medveten om att bedragare ofta använder sig av skrämseltaktik och försöker pressa dig att agera snabbt. De kan också skapa en känsla av brådska och hota med konsekvenser om du inte samarbetar.

Ett vanligt sätt att lura människor är genom att säga att det har skett en säkerhetsintrång på ditt konto eller att någon har gjort en obehörig transaktion. Bedragaren kommer sedan att be dig att logga in på ditt konto eller ge ut dina bankuppgifter för att ”lösa problemet”. Detta är en bluff och bedragaren kommer att använda dina uppgifter för att stjäla dina pengar.

För att skydda dig från telefonbedrägeri är det viktigt att vara skeptisk och försiktig när du får samtal från okända nummer. Var noga med att kontrollera med din bank eller andra organisationer om det verkligen finns ett problem eller om samtalet är en bluff. Kom också ihåg att aldrig lämna ut dina personliga eller finansiella uppgifter till någon som ringer dig oombedd.

Identifiera Telefonbedrägeri

När du tar emot ett samtal från en okänd person, är det viktigt att du är försiktig och uppmärksam. Telefonbedragare använder ofta olika taktiker för att lura dig och stjäla dina pengar eller personuppgifter. I denna sektion kommer vi att gå igenom några kännetecken och vanliga metoder som telefonbedragare använder.

Kännetecken

Här är några kännetecken som kan indikera att det är en telefonbedragare som ringer:

 • Personen uppger sig vara från en myndighet, bank eller företag, men kan inte ange några konkreta detaljer om vem de är eller varifrån de ringer.
 • Personen försöker skrämma dig genom att säga att du har begått ett brott eller att ditt konto har hackats.
 • Personen uppmanar dig att agera omedelbart, till exempel att logga in på ditt bankkonto eller att överföra pengar.
 • Personen försöker få dig att avslöja personlig information, som ditt personnummer, lösenord eller kortuppgifter.

Om du upptäcker något av dessa kännetecken, kan det vara en indikation på att det är en telefonbedragare som ringer. Var försiktig och tänk efter innan du agerar.

Vanliga Metoder

Här är några vanliga metoder som telefonbedragare använder:

 • Falska tekniska support-samtal: Bedragare ringer och påstår sig vara teknisk support för ett företag som du använder. De påstår att det finns problem med din dator eller ditt konto och försöker få dig att installera skadlig programvara eller att logga in på en falsk webbplats.
 • Falska lotterisamtal: Bedragare ringer och påstår att du har vunnit en stor summa pengar i en lotteri eller tävling. För att få ut dina pengar, uppmanar de dig att betala en ”avgift” eller att lämna ut personlig information.
 • Falska säljsamtal: Bedragare ringer och försöker sälja dig något, som en investering, en produkt eller en tjänst. De kan använda högtryckstaktik eller lögner för att få dig att köpa något som du egentligen inte behöver.

Om du misstänker att du har blivit utsatt för en telefonbedragare, är det viktigt att du agerar snabbt. Lämna inte ut personlig information eller logga in på webbplatser som du inte litar på. Kontakta din bank eller myndigheter om du tror att dina pengar eller personuppgifter har stulits.

Åtgärder vid Telefonbedrägeri

Att bli utsatt för telefonbedrägeri kan kännas mycket obehagligt och stressande. Men det finns åtgärder du kan vidta för att skydda dig själv och minska risken för att det händer igen i framtiden. Här är några tips på vad du kan göra.

Direkta Åtgärder

När du märker att du har blivit utsatt för telefonbedrägeri, är det viktigt att agera snabbt. Här är några direkta åtgärder du kan vidta:

 • Lägg på luren direkt. Detta är den första och viktigaste åtgärden du bör ta. Bedragarna kan försöka lura dig till att lämna ut personlig information, som lösenord eller bankuppgifter. Lägg på luren och ring aldrig tillbaka på numret.
 • Kontakta din bank. Om du har lämnat ut bankuppgifter till bedragarna, kontakta din bank omedelbart. De kan hjälpa dig att spärra ditt konto och förhindra att bedragarna tar ut pengar.
 • Gör en polisanmälan. Om du har blivit utsatt för telefonbedrägeri, är det viktigt att göra en polisanmälan. Polisen kan hjälpa till att utreda brottet och försöka spåra bedragarna.

Långsiktiga Åtgärder

För att minska risken för att bli utsatt för telefonbedrägeri i framtiden, kan du vidta några långsiktiga åtgärder:

 • Var försiktig med personlig information. Ge aldrig ut personlig information som lösenord eller bankuppgifter till någon som ringer dig. Om du är osäker på om samtalet är äkta, lägg på luren och ring tillbaka till företaget eller organisationen.
 • Var uppmärksam på misstänkta samtal. Om du får ett samtal från ett okänt nummer eller från någon som påstår sig vara från en organisation du inte känner till, var försiktig. Bedragare kan använda sig av olika tricks för att lura dig, som att påstå att de ringer från din bank eller från Skatteverket.
 • Anmäl bedrägeri. Om du misstänker att du har blivit utsatt för bedrägeri, är det viktigt att anmäla det till polisen. Detta kan hjälpa till att minska risken för att andra personer blir utsatta för samma typ av bedrägeri.

Rapportera Telefonbedrägeri

Att rapportera telefonbedrägeri är viktigt för att hjälpa till att stoppa bedragarna och skydda andra människor från att bli offer. Här är vad du behöver veta om att rapportera telefonbedrägeri.

Vart ska man rapportera?

Om du har blivit utsatt för telefonbedrägeri, bör du rapportera det till följande myndigheter och organisationer:

 • Polisen: Om du har blivit lurad på pengar, bör du rapportera det till polisen så snart som möjligt. Du kan göra det genom att ringa 114 14 eller besöka din lokala polisstation.

 • Banken: Om du har lämnat ut dina bankuppgifter till bedragaren, bör du omedelbart kontakta din bank och be dem att spärra ditt konto och dina kort.

 • Konsumentverket: Om du har blivit lurad av en företagare eller en annan professionell, bör du rapportera det till Konsumentverket.

Vad behöver rapporteras?

När du rapporterar telefonbedrägeri, är det viktigt att ge så mycket information som möjligt. Här är några av de saker som du bör rapportera:

 • Telefonnumret som bedragaren ringde ifrån.
 • Namnet på personen som ringde och vad de sa.
 • Vilken typ av bedrägeri det var.
 • Vilken sorts information du lämnade ut.
 • Om du har drabbats av ekonomisk skada, hur mycket pengar du förlorade.

Oavsett vad du rapporterar, är det viktigt att du gör det så snart som möjligt. Ju snabbare du rapporterar bedrägeriet, desto större chans har myndigheterna att hitta och stoppa bedragarna.

Förebyggande av Telefonbedrägeri

Säkerhetstips

För att förebygga telefonbedrägeri är det viktigt att vara uppmärksam och följa vissa säkerhetstips. Några tips som kan hjälpa dig att skydda dig mot telefonbedrägeri är:

 • Lägg på luren om någon ringer upp dig och du blir osäker.
 • Var försiktig med att lämna ut personlig information till personer du inte känner.
 • Kontrollera alltid vem som ringer och varifrån samtalet kommer.
 • Var noga med att skydda dina personliga uppgifter och lösenord.
 • Använd aldrig din bankdosa eller ditt Bank-ID när någon annan ber dig göra det.

Genom att följa dessa säkerhetstips kan du minska risken för att drabbas av telefonbedrägeri.

Utbildning och Medvetenhet

För att ytterligare minska risken för att drabbas av telefonbedrägeri är det viktigt att vara välutbildad och medveten om de olika typerna av telefonbedrägeri som finns. Genom att lära dig mer om telefonbedrägeri och hur det fungerar kan du bättre skydda dig själv och din ekonomi.

Du kan till exempel:

 • Läsa på om olika typer av telefonbedrägeri och hur de fungerar.
 • Delta i utbildningsprogram och seminarier om telefonbedrägeri.
 • Hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna inom telefonbedrägeri.

Genom att vara välutbildad och medveten kan du bättre skydda dig själv och din ekonomi mot telefonbedrägeri.

Vanliga frågor

Hur kan man undvika att bli lurad av telefonbedragare?

Det finns flera saker du kan göra för att undvika att bli lurad av telefonbedragare. För det första bör du alltid vara försiktig med att lämna ut personlig information över telefonen, särskilt om du inte känner till personen som ringer. Du bör också vara försiktig med att klicka på länkar eller öppna bilagor i mejl eller sms från okända avsändare. Om du är osäker på om ett samtal är äkta, bör du alltid be om att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Vad ska man göra om man har blivit lurad på pengar av en privatperson?

Om du har blivit lurad på pengar av en privatperson bör du kontakta din bank eller betaltjänst direkt och spärra ditt konto eller kort. Du bör också göra en polisanmälan genom att ringa 114 14. Om du har lämnat ut personlig information, som till exempel dina bankuppgifter, bör du också kontakta din bank och be dem om hjälp.

Vilka är de vanligaste metoderna som bedragare använder sig av vid telefonbedrägeri?

Bedragare använder sig ofta av olika metoder för att lura sina offer. De kan till exempel utge sig för att vara från en myndighet eller en bank och be om personlig information eller att du ska göra en överföring. De kan också utge sig för att vara från en teknisk support och be om att få fjärrstyra din dator eller mobiltelefon. Andra vanliga metoder inkluderar att erbjuda falska investeringsmöjligheter eller att utge sig för att vara en släkting i nöd som behöver pengar.

Vad är det första man bör göra om man misstänker att man har blivit utsatt för telefonbedrägeri?

Om du misstänker att du har blivit utsatt för telefonbedrägeri bör du kontakta din bank eller betaltjänst direkt och spärra ditt konto eller kort. Du bör också göra en polisanmälan genom att ringa 114 14. Om du har lämnat ut personlig information, som till exempel dina bankuppgifter, bör du också kontakta din bank och be dem om hjälp.

Hur kan man skydda sig mot bedrägeri via Swish och Marketplace?

För att skydda dig mot bedrägeri via Swish och Marketplace bör du vara försiktig med att lämna ut personlig information till okända avsändare. Du bör också vara försiktig med att göra överföringar till personer du inte känner eller som du inte har gjort affärer med tidigare. Om du misstänker att du har blivit lurad bör du kontakta Swish eller Marketplace direkt och be dem om hjälp.

Vad ska man göra om man har blivit utsatt för bedrägeri via sms eller mail?

Om du har blivit utsatt för bedrägeri via sms eller mail bör du kontakta din bank eller betaltjänst direkt och spärra ditt konto eller kort. Du bör också göra en polisanmälan genom att ringa 114 14. Om du har lämnat ut personlig information, som till exempel dina bankuppgifter, bör du också kontakta din bank och be dem om hjälp.