Vad är grooming på internet?

Vad är onlinegrooming?

Online grooming är när någon använder internet för att lura, tvinga eller pressa en ung person att göra något sexuellt – som att skicka en naken video eller bild av sig själv. Detta är fel. Någon som ansar andra online kommer ibland att bygga upp sitt förtroende innan de pratar om att göra något sexuellt.

En annan anledning till att människor ansar är för att de vill hålla sitt beteende hemligt. De kan ansa någon för att få dem att göra saker åt dem, eller för att behålla en bild av personen online för att använda som utpressning senare.

Hur går det till och vem är i riskzonen?

Barn och tonåringar riskerar att bli grooming online om de har en dator eller smartphone och letar efter någon att prata med. Om någon ansar ett barn, försöker de hitta någon som är sårbar och få kontroll över dem. Vem som helst kan vara i riskzonen för grooming online.

Men det finns vissa grupper av människor som är mer benägna att bli måltavla på grund av deras ålder, ras, sexuella läggning eller andra faktorer. Till exempel riktas ofta HBTQ+-personer på grund av deras ålder, sexualitet och förmåga att bli utpressad.

Barn som blir mobbade i skolan, eller som bor ensamma för att de inte har många vänner – eller som är i fosterhem – kan bli måltavlor för mobbning på nätet. Barn med psykiska problem, barn som har problem med lagen eller barn som är hemlösa kan också vara i riskzonen.

Hur skyddar du ditt barn från att bli groomad?

Det första du kan göra är att prata med ditt barn om säkerhet på nätet. Du kan också använda internet säkrare. Du kan använda ett virtuellt privat nätverk (VPN) för att hålla dina onlineaktiviteter säkra. En VPN är ett sätt att kryptera din internetanslutning, så att ingen kan se vilka webbplatser du besöker.

Du kan också begränsa hur lång tid ditt barn spenderar online. Föräldrar oroar sig ofta för att deras barn spenderar för mycket tid online, men det är inte ett tydligt tecken på missbruk. Barn spenderar mer tid online än att sporta, leka utomhus och göra andra aktiviteter som vanligtvis är ogillade.

Barn bör också få sin dagliga fysiska aktivitet, äta hälsosamt, sova gott och umgås med verkliga vänner. Onlinetid ingår i alla dessa aktiviteter, så de borde inte spendera all sin tid online.

Om ett barn har en telefon med internetuppkoppling är det bästa man kan göra att se till att datorn är låst på en plats som bara barnet har tillgång till. Om ett barn är online och ensamt är det viktigt att hålla ett öga på dem och vara uppmärksam på allt misstänkt.

Föräldrar kan också hålla utkik efter skötselbeteende hos barnets vänner online och skydda barnet från kränkande beteende.

Om grooming händer, vad gör du då?

Om ditt barn mejlar eller sms:ar dig en bild som de inte har skickat till någon annan, lägg bilden i ett brev och skicka den till polisen. Om ditt barn säger att de utsätts för press att skicka en video eller bild, be dem om mer information så att du kan skydda dem.

Om ditt barn säger att de utsätts för press att träffa någon online, be dem visa dig vad de gör. Om du tror att någon ansar ditt barn, ring polisen omedelbart. Om du tror att ditt barn riskerar att bli vårdad, övervaka deras internetanvändning och blockera offrets osäkra internetadress.

Om du ser någon som försöker ansa ditt barn, säg åt dem att sluta. Om du inte vet hur du gör detta, ring telefonhjälpen och förklara vad som händer.

Hur groomar Predators barn?

Förövare använder en rad olika taktiker för att hitta sina offer online. Förövare kommer också att försöka ta reda på så mycket information om sina potentiella offer offline som de kan, som att samla information om sina vänner och familj, var de bor och vad de gillar att göra. Den här informationen kan användas för att utpressa det potentiella offret till att göra saker de annars inte skulle göra, som att lägga upp explicita bilder eller videor. Förövare kommer också att försöka använda offrets förtroende för att få dem att avslöja information om sina vänner eller familj. Några av de vanligaste tillvägagångsätt är:

  • Hitta barn som är ensamma eller inte har många vänner
  • Starta konversationer med barnet online och be dem träffas personligen
  • Be barnet om privata bilder eller videor
  • Be barnet om tillgång till sin telefon
  • Be barnet om pengar eller gåvor
  • Hota barnet med skada eller utpressning, som att säga att de kommer att lägga upp något pinsamt på nätet om de inte följer deras krav

Hur undviker man att själv bli ett offer?

  • Skicka inte nakenbilder eller videor på dig själv till någon. Det är lätt att skicka en falsk bild eller video av någon annan till någon.
  • Träffa inte någon du möter online i verkligheten, oavsett hur mycket de ber dig eller pressar dig att göra det. Du kunde ha blivit lurad eller friserad.
  • Rapportera alla olagliga aktiviteter som du eller ditt barn är inblandade i. Det kan användas för att utpressa dig.
  • Håll kontakten med dina vänner och familj i verkliga livet. Sociala medier kan hjälpa dig att hålla kontakten och få nya vänner, men det finns verkliga alternativ som är säkrare och mer givande.