Allt om algoritmer

Vad är en algoritm? I denna artikel går vi igenom allting som finns att kunna om vad en algoritm är för något.

Vad är en algoritm?

Algoritmer används för att lösa problem. Det är de mest grundläggande stegen som behövs för att få något att hända. Algoritmer kan användas i olika sammanhang, t.ex. inom affärsverksamhet eller vetenskap, för att lösa problem.

Dessa problem kan vara komplexa eller enkla. Vissa problem är komplexa eftersom de kan vara komplexa i naturen, som förhållandet mellan människor och djur. Människor är komplexa eftersom de består av en rad enklare delar.

Relationerna mellan dessa delar är komplexa. Andra problem är enkla i naturen, som hur man ska få vatten till öknen. Dessa problem kan förenklas, men det handlar fortfarande om att lösa ett problem.

Vad betyder algoritm?

En algoritm är en uppsättning stegvisa instruktioner som följs för att uppnå ett mål. Algoritmer används ofta inom affärsverksamhet, vetenskap och teknik. Målet kan vara att hitta ett svar på en fråga, att lösa ett problem eller att göra något. Det finns många olika sätt att lösa problem och hitta svar genom att använda algoritmer.

Dessa algoritmer är inte perfekta. En algoritm kan användas för att lösa ett problem där det finns miljontals möjliga svar. Men en algoritm kan också användas för att lösa ett problem där det bara finns ett korrekt svar, som när du får frågan om du är en människa eller en dator.

Vad gör en algoritm?

Algoritmer kan användas för att lösa många olika typer av problem. En algoritm kan till exempel hjälpa dig att hitta den kortaste vägen från en stad till en annan. En algoritm kan också hjälpa dig att bestämma hur och när du ska köpa saker som aktier, hus eller till och med en ny bil.

En algoritm kan också hjälpa dig att hantera dina pengar och planera för framtiden, till exempel genom att spara till pensionen eller investera dina pengar. Detta är bara några exempel på vad algoritmer kan göra.

Algoritmer i datorer

För att algoritmer ska fungera måste man se till att datorn har alla data som den behöver för att utföra algoritmen. Detta är en mycket viktig del av hur datorer fungerar. Allt som händer i en dator bygger på data. Datorer arbetar bara med data. De är inte levande och har inga känslor. De har inga känslor som kärlek, hat eller lycka. Datorer kan bara arbeta med siffror och symboler.

Men människor däremot är levande och har känslor. Människor kan också ha känslor som kärlek, hat och lycka. Data kan komma från många olika källor. Människor kan skriva in uppgifterna själva, eller så kan de köpa uppgifterna från ett företag som skapar dem. Kanske kommer uppgifterna från väderleksrapporter eller en persons födelsedatum.

Komplexitetsanalys

Komplexitetsanalys är processen att hitta det mest effektiva sättet att lösa ett problem. För att göra detta måste en dator söka igenom många olika lösningar för att hitta den bästa. Detta är ett hårt arbete för datorer eftersom datorer inte behöver bestämma vilken lösning som är bäst som människor gör.

Den bästa lösningen på ett problem är inte alltid den enklaste eller den som verkar mest logisk. Ibland är den bästa lösningen den som använder minst energi.

Genomförande-relaterad effektivitetsanalys

När du funderar på hur du ska göra något är en av de första frågorna du förmodligen ”kan jag göra det?”. Människor tenderar att inte tänka på hur de saker de vill göra kan göras, utan de tänker i stället på hur de kan få dessa saker att hända.

Detta är den huvudsakliga skillnaden mellan vad som kallas ”genomförande” och ”algoritm”. En algoritm beskriver de steg som måste göras en gång, medan ”genomförandet” beskriver vad som måste hända under varje steg.

När man funderar på hur något kan göras måste man tänka på varje steg som måste ske. Det finns många olika sätt att göra saker och ting. Vissa sätt kan vara effektivare än andra. Om du till exempel bygger en bro kan du komma fram till att det är effektivare att bygga bron med träbalkar än att bygga bron med stålbalkar.

Etymologi för ”algoritm”

Ordet ”algoritm” kommer från de arabiska orden ”al-sahr” (الصحر) som betyder ”det som slutar” eller ”det som fullbordar”. En annan teori säger att ordet kommer från namnet på den persiske matematikern Muhammad al-Khwārī (ca 1000 – ca 1050).

Algoritmens historia

Ordet algoritm kommer från arabiskan ”al-’ilm al-ra’i'” (العلم الرابع), som betyder ”konsten att räkna”. Algoritmen användes för första gången på 1200-talet i sin moderna betydelse. Räkningen var nödvändig för att beräkna planeternas position, och det dröjde inte länge innan matematikerna började tillämpa den på andra problem.

Exempel på algoritmer i sociala medier

Algoritmer används för att skapa och forma upplevelsen av plattformar, appar och tjänster för sociala medier. Facebooks nyhetsflöde, Instagrams algoritm för fotodelning och Twitters tidslinje är alla exempel på hur plattformar för sociala medier använder algoritmer för att forma upplevelsen och göra det mesta av de data de har.

Algoritmer är en viktig del av plattformarna för sociala medier eftersom de används för att hjälpa dessa tjänster att växa. Men de är också ett stort bekymmer eftersom deras makt och inflytande har ökat exponentiellt.

Berömda algoritmer

ITTT-algoritmen (If This, Then That) skapades som ett sätt att hjälpa människor att skapa handlingsplaner och sedan planera för framtiden. Den skapades av två brittiska psykologer, Alan Bird och Jack Brumfield, 1986. ITTT-systemet bygger på fyra huvudprinciper:

  • Det förflutna dikterar framtiden.
  • Framtiden bestämmer nuet.
  • Om det här, då det.
  • Förändra framtiden genom att förändra nuet.

Berömda personer som skapade algoritmer

Genom historien har många människor bidragit till utvecklingen av algoritmer. Några av dessa personer är Alan Turing, Blaise Pascal, Charles Babbage, Ada Lovelace, Claude Elwood Shannon och Norbert Weiner. Var och en av dessa personer har skapat en betydande del av de algoritmer som vi använder idag.

Med uppfinningen av den digitala tidsåldern har utvecklingen av mer komplexa algoritmer kommit, och det dröjde inte länge innan dessa personer erkändes som pionjärer på området.

Kända algoritmer

En av de mest populära röstassistenterna är Amazon Alexa. Den skapades i mitten av 2000-talet av Amazons team som leddes av Tom Taylor. Alexa var en av de första röstassistenterna som blev framgångsrika och den har utvecklats avsevärt sedan starten.

Den kan nu utföra ett stort antal funktioner, från att lyssna och spela upp musik till att styra smarta hem-apparater.

Netflix Open Culture Index är en av de mest avancerade algoritmerna för artificiell intelligens. Den är utformad för att fastställa den kulturella inverkan av en film eller annat innehåll. Indexet tar hänsyn till ett stort antal faktorer och skapar en övergripande poäng som återspeglar räckvidden för ett innehåll.

Amazons rekommendationssystem är en av de mest populära och effektiva algoritmerna i världen idag. Det använder sofistikerade modeller för maskininlärning för att skapa en personlig upplevelse för varje kund.

WolframAlpha är ett exempel på en mycket avancerad algoritm för artificiell intelligens. Den är utformad för att besvara frågor om nästan alla ämnen och innehåller omfattande kunskap från olika vetenskapliga områden och omfattande data från internet.

Sammanfattning

Algoritmer är centrala i dagens samhälle och därför är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för vad algoritmer är och, ännu viktigare, hur de påverkar oss. Algoritmer kan användas för att lösa problem som att hitta den kortaste vägen från en stad till en annan eller att ta reda på när din bil behöver byta olja. Algoritmer kan också hjälpa dig att bestämma vilka aktier du ska köpa eller hur du ska rösta i ett presidentval. Slutligen är algoritmerna grunden för hur datorer fungerar.