Hackad telefon? Såhär vet du om någon hackat din mobiltelefon

Det kan vara svårt att avgöra om din telefon har blivit hackad, men här är de vanligaste sätten en hackar använder:

 • Spionprogram – När en hackare installerar programvara på din telefon kan han eller hon se allt du gör på din dator och mobil. De kan också lyssna på dina samtal och spåra var du befinner dig. De kan också ha möjlighet att kontrollera din dator och spåra alla dina rörelser.
 • Skadlig programvara – När hackare installerar skadlig programvara lurar den din telefon att göra deras önskemål. Den kan omdirigera samtal till ett annat telefonnummer, öppna popup-annonser eller till och med skicka textmeddelanden till dina vänner och familjemedlemmar. –
 • Ransomware – Detta är när hackare låser din telefon och kräver betalning för koden som låser upp den. Detta kan vara i form av krypto som Bitcoin eller en annan digital valuta. Alternativt kan de be dig att ge dem dina kreditkorts- och bankkontouppgifter.

Andra sätt som förekommer:

 • Fjärråtkomst till telefonen – Fjärrhackare kan komma åt din telefon om du har ett svagt lösenord. Detta kan hända när du använder osäkert offentligt WiFi eller om du inte har ändrat lösenordet på ditt WiFi hemma.
 • Manipulera dina appar – Det finns appar som skapas för att hacka din telefon. Detta kan ske i form av en falsk app som ser exakt ut som en populär app, eller programvara på din telefon som redan finns där men som har ändrats.
 • Du blir kontaktad av 3:e part – Här försöker en hackare lura dig att ge dem tillgång till din telefon. Detta kan ske i form av ett phishingmejl, en popup-fönsterbild på din dator eller ett samtal som du uppmanas att ta emot.

Symtom och tecken på att din telefon är hackad

 • Ditt telefonnummer har portats och satts i vänteläge: Detta är när din nätverksleverantör har tagit ditt telefonnummer från dig och sedan satt det i vänteläge. Detta är ett tecken på att någon har rapporterat numret som stulet eller att ditt konto har blivit kränkt. Detta kan vara en varning om att någon försöker hacka ditt nummer.
 • Ovanlig aktivitet på din telefon: Om du ser att det kommer sms eller samtal som du inte känner igen, eller att konstiga appar installeras på din telefon, kan det vara en indikation på att något är fel.
 • Batteriet töms snabbt: Om batteriet töms snabbt kan det bero på att skadlig kod eller spionprogram använder mycket av telefonens ström.

Steg för steg för vad du ska göra om din telefon är hackad

 1. Kontrollera telefonen för skadlig kod – Gå igenom dina appar och leta efter något som ser misstänkt ut. Om du hittar något ska du avinstallera det och se till att du ändrar ditt lösenord.
 2. Ändra lösenord i alla appar – Logga in i de appar du använder oftast och se till att du har ändrat dina lösenord.
 3. Rapportera ovanlig aktivitet till din nätverksleverantör – Om din telefon fortsätter att bli hackad ska du rapportera aktiviteten till din nätverksleverantör.
 4. Återställ telefonen – Om du känner att du inte har något annat val, se till att du är förberedd på detta. Säkerhetskopiera alla dina data eller ta bort SIM-kortet så att inga data går förlorade.

Hur skyddar jag mig?

 • Uppdatera programvara och operativsystem på din telefon: Detta är avgörande för att hålla din telefon säker. Se till att du uppdaterar programvaran på din telefon regelbundet.
 • Använd sunt förnuft: Det här låter självklart, men det är lätt att sänka garden när du använder din telefon. Om du använder osäkert offentligt WiFi är det bäst att undvika att använda din telefon eller andra enheter som har tillgång till personlig information.
 • Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden eller sms: Det är vanligt att hackare skickar ut phishingmeddelanden som försöker få dig att klicka på en länk. Samma sak gäller för sms: klicka inte på länkar som du inte känner till eller känner igen.
 • Håll din telefon ren: Detta hjälper dig att skydda dig mot annan skadlig kod eller virus som kan försöka angripa dig.