Vad är Flubot Malware och hur funkar det?

Vad är FluBot Malware?

Det finns många anledningar till att du kan få ett meddelande från en person som du inte känner och inte vet deras nummer. Om din familj eller vänner till exempel bor utomlands kan de skicka ett meddelande till dig för att berätta att de är i säkerhet. Men det finns också några skadliga meddelanden som kan utgöra sådana meddelanden.

De innehåller länkar som leder till nätfiskewebbplatser och lurar användare att ladda ner skadlig programvara. FluBot skadlig programvara för mobilbanker är utformad för att stjäla finansiella detaljer och lämna enheten sårbar för ytterligare attacker. Skadlig programvara kan kringgå Androids säkerhetsfunktioner, vilket ger den full tillgång till all din information.

Hur sprids FluBot?

FluBot sprider sig genom bluffmejl som ser autentiska ut. Meddelanden, som kan ha antingen länkar eller bilagor, påstår sig vara från en vän eller familjemedlem som har lämnat ett röstmeddelande eller ett missat samtal till dig.

Mejlen ber vanligtvis mottagaren att kolla sin röstbrevlåda eller ringa tillbaka. Länkarna eller bilagorna i dessa meddelanden leder dig till en falsk webbplats som ser autentisk ut och visar dig meddelanden som du missat.

Länkarna kan också vara inbäddade i meddelanden som ser legitimt ut. Till exempel kan ett e-postmeddelande som ber dig kontrollera din röstbrevlåda säljas som en investeringsmöjlighet eller en inbjudan till en prisdragning.

Hur vet du om din enhet är infekterad?

När du får ett meddelande som hävdar att du har röstmeddelanden eller missade samtal kan du kontrollera om det är sant genom att ringa tillbaka personen. Du kan också kontrollera detaljerna för samtalet från din samtalslogg. Om det okända numret kommer från en okänd uppringare är du säker.

Om det däremot finns ett meddelande som du fått från någon du känner och litar på, är det bäst att kontrollera detaljerna noggrant innan du kontrollerar dem. Det kan vara ett meddelande från någon som låtsas vara från din familj. För att säkerställa att din enhet är infekterad måste du kontrollera om det finns några tecken på skadlig programvara på din enhet.

Hur tar du bort Flubot Malware?

Det finns flera sätt att ta bort influensabot från din Android-enhet. Ett av de mest effektiva sätten är att skanna din enhet med ett antivirusprogram. Om din enhet redan är infekterad bör du omedelbart rensa data och återställa enheten för att ta bort skadlig programvara. Om du inte kan komma åt din enhet kan du använda en tredjeparts molnlagringstjänst för att radera all data.

Observera bara att det kan ta ett tag att ta bort skadlig programvara med molnlagring. Om du är orolig för att förlora dina viktiga data kan du också använda ett dataåterställningsprogram för att återställa data. Det andra alternativet är att manuellt ta bort skadlig programvara. Observera att detta kan vara mycket svårt om du inte har avancerad datorvana.

Du kan också använda en anti-malware-app för att ta bort hotet. Den sista metoden är att blockera domänen. Du kan använda en app för att blockera den skadliga domänen, eller så kan du lägga till domänen manuellt i värdfilen på din enhet.

Vilken skada kan FluBot orsaka?

Ett stort problem med Flubot skadlig programvara är att den enkelt kan komma åt enhetens data. Den kan komma åt kontakter, inloggningar, foton, videor och mer. Om en angripare får tag på dina data kan de användas för att utge sig för att vara dig och göra betydande skada på ditt rykte.

Bortsett från det kan Flubot malware också blockera webbplatser, omdirigera dig till nätfiskewebbplatser och till och med installera ytterligare skadlig programvara. Om din enhet är infekterad bör du omedelbart torka data och återställa enheten för att ta bort infektionen.