Hur fungerar BankID?

Vad är BankID?

Bankid är en identitetslösning som ger användarna en digital identitet. Det är en helhetslösning som omfattar autentisering, autentisering via ett externt system, auktorisering och åtkomstkontroll. Bankid digitala identitet är baserad på blockkedjeteknik.

Som ett resultat av detta är det digitala identitetssystemet transparent och distribuerat. Det gör det möjligt för användarna att bevisa sin identitet på ett enkelt och säkert sätt. Användarna kan få tillgång till online- och offline-tjänster med samma digitala identitet.

Bankid är den digitala identitetslösningen för finansinstitutspartners och konsumenter som bygger på blockkedjeteknik. För att registrera dig för bankid skapar du helt enkelt ett gratis konto hos antingen en bank som stöder bankid eller en leverantör av digitala plånböcker.

När du har skapat ett konto kan du lägga till/importera din befintliga digitala identitet till ditt bankid-konto. Om du redan har en digital identitet kan du lägga till den på ditt bankid-konto. När du har gjort detta kan du använda din befintliga digitala identitet för transaktioner online och logga in på tjänster som accepterar bankid.

Hur fungerar BankID?

Bankid använder blockkedjeteknik för att tillhandahålla ett decentraliserat digitalt identitetssystem. En blockkedja är en permanent och distribuerad huvudbok som kan användas för att lagra och hantera digitala identiteter. Identitetssystemet drivs av blockkedjeteknik, vilket ger användarna ett tillförlitligt och säkert sätt att hantera sina digitala identiteter. De viktigaste komponenterna i bankid är följande:

 • Digital plånbok: Här lagras användarens digitala identitet, åtkomstinformation och andra data.
 • Digital identitet: Detta är nyckeln till hanteringen av den digitala plånboken. Den kan verifieras med olika system från tredje part.
 • Digital signatur: Detta är en mekanism som binder den digitala identiteten och åtkomstinformationen till ägaren.
 • Tillträdesinformation: Detta är den information som är kopplad till den digitala signaturen. Den kan verifieras och återkallas.
 • Blockkedja: Detta är en decentraliserad databas som används för att driva bankid-systemet.

Fördelar med BankID

 • Med hjälp av bankid kan du logga in på alla tjänster som accepterar bankid, t.ex. nätbank eller bankappar för mobiltelefoner. Detta gör att du kan få tillgång till finansiella tjänster var du än befinner dig.
 • Du kan använda din digitala identitet för att få tillgång till olika myndighetstjänster, t.ex. för att ansöka om visum, köpa en fastighet, öppna ett bankkonto, få ett nytt jobb eller registrera dig som röstberättigad.
 • Du kan också använda din digitala identitet för att registrera dig för tjänster som bilförsäkring, elräkningar och kabel-/satellit-tv.
 • Du kan hantera din digitala identitet med hjälp av appar för digitala plånböcker, inklusive bankappar för mobiltelefoner, nätbanker eller papperslösa digitala plånböcker.
 • Du kan återkalla dina åtkomstuppgifter och din digitala signatur så att du kan logga in på tjänster utan åtkomstuppgifter. – Du kan också skapa en ny digital identitet med samma digitala plånbok.

Nackdelar med bankid

 • Du måste dela din digitala identitet med alla tredjepartssystem som du vill verifiera din identitet med. Detta kan inkludera myndigheter, finansinstitut eller andra tjänster som du vill ha tillgång till.
 • Du måste dela din digitala identitet med alla dessa tredjepartssystem, vilket kan vara besvärligt eller till och med obekvämt för vissa personer.
 • Om din digitala identitet äventyras måste du återkalla din digitala identitet och skapa en ny. Detta kan vara svårt om du har en aktiv digital identitet.
 • Du måste ändra alla dina digitala identitetssystem, inklusive bankappar, för att kunna ta emot meddelanden.
 • Om din digitala identitet äventyras kan du uppleva en högre risk för identitetsstöld, till exempel att dina kreditkortsuppgifter stjäls eller att du blir godkänd för lån utan din vetskap.

Är BankID säkert?

Ja. Systemen för digitala identiteter är mycket säkra. Men i den osannolika händelsen att ett av dem hackas kan du återkalla din digitala identitet och skapa en ny. Detta gör det svårare för hackare att kapa din identitet. Bankid använder blockkedjeteknik för att tillhandahålla ett decentraliserat digitalt identitetssystem.

Som ett resultat av detta är det digitala identitetssystemet mycket säkert. Det har också den extra fördelen att det är decentraliserat, vilket innebär att inget enskilt digitalt identitetssystem är säkrare än något annat.

Vilka är framtidsplanerna för bankid?

Bankid är relativt nytt, men teamet arbetar redan med nya funktioner och partnerskap. Teamet siktar på att tillhandahålla ett enhetligt digitalt identitetssystem för användare samt nya produkter för företag och finansiella tjänster.

Bortsett från dessa har teamet som mål att ta fram fler blockkedjebaserade produkter, till exempel en kryptovalutaplånbok som kan hantera flera kryptovalutor.