Har mobiltelefoner IP-adress?

Vad är en IP-adress?

En IP-adress är en unik sträng med nummer som tilldelas varje enhet som kan användas för att lokalisera och identifiera enheten i ett nätverk. Medan en dator kan ha upp till åtta IP-adresser, tilldelas mobila enheter endast en IP-adress. När du går online är det IP-adressen som din enhet använder som identifierar den.

Hur kollar jag upp min mobiltelefons IP-adress?

Om du har problem med att hitta din IP-adress eller inte vet hur du hittar den kan du använda en IP-adresssökningstjänst. Det finns flera onlinetjänster som kan hjälpa dig att hitta din IP-adress. Det enklaste sättet att hitta din IP-adress är genom din mobiltelefons inställningar.

Öppna ”Inställningar” från din mobiltelefon. Du kommer att se en lista med alternativ och inställningar. Välj ”Trådlöst och nätverk”. Avsnittet ”Wifi-nätverk” bör vara det första alternativet på den listan. Du kan använda det här avsnittet för att hitta den IP-adress som din telefon använder för närvarande.

Kan någon spåra min mobiltelefon med IP-adressen?

Nej. IP-adressen är inte en unik identifierare som kan användas för att identifiera dig. Vem som helst kan få din IP-adress genom att använda en annan enhet för att komma åt internet. Medan de flesta internettjänster använder din IP-adress för att identifiera dig, räcker inte IP-adressen för att hitta dig.

Alla som letar upp din IP-adress kommer att se IP-adressen som är kopplad till din enhet. Men om inte någon känner till din enhets namn och fysiska plats kommer de inte att få mycket information.

Hur kan jag dölja min mobiltelefons IP-adress?

Det finns ett par sätt att dölja din IP-adress på din mobiltelefon. Det enklaste sättet är att ändra dina inställningar enligt följande:

  • Öppna ”Inställningar”
  • Välj ”Wi-Fi”. Välj det Wi-Fi-nätverk som du vill ändra inställningarna för.
  • Välj ”Avancerade inställningar”. Under avsnittet ”Nätverk”, ändra IP-adressen till ”Manuell” och ange en ny IP-adress. På så sätt kommer din telefon att använda en ny IP-adress för varje anslutning.
  • För att komma åt dina enhetsinställningar igen, tryck på ”bakåt”-knappen och välj sedan alternativet ”Wi-Fi””. Välj rätt nätverk och ange rätt inställningar igen.