Vad är kryptovaluta och hur funkar det?

Vad är kryptovaluta?

En kryptovaluta är en digital tillgång som kan utbytas mellan parter utan inblandning av en central finansiell institution som en bank eller regering. Dessutom är kryptovalutor decentraliserade, vilket innebär att de inte tillhör någon enskild enhet eller individ.

Istället ägs de alla kollektivt av nätverkets deltagare. Eftersom de är decentraliserade är kryptovalutor också decentraliserade, vilket gör dem mindre mottagliga för bedrägerier eller mänskliga fel. På så sätt erbjuder de större säkerhet och transparens.

Kryptovalutor använder kryptografi för att säkra transaktioner och förhindra angripare från att manipulera systemet. Istället för att lagra känslig information som kontonummer eller lösenord, registreras transaktioner som kod som lagras i ett nätverk och verifieras av resten av deltagarna.

Denna kod, som kallas blockchain, fungerar som den offentliga redovisningen för alla transaktioner som har skett i nätverket. Eftersom det är decentraliserat är det mycket motståndskraftigt mot manipulering eller bedrägerier.

Hur fungerar kryptovaluta?

Kryptovalutor använder ett decentraliserat blockchain-nätverk för att lagra och överföra tillgångar. Transaktioner lagras som krypterad kod på detta nätverk, och det fungerar som den offentliga redovisningen för all aktivitet i kryptovalutan.

Denna kod, som kallas en blockchain, fungerar som den offentliga huvudboken för all aktivitet i kryptovalutan. Istället för att lagra känslig information som kontonummer eller lösenord, registreras transaktioner som kod som lagras i ett nätverk och verifieras av resten av deltagarna.

Denna kod, som kallas blockchain, fungerar som den offentliga redovisningen för alla transaktioner som har skett i nätverket.

Hur skapas kryptovalutor?

Kryptovalutor skapas med hjälp av en process som kallas ”mining”. Gruvarbetare genomför transaktioner genom en process som verifierar transaktionernas legitimitet och registrerar dem på blockchain-nätverket.

När ett block ”mineras” läggs det till blockkedjan, vilket säkrar nätverket och ger ett incitament för gruvarbetare att fortsätta att bidra till nätverket. Den virtuella valutan som används för att skapa kryptovalutan är ofta en redan etablerad sådan som bitcoin eller ethereum. Andra hittar fortfarande sin väg på marknaden, som rippel och stellar.

Olika typer av kryptovaluta

Det finns många olika typer av kryptovalutor. Några av de mest populära listas nedan.

  • Fiat-krypto – Den vanligaste typen av kryptovaluta är fiat-pengar. Det här är pengarna du är van vid att tycka om amerikanska dollarn eller euron. Det kan överföras direkt från en person till en annan via banker eller andra finansiella institutioner.
  • Tillgångsstödda tokens – Tillgångsstödda kryptovalutor som Världsbankens WorldCoin-tokens tillåter investerare att äga en del av ett lands finansiella tillgångar som fastigheter eller guld. Till skillnad från equity-backed tokens härleds värdet av dessa tokens endast från den underliggande tillgången på det emitterande företagets bankkonto.
  • Smarta kontrakt – Dessa är kontrakt som skrivs i kod och exekveras automatiskt när vissa villkor är uppfyllda. De eliminerar behovet av en mellanhand som en advokat och gör kontraktstillämpningen snabbare, enklare och billigare.
  • Augmented reality – Kryptovalutans framtid kan innebära skapandet av ett lager av augmented reality som lägger till extra detaljer till en digital tillgång. Till exempel, istället för ett mynt med ett foto av en byggnad, kan du ha ett med ett foto av byggnadens exteriör och väderprognosen för dagen. Detta skulle vara ett bra sätt att identifiera ett mynt när du håller det i handen.

Är kryptovalutor lagliga?

Även om lagligheten för kryptovalutor kan variera från ett land till ett annat, finns det vissa aspekter av tekniken som är tydliga över hela linjen: De är decentraliserade och decentraliserade nätverk styrs inte av en central myndighet.

Som ett resultat regleras inte kryptovalutor av regeringen. Det finns lite tillsyn över vad som händer i dessa nätverk och hur tillgångarna hanteras. Det är lätt att se varför vissa människor är oroade över kryptovalutas brist på reglering.

Detta kan göra dessa tillgångar sårbara för hacking eller bedrägeri. I det senare fallet skulle ingen kunna veta om tillgångarna stjäls på grund av det decentraliserade nätverket.

Vissa länder, som USA, har utfärdat tillfälliga förbud mot kryptovalutor. Även om du inte kan köpa bitcoin eller andra kryptovalutor inom landets gränser, kan du fortfarande förvärva dem utanför landet.

Finns det fördelar med att använda en kryptovaluta?

Det finns flera fördelar med att använda en kryptovaluta framför att använda ett traditionellt finanssystem.

  • Säkerhet – En av de största fördelarna med kryptovalutor är att de är mycket säkra – så länge som användare följer goda säkerhetsrutiner. Med ett centraliserat ekonomisystem, om en användare blir hackad, är all den personens information i fara. Med en kryptovaluta finns inte användarens privata information på blockchain-nätverket. Istället lagras det i en plånbok på användarens dator eller telefon.
  • Transparens – Att använda en kryptovaluta istället för ett centraliserat finansiellt system döljer inte dina transaktioner. Med ett centraliserat finansiellt system behandlas transaktioner av banken eller finansinstitutet. Med en kryptovaluta bearbetas transaktioner av nätverket. Det betyder att du alltid är transparent om vart dina pengar går, vem de går till och hur de hanteras.
  • Hastighet – Kryptovalutor behandlas med hjälp av ett decentraliserat nätverk, vilket gör dem mycket snabbare än ett finansiellt system som behandlas av en central myndighet. Detta kan vara särskilt användbart om du vill göra ett snabbt köp, som att köpa något på Amazon.

Nackdelar med kryptovaluta

Vissa människor är tveksamma till att använda kryptovalutor eftersom de ännu inte är allmänt accepterade av leverantörer. I själva verket, eftersom de är så nya, är kryptovalutor inte alltid erkända som lagligt betalningsmedel.

Andra människor är tveksamma till att börja använda dem eftersom de inte förstår den underliggande tekniken. De flesta som använder kryptovalutor gör det för att spara eller investera pengar. Precis som i andra branscher finns det potentiella nackdelar med att använda kryptovalutor.

Till exempel är vissa människor tveksamma till att börja använda dem eftersom de ännu inte är allmänt accepterade av leverantörer, eller för att de inte förstår den underliggande tekniken.

Människor är också oroade över om deras pengar kommer att vara säkra när de använder kryptovalutor. Detta kan vara en nackdel om du vill använda dina pengar till vardagsköp.

Vad är poängen med kryptovaluta?

Det finns flera olika teorier om syftet med kryptovalutor. Vissa människor tror att de är här för att ersätta statligt utfärdade valutor. Andra tror att de är här för att ersätta traditionella former av pengar, som guld. Och andra tror att de är här för att göra internet säkrare.

Kryptovalutor verkar vara här för att stanna, men det är svårt att förstå exakt varför människor investerar så mycket tid och pengar i ett decentraliserat nätverk. Det är möjligt att människor försöker hitta ett sätt att genomföra finansiella transaktioner utan att förlita sig på banker.

Hur köper man kryptovaluta?

Det finns flera sätt att köpa en kryptovaluta. Den vanligaste handlar om att köpa bitcoin eller en annan tillgång och sedan handla den mot någon av de andra kryptovalutorna som listas ovan.

Du kan också använda en mäklare för att köpa en kryptovaluta som eToro, som är en populär plattform för handel med kryptovalutor. Du kan också använda en kryptovalutabörs som Coinbase för att köpa en mängd olika tillgångar.