SOCKS5: Vad är det?

Vad är en SOCKS proxy?

En SOCKS proxy är en server som fungerar som en gateway mellan dina system och internet. När du använder en SOCKS proxytjänst dirigerar du din dators trafik genom proxyservern. På så sätt kan du dölja din dators identitet och komma åt blockerat innehåll från andra länder eller nätverk.

Om du bor i ett område där internet är begränsat eller censurerat kan en SOCKS-proxy hjälpa dig att kringgå dessa begränsningar. På samma sätt, om du använder en offentlig Wi-Fi-hotspot som är blockerad av din skola eller kontor, kan en SOCKS-proxy hjälpa dig att komma åt det nätverket.

SOCKS proxyservrar kan också vara till hjälp för integritet och säkerhet. Om du till exempel har ett företagsnätverk som blockerar visst innehåll kan du använda en SOCKS-proxy för att komma åt det innehållet. SOCKS proxyservrar kan också vara till hjälp för att kringgå geografiska begränsningar på vissa webbplatser.

Är en SOCKS5-proxy bättre än en VPN?

Ja, en SOCKS5-proxy är ett säkrare alternativ till en traditionell proxy som skyddar trafiken inom en specifik källa, till exempel en applikation. När du använder en SOCKS5-proxy dirigeras datapaket från den konfigurerade källan via en fjärrserver.

Denna server ändrar IP-adressen som är kopplad till dessa datapaket innan de når sin slutdestination, vilket ger större anonymitet online. Och eftersom IP-adresser är associerade med fysiska platser, med en SOCKS5-proxy som en online-IP-växlare kan du se ut som om du använder internet på en annan plats helt och hållet.

SOCKS5 är den senast optimerade versionen av SOCKS, ett internetprotokoll som leder webbtrafik genom en fjärrserver. SOCKS5-protokollet bygger på tidigare versioner av SOCKS-proxyprotokollet för att erbjuda avancerad säkerhet genom flera autentiseringsmetoder.

Detta innebär att endast auktoriserade användare kan komma åt SOCKS5 proxyservrar. SOCKS5-proxyer erbjuder mer flexibilitet än andra typer av proxyer, samtidigt som de erbjuder större säkerhetsfunktioner.

I de fall där användare inte primärt är angelägna om att skydda sina data med kryptering, kan en SOCKS5-proxy vara att föredra framför ett virtuellt privat nätverk, eftersom SOCKS5-proxyer kan fungera med högre hastigheter än VPN.

SOCKS5 proxyservrar fördelar

Stark och säker kryptering som skyddar dina data – En SOCKS5 proxyserver kan konfigureras att använda någon av följande krypteringsalgoritmer:

 • Transport Layer Security (TLS) 1.2
 • Secure Socket Layer (SSL) 3.0
 • Elliptic Curve Curve Diffie-Hellman Exchange (ECDHE)
 • SOCKS5-protokollet är utformat för att vara kompatibelt med ett brett utbud av enheter, inklusive datorer, smartphones och surfplattor.
 • En SOCKS-proxyserver kan konfigureras för att fungera via en fjärransluten VPN-server
 • En SOCKS5-proxyserver kan konfigureras för att fungera via fjärranslutna DNS-servrar
 • SOCKS5-protokollet stöder flera användarinloggningar, vilket gör att du kan skapa flera användarkonton för åtkomst till olika webbplatser
 • En SOCKS5-proxyserver kan konfigureras för att använda annonser på de webbplatser du besöker.
 • En SOCKS5-proxyserver kan konfigureras för att använda en geografisk karta för att välja närmaste proxyserver.
 • En SOCKS5-proxyserver kan konfigureras för att stängas automatiskt efter en viss varaktighet
 • En SOCKS5-proxyserver kan konfigureras för att automatiskt öppnas efter en viss varaktighet

Hur ställer jag in Socks 5 proxy på Windows?

Följande steg hjälper dig att ställa in en SOCKS5-proxy på Windows.

Se till att du har installerat SOCKS5-proxyservern. För att ställa in en SOCKS5-proxy på Windows behöver du en SOCKS5-proxyserver. Du kan antingen använda en gratis proxyserver från din internetleverantör (ISP) eller en anonym SOCKS5 proxyserver.

När du har konfigurerat proxyservern måste du konfigurera din Windows-dator för att använda proxyservern. Här är stegen du behöver följa:

 1. Öppna Kontrollpanelen.
 2. Välj Nätverks- och delningscenter och klicka sedan på Ändra avancerade delningsinställningar.
 3. Klicka sedan på fliken Proxies och klicka sedan på Lägg till.
 4. Ange proxyserveradressen och proxyporten och välj protokollet. Klicka på OK och du är klar.

Hur ställer jag in Socks 5 proxy på iPhone?

Följande steg hjälper dig att ställa in en SOCKS5-proxy på iPhone. Först och främst måste du ställa in en SOCKS5-proxyserver på iPhone. Du kan antingen använda en gratis proxyserver från din internetleverantör (ISP) eller en anonym SOCKS5 proxyserver.

När du har konfigurerat proxyservern måste du konfigurera din iPhone för att använda proxyn. Här är stegen du behöver följa:

 • Öppna Inställningar
 • Välj Internet och sedan Proxy. Här måste du ange proxyserveradressen och proxyporten och välja protokoll.
 • Klicka på OK och du är klar.

SOCKS5 vs HTTP-proxy

SOCKS5 är den senast optimerade versionen av SOCKS, ett internetprotokoll som leder webbtrafik genom en fjärrserver. SOCKS5-protokollet bygger på tidigare versioner av SOCKS-proxyprotokollet för att erbjuda avancerad säkerhet genom flera autentiseringsmetoder.

Detta innebär att endast auktoriserade användare kan komma åt SOCKS5 proxyservrar. HTTP-proxy fungerar genom att ändra förfrågningarna som skickas till servern och svaren som returneras. HTTP-proxyer är de enklaste att konfigurera och använda.

De erbjuder ingen extra säkerhet och används ofta för att se blockerat innehåll på webbplatser. SOCKS5-proxyer erbjuder mer flexibilitet än andra typer av proxyer, samtidigt som de erbjuder större säkerhetsfunktioner.

I de fall där användare inte primärt är angelägna om att skydda sina data med kryptering, kan en SOCKS5-proxy vara att föredra framför ett virtuellt privat nätverk, eftersom SOCKS5-proxyer kan fungera med högre hastigheter än VPN.