Vad ska du göra om du klickat på en länk i ett SMS? Experttips för att skydda din enhet

Om du någonsin har fått ett sms med en länk och klickat på den, kan du ha blivit utsatt för en bedrägeriattack. Bedragare använder ofta sms för att locka människor att klicka på länkar som leder till skadlig programvara eller webbplatser som stjäl personlig information. Om du någonsin har klickat på en länk i ett sms och är orolig för att du kan ha utsatts för bedrägeri, finns det några steg du kan ta för att skydda dig själv.

Det första du bör göra om du klickat på en länk i ett sms är att inte panikera. Det är viktigt att du inte delar någon personlig information eller klickar på några fler länkar. Om du är osäker på om länken var säker eller inte, kan du använda en webbplats för att kontrollera webbadressen eller söka efter information om avsändaren. Om du tror att du har utsatts för en bedrägeriattack, är det viktigt att du kontaktar din bank eller kreditkortsföretag för att rapportera eventuella obehöriga transaktioner eller aktiviteter på ditt konto.

Förstå Vad Länken Är

När du klickar på en länk i ett sms är det viktigt att förstå vad länken leder till innan du klickar på den. Det finns flera sätt att göra detta:

 • Läs texten i meddelandet noggrant för att se om det finns någon information om var länken leder.
 • Håll muspekaren över länken för att se den faktiska webbadressen som länken leder till. Om webbadressen ser misstänkt ut eller inte relaterar till det meddelande du har fått, klicka inte på länken.
 • Använd en webbläsare som kan identifiera och blockera skadliga webbplatser. Detta kan hjälpa till att skydda dig från att klicka på skadliga länkar.

Att förstå vad en länk är innan du klickar på den kan hjälpa dig att undvika att bli utsatt för skadlig programvara eller bedrägerier. Se till att du alltid är försiktig när du klickar på länkar i sms och andra meddelanden.

Identifiera Potentiella Bedrägerier

Att klicka på en länk i ett sms kan vara farligt eftersom det kan leda till bedrägerier. För att undvika att bli offer för bedrägerier, är det viktigt att identifiera potentiella bedrägerier. Här är två sätt att göra det:

Känna Igen Falska Sms

Det finns flera sätt att känna igen falska sms. Här är några tecken på att ett sms kan vara falskt:

 • Det är ovanligt eller oväntat.
 • Det innehåller stavfel eller grammatiska fel.
 • Det innehåller en länk som du inte förväntade dig att få.
 • Det innehåller en begäran om personlig information eller lösenord.

Om du misstänker att ett sms är falskt, klicka inte på länken. Det är bättre att vara säker än att bli lurad.

Verifiera Avsändarens Identitet

För att verifiera avsändarens identitet, kan du följa dessa steg:

 1. Kontrollera avsändarens nummer. Om det är ett okänt nummer, var försiktig.
 2. Googla avsändarens nummer eller namn. Om det är en bedragare, kan det finnas varningar eller rapporter från andra offer.
 3. Kontakta avsändaren direkt. Om det är en legitim avsändare, kan de bekräfta att de skickade sms.

Att identifiera potentiella bedrägerier är viktigt för att skydda dig själv från bedrägerier. Var alltid försiktig när du klickar på länkar i sms och ta dig tid att verifiera avsändarens identitet innan du agerar.

Åtgärder Efter Klick På Länken

Om du har klickat på en länk i ett SMS som du tror kan vara bedrägligt, finns det några åtgärder du kan vidta för att skydda dina personuppgifter och din ekonomi.

Ändra Lösenord

Det första du bör göra är att omedelbart ändra lösenordet till alla dina konton som kan ha påverkats. Detta inkluderar dina bankkonton, sociala medier, e-post och andra online-tjänster. Se till att använda starka lösenord som innehåller en blandning av siffror, bokstäver och specialtecken. Det är också en god idé att inte använda samma lösenord för flera konton.

Kontakta Din Bank

Om du har klickat på en länk i ett SMS som ser ut att komma från din bank, bör du omedelbart kontakta banken för att rapportera händelsen. Banken kan hjälpa dig att vidta åtgärder för att skydda dina konton och pengar. Se till att du har alla relevanta uppgifter till hands, inklusive SMS och eventuella andra bevis på bedrägeri.

Det är också en god idé att övervaka dina bankkonton och kreditkortstransaktioner noggrant för att se till att det inte har skett några obehöriga transaktioner. Om du märker något misstänkt, kontakta din bank omedelbart.

Genom att vidta dessa åtgärder kan du skydda dig själv och dina personuppgifter från bedrägeri och identitetsstöld.

Skydda Din Mobiltelefon

När du klickar på en länk i ett sms kan det vara farligt för din mobiltelefon. Det kan leda till virus, spionprogram eller till och med stöld av dina personliga uppgifter. Här är några tips för att skydda din mobiltelefon.

Uppdatera Säkerhetsprogram

Se till att du har uppdaterat ditt säkerhetsprogram på din mobiltelefon. Detta hjälper till att blockera skadlig kod och andra hot. Se till att du har tillräckligt med utrymme på din mobiltelefon för att ladda ner och installera uppdateringar.

Undvik Okända Länkar

Undvik att klicka på länkar från okända avsändare eller från oönskade sms. Om du är osäker på en länk, öppna den inte. Det är också en bra idé att använda en webbläsare med inbyggd säkerhet, som till exempel Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Några andra tips för att skydda din mobiltelefon inkluderar att använda en stark lösenord eller PIN-kod för att låsa upp din mobiltelefon, att inte ladda ner appar från okända källor och att inte ansluta till osäkra Wi-Fi-nätverk. Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att skydda din mobiltelefon mot skadliga hot.

Anmäla Bedrägeriförsök

Om du klickat på en länk i ett sms och misstänker att det kan vara ett bedrägeriförsök, är det viktigt att anmäla det till rätt myndighet. Genom att anmäla bedrägeriförsök kan du bidra till att stoppa bedragarna och skydda andra från att drabbas.

Här är några steg du kan ta för att anmäla bedrägeriförsök:

 1. Spara all information: Spara all information du har om bedrägeriförsöket, inklusive det sms du fått och länken du klickade på. Det kan vara till hjälp för myndigheterna i deras utredning.

 2. Kontakta din bank: Om du tror att dina bankuppgifter kan ha kommit i fara, kontakta din bank så snart som möjligt. De kan hjälpa dig att skydda dina konton och eventuellt blockera eventuella transaktioner.

 3. Anmäl till Polisen: Anmäl bedrägeriförsöket till Polisen genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Du kan också göra en anmälan på deras webbplats.

 4. Anmäl till PTS: Anmäl bedrägeriförsöket till Post- och telestyrelsen (PTS) genom att besöka deras webbplats och fylla i deras anmälningsformulär. PTS ansvarar för att övervaka telekommarknaden och kan vidta åtgärder mot företag som bryter mot reglerna.

Genom att anmäla bedrägeriförsök kan du hjälpa till att skydda dig själv och andra från att drabbas av bedrägerier. Tänk på att vara försiktig när du klickar på länkar i sms och alltid vara skeptisk till okända avsändare.

Vanliga frågor

Hur anmäler jag ett sms-bedrägeri?

Om du har mottagit ett bedrägligt sms, kan du anmäla det till Polisen genom att skicka ett mejl till [email protected]. Du kan också rapportera det till din mobiloperatör, som kan hjälpa till att blockera numret som skickade meddelandet.

Hur kan jag känna igen ett falskt sms från polisen?

Polisen skickar aldrig ut länkar via sms. Om du mottar ett sms från ”Polisen” med en länk, kan det vara ett bedrägeriförsök. Var också uppmärksam på stavfel och grammatiska fel i meddelandet.

Vad ska jag göra om jag tror att jag har klickat på en phishing-länk i ett sms?

Om du har klickat på en misstänkt länk i ett sms, bör du omedelbart stänga webbläsaren och inte ange någon personlig information på den webbplats som länken ledde till. Om du har angett personlig information, bör du omedelbart byta lösenord och övervaka dina bankkonton och kreditkortskonton för ovanliga aktiviteter.

Kan virus spridas genom att öppna ett sms?

Det är mycket osannolikt att din telefon blir infekterad med virus genom att öppna ett sms. Men om du laddar ner en fil eller klickar på en länk som finns i meddelandet, kan det leda till en infektion.

Kan min telefon bli kapad genom att svara på ett sms?

Det är mycket osannolikt att din telefon blir kapad genom att svara på ett sms. Men om du klickar på en länk eller laddar ner en fil som finns i meddelandet, kan det leda till att din telefon blir kapad.

Hur skyddar jag mig mot sms-bedrägerier och nätfiske?

För att skydda dig mot sms-bedrägerier och nätfiske bör du vara försiktig med att klicka på länkar i sms från okända avsändare. Var också uppmärksam på stavfel och grammatiska fel i meddelandet. Installera också en säkerhetsapp för mobiltelefoner som kan hjälpa till att skydda dig mot bedrägerier och skadlig programvara.