Vad är en föräldrakontrollapp?

Vad är en föräldrakontrollapp?

En app för föräldrakontroll kan laddas ner till en vårdnadshavares telefon eller surfplatta (och vanligtvis även till barnets enhet) som låter dem övervaka, spåra, blockera och begränsa aktivitet på barnets dator, telefon, bärbar dator och/eller surfplatta.

Dessa appar kan också ställas in för att blockera vissa webbplatser eller appar helt, eller ställa in övervakning och rapportering av specifik internetanvändning. Dessa appar kan vara till hjälp för föräldrar som är oroliga över sina barns onlineaktivitet.

Även med goda avsikter finns det vissa faror som kan komma med att vara online som en förälder kanske inte är helt medveten om eller kan förhindra. Appar för föräldrakontroll kan vara ett användbart verktyg för att hålla barn säkra online.

Hur kan föräldrakontroll-appar hjälpa barn att vara säkra online?

Dessa appar kan vara fördelaktiga för föräldrar som vill övervaka sina barns onlineaktivitet, men som inte vill begränsa sitt barns tillgång till nödvändiga resurser. Beroende på appen kan föräldrar kanske se exakt vilka webbplatser deras barn besöker, vilka webbplatser och appar deras barn har öppnat, när deras barn är online och till och med se meddelanden som skickats och tagits emot i deras barns onlinechattar.

Om en förälder ser något som gör dem obekväma, till exempel olämpliga bilder eller konversationer om droger eller alkohol, kan en förälder använda appen för att begränsa eller blockera sitt barns onlineåtkomst.

En förälder kan också konfigurera en app för att varna dem när deras barn loggar in på en specifik dator, telefon eller enhet. Dessa appar kan vara väldigt användbara när ett barn är i skolan eller läger, eller om de är borta på college.

Fördelar med att använda en föräldrakontrollapp

  • Sinnesro: Appar för föräldrakontroll kan ge föräldrar sinnesro när det kommer till deras barns digitala säkerhet och välbefinnande. När allt kommer omkring är en förälders instinkt att övervaka sitt barns digitala liv naturlig. Men ibland kan denna instinkt få en förälder att känna sig orolig, särskilt om deras barn är tonåring och de inte känner sig rustade att hantera sitt barns digitala behov. Appar för föräldrakontroll kan hjälpa föräldrar att känna sig mer säkra på sin förmåga att hålla sitt barn säkert online.
  • Säker onlineaktivitet: Precis som tonåringar experimenterar med andra typer av droganvändning än vad som är typiskt bland vuxna, experimenterar de också med nya onlineaktiviteter, som sexting. Appar för föräldrakontroll kan hjälpa föräldrar att övervaka sitt barns internetaktiviteter för att bättre förstå deras digitala liv och stärka tonåringens onlinesäkerhet.
  • Öka skolans prestationer: Eftersom många tonåringar är online under dagen, och även kan vara online under skolans kvällstid, kan appar för föräldrakontroll hjälpa föräldrar att hålla reda på sitt barns onlineaktiviteter och hjälpa till att se till att deras barns digitala liv inte blir negativt störa sitt barns nattliv och skolarbete.

Varför föräldrakontrollappar är viktiga i den digitala tidsåldern

Tekniken möjliggör många fördelar i den moderna världen, men den kommer också med många risker. Många barn, även de som verkar veta bättre, kan bli sårade av olämpligt innehåll på nätet eller en vän som försöker bjuda in dem i farliga situationer.

Teknik är också ett bra sätt att hålla kontakten med vänner, men den kan också användas för att mobba, trakassera och skrämma andra. Cybermobbning är nu ett av de största problemen som barn står inför i dagens digitala värld. Cybermobbning är när en person eller grupp använder teknik, såsom datorer och mobila enheter, för att trakassera en annan person.

Det finns många faror som följer med olämpligt innehåll och aktiviteter på nätet, som nätmobbning, värvning av minderåriga online, trakasserier online, sexuell värvning av minderåriga online, trakasserier och hot online, sexuella rovdjur online, drogmissbruk online, hasardspel online och online mobbning.