Nackdelar med social media

Vad är sociala medier?

Sociala medier är ett system av digitala applikationer som underlättar kommunikation mellan individer med hjälp av olika onlineplattformar. Detta system består av olika aspekter såsom sociala mediekanaler, sociala medieappar, onlinecommunities och sociala medieplattformar.

Sociala medieappar inkluderar Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, LinkedIn, etc. Sociala mediekanaler inkluderar Pinterest, YouTube, etc. Sociala medieplattformar inkluderar Google, Yahoo, etc.

Nackdelar med sociala medier?

Som all ny teknik har sociala medier både fördelar och nackdelar. Här är några av nackdelarna med sociala medier:

  • Sociala medier kan orsaka ångest och depression hos tonåringar. Ångest och depression är allvarliga psykiska problem som påverkar miljontals människor. Tonåringar som ofta använder sociala medier kan utsättas för nätmobbning, cyberförföljelse och andra skadliga aktiviteter som kan öka deras nivå av ångest eller depression. De kan också utveckla orealistiska förväntningar på hur människor ska interagera.
  • De interpersonella färdigheter som tonåringar lär sig i öga mot öga, särskilt med vänner och familj, ersätts ofta av onlinefärdigheter som kanske inte är lika effektiva. Om tonåringar spenderar mycket tid online och inte deltar i öga mot öga interaktioner kanske de inte utvecklar de färdigheter som behövs för att lyckas i det verkliga livet.
  • Sociala medier kan påverka tonåringars utbildning. Många skolor kräver nu att elever använder sociala medier som en del av sina akademiska uppgifter, vilket kan leda till tristess. Sociala medier kan också negativt påverka tonåringars skolprestationer om de spenderar för mycket tid på sociala medier istället för att studera.
  • Sociala medier kan skapa orealistiska förväntningar på romantiska relationer. Tonåringar kan förvänta sig att hitta kärlek genom onlineinteraktioner, vilket är orealistiskt eftersom det är tillräckligt utmanande att träffa och attrahera en partner i verkliga livet utan hjälp av sociala appar.
  • Cybermobbning är ett verkligt och farligt problem. Tonåringar som mobbar andra online kan få svåra konsekvenser om deras mobbningsaktivitet upptäcks och rapporteras till myndigheterna. Cybermobbning kan också leda till känslor av depression och ångest.

Cybermobbning

Cybermobbning är användningen av teknik, såsom textmeddelanden, e-postmeddelanden eller inlägg på sociala medier, för att mobba en annan person. Cybermobbning kan förekomma på en mängd olika sätt, från att använda anslagstavlor online som en plattform för mobbning till cyberstalking, där en cybermobbning lägger upp hotfull eller pinsam information om en annan person online.

Cybermobbare eller cyberstalkers kan posta eller dela hotfulla meddelanden eller bilder om en tonåring online för att skicka tonåringen ett meddelande om hur mycket problem tonåringen är i eller för att göra tonåringen upprörd och deprimerad.

Cybermobbning kan orsaka allvarliga känslomässiga och psykiska skador. Tonåringar som är offer för nätmobbning löper en ökad risk för depression, ångest, självmordstankar och självmordsbeteenden och skolfrånvaro. Cybermobbning kan också skapa en fientlig skolmiljö och påverka tonåringars utbildning negativt.

Sociala medier och självmord

Många tonåringar som kämpar med depression kan vända sig till självmord som ett sätt att fly känslan av sorg och tomhet de känner. Tonåringar som begår självmord använder ofta sociala medier som en del av sin självmordsplan.

I många fall diskuterar de självmordsplaner med vänner eller andra människor i onlineforum eller chattrum, eller så delar de bilder eller videor på sig själva som uttrycker deras känslor av sorg och önskan att dö. Vissa tonåringar lägger upp innehåll på sociala medier som ger ledtrådar om deras plan att begå självmord, till exempel vilken typ av plats de planerar att gå till eller hur de planerar att begå självmord.

Cybermobbare eller cyberstalking tonåringar är också en annan grupp tonåringar som kan använda sociala medier för att planera självmord. Cybermobbare kan posta eller dela hotfulla meddelanden eller bilder om en tonåring online för att skicka tonåringen ett meddelande om hur mycket problem tonåringen är i eller för att göra tonåringen upprörd och deprimerad.

Vad kan föräldrar göra?

Som föräldrar kan du hjälpa dina tonåringar att inse de potentiella farorna med sociala medier, som nätmobbning, orealistiska förväntningar på relationer och risken att utveckla depression eller självmord. Du kan också hjälpa dina tonåringar att identifiera sätt att hantera dessa problem, som att prata med en vuxen du litar på eller söka professionell hjälp.

Därefter kan du prata med dina tonåringar om deras integritet online. Sociala medieplattformar samlar ofta in information om användare, inklusive användarens namn, profilbild, plats och annan information.

Eftersom denna information ofta delas mellan olika plattformar är det viktigt för tonåringar att veta hur de kan hålla sin information säker. Du kan hjälpa dina tonåringar att förstå hur sekretessinställningar fungerar och uppmuntra dem att ändra sina sekretessinställningar om det behövs.

Människors beroende av sociala medier

Många tror att sociala medier är här för att stanna, men det har funnits många argument mot denna uppfattning. The Social Media Revolution, en bok som släpptes 2017, undersökte fenomenet sociala medier och dess påverkan på samhälle och kultur.

Boken förklarar hur sociala medier har förändrat våra liv på många sätt och kommer att fortsätta göra det i framtiden. Sociala medier har förändrat hur vi kommunicerar, hur vi delar information och hur vi interagerar med andra.

Som boken förklarar är sociala medier här för att stanna eftersom det är ett ”beroende”. Sociala medier är beroendeframkallande av många anledningar. Det ger omedelbar tillfredsställelse, det är lätt att använda och det är gratis.

Dessa faktorer gör det mycket tilltalande. Sociala medier kan också vara en flykt från den verkliga världen. Många använder sociala medier för att glömma sina problem och bara fokusera på de positiva aspekterna av livet. Dessutom kan sociala medier användas för att få kontakt med människor från olika bakgrunder, hobbyer och erfarenheter.

Detta gör att människor kan bredda sitt sociala nätverk och bygga nya vänskaper. Sociala medier kan också användas för att dela tankar och idéer med andra. Detta är ett bra sätt för människor att uttrycka sig och få kontakt med andra.