Swish: Hur det funkar och varför du bör använda det

Hur fungerar Swish?

Om du till exempel vill skicka 500 kronor till din vän Johns konto skickar du det enklast via Swish. Du behöver endast Swish-appen och Mobilt BankID-appen med din personliga kod för att bekräfta en transaktion mellan ditt kopplade bankkonto till Johns kopplade bankkonto. Det är inte svårare än så.

Hur får jag Swish?

Du måste koppla ditt bankkonto på nätet till ditt mobiltelefonnummer. När du har gjort detta kommer du att kunna använda Swish.

Det finns två sätt att registrera sig för Swish. Du kan antingen koppla ditt mobiltelefonnummer via din nätbankstjänst eller genom att ladda ner en mobilbankapplikation.

Du måste se till att din nätbankstjänst stöder möjligheten att koppla ihop mobiltelefoner. Du behöver även ladda ner appen Mobilt BankID och registrera din personliga kod som du kommer använda varje gång du använder Mobilt BankID för att logga in på en hemsida eller swisha pengar.

Hur gammal måste jag vara för att använda Swish?

Du kan registrera dig för Swish när du är 18 år gammal. Du måste dock vara 18 år för att skicka eller ta emot pengar med en annan person.

Det går även om du är under 18. Är du under 18 år behöver din vårdnadshavare göra det åt dig.

Vilka telefoner fungerar Swish på?

Swish stöds för närvarande endast på ett fåtal mobiltelefoner från ett fåtal kända telefonförsäljare. I allmänhet fungerar det på telefoner från följande leverantörer: Sony Ericsson, HTC, LG och Samsung.

Vad är bra med Swish?

  • Ingen ser ditt bankkontonummer när du Swishar pengar. Allt avsändaren och mottagaren ser är varandras telefonnummer och namnet som är kopplat till det.
  • Du kan skicka och ta emot pengar snabbt och enkelt.
  • Du kommer inte att debiteras några avgifter när du Swishar pengar.
  • Du kan begränsa själv hur mycket pengar du vill kunna skicka per vecka.

Vad är dåligt med Swish?

  • Swish kan till exempel endast användas i Sverige och endast med en svensk leverantör.
  • Begränsningar för utgående textmeddelanden: Du begränsas och kan inte skicka ett mycket stort antal textmeddelanden.

Vad är Mobile BankID?

Mobile BankID är en tjänst som tillhandahålls av din mobiltelefonleverantör. Den gör det möjligt för dig att logga in på flertal viktiga appar och statliga myndighetssidor.

Alla som har tillgång till din telefon kan logga in och använda din telefon, inklusive din bank, men endast om de har din kod.

Vad gör jag om Swish inte fungerar?

Om Swish inte fungerar kan du försöka ringa din bank och be dem kontrollera att du har kopplat din mobiltelefon till ditt onlinekonto. Om Swish inte fungerar och du fortfarande har problem kan du kontakta din leverantör av telefonnätet för att få hjälp.