Vad är DuckDuckGo?

Vad är DuckDuckGo?

DuckDuckGo är känt för sin integritetsfokuserade sökmotor utan anpassning och utan spårning. Sökmotorn skapades 2008 av två bröder, som ville skapa ett bättre alternativ till Google. Ursprungligen hette det Doggyduck. Men 2012 bytte de namnet till DuckDuckGo.

DuckDuckGo rankar webbplatser efter deras användarupplevelse och relevans, inte efter någon personlig information som du anger. Det är annonsfritt och spårar inte din surfaktivitet. Det lagrar inte heller resultaten av dina sökningar, så regeringen kan inte lägga vantarna på den informationen.

Hur fungerar DuckDuckGo?

DuckDuckGo använder en blandning av mänskliga curatorer och maskininlärning för att rangordna webbplatser. Motorn analyserar först vilka sidor användare klickar på och använder sedan denna information för att skapa en ”klickström” av länkar.

Därifrån använder den artificiell intelligens för att bygga ett webbindex som inkluderar alla webbplatser på internet. Sökmotorer som DuckDuckGo är bara så bra som de webbplatser du hittar med dem. Om du skriver in ”kung fu” hjälper DuckDuckGo dig inte att hitta karatewebbplatser.

Det hjälper dig inte att hitta de bästa kung fu-webbplatserna, utan istället de bästa webbplatserna som folk har sökt efter kung fu. Detta kan vara användbart om du letar efter ett visst ämne men inte vet var du ska börja.

Hur skiljer sig DuckDuckGo från andra sökmotorer?

DuckDuckGo skiljer sig från andra sökmotorer som Google, Bing och Yahoo på några viktiga sätt.

 • Ingen anpassning: Dina sökresultat kommer aldrig att skräddarsys för dig baserat på din tidigare sökhistorik, plats, enhet eller annan information.
 • Ingen spårning: Till skillnad från Google och andra stora sökmotorer spårar DuckDuckGo inte din surfaktivitet eller använder cookies för att dölja annonser på andra webbplatser. Det betyder att du får en säkrare surfupplevelse och mindre påträngande annonser.
 • Resultat: Till skillnad från Google och andra traditionella sökmotorer ger DuckDuckGo dig inte en lista över webbplatser att välja mellan. Istället ser du en enda sida med länkar som rullar automatiskt

Hur säkert är Duckduckgo?

DuckDuckGo är en integritetsfokuserad sökmotor utan spårning eller anpassning. Det är säkert för de flesta användningsområden och är ett utmärkt alternativ till Google. Det är dock inte helt säkert. Duckduckgo ägs av samma företag som äger Google, och det är inte en separat enhet.

Fördelarna med DuckDuckGo

 • Inga personliga sökresultat – alla får samma resultat. Du kan inte fångas av en informationsekokammare.
 • Ingen spårning – Du kan inte följas via internet med spårningscookies och dolda annonser.
 • Sekretess – Duckduckgo ägs inte av ett enda företag som Facebook eller Google. Det ägs av samma företag som äger Google.
 • Bekvämlighet – Att inte behöva bläddra igenom resultatsidor är bättre än att behöva söka efter specifik information.
 • Du behöver inte komma ihåg flera sökmotorer – Du kan helt enkelt använda Duckduckgo från början och behöver aldrig oroa dig för att byta motor igen.
 • Inget behov av att komma ihåg flera användarnamn – Du kan helt enkelt använda ditt Duckduckgo-användarnamn för alla framtida inloggningar, och behöver aldrig komma ihåg några användarnamn igen.

Nackdelar med DuckDuckgo

 • Sekretessen är inte komplett – Duckduckgo skyddar dig inte mot statlig övervakning så väl som andra sökmotorer med kryptering som DuckDuckGo gör.
 • Ingen resultatsida – Du kan inte se specifika länkar som du kan med Google. Om du söker efter en exakt fras kan du behöva bläddra igenom länkarna.
 • Inte samma resultat i sociala medier – Duckduckgo kommer inte att visa dig samma resultat på sociala medier som Google visar. Om du vill slippa se vad dina vänner har lagt upp på sociala medier måste du använda en annan sökmotor.