Skydda dig själv från identitetsstöld

Hur du skyddar dig mot identitetsstöld

Till skillnad från fysisk stöld har du kontroll över hur och var din information flödar på nätet. Med bara lite ansträngning kan du dramatiskt minska risken för att bli offer för ID-stöld.

Säkra dina lösenord. Om någon får reda på ditt lösenord kan de logga in på dina konton och göra inköp i ditt namn. Detta är dåliga nyheter och du bör byta lösenord så snart som möjligt.

Vem påverkas av ID-kapning? Om du inte är en känd person är du nästan säkert inte ett mål. Det finns dock bredare risker för alla personer som har känslig information på nätet, till exempel medicinska eller ekonomiska uppgifter.

Vad ska jag göra om jag drabbas? Först och främst ska du inte få panik. Om du har använt samma lösenord för alla dina onlinekonton kan du återställa dem alla med ett nytt, starkt lösenord.

Rapportera omedelbart till polisen om du har blivit ID-kapad. Detta är mycket viktigt och du bör göra det så snart som möjligt. Förutom att skydda din personliga information kan du använda denna information för att identifiera den person som har stulit din identitet.

Spärra ditt personnummer. Ett av de viktigaste stegen att ta när du skyddar din identitet. Håll ditt personnummer hemligt och dela det inte med någon.

Säkra dina lösenord

Det viktigaste är att hålla dina lösenord för dig själv. Dela dem aldrig med någon, särskilt inte med hackare. Ha flera olika lösenord för olika konton. Använd en lösenordshanterare. Använd inte samma lösenord för alla webbplatser.

Om du använder samma lösenord för alla dina konton är det lätt för hackare att bryta sig in i dem och eventuellt få tillgång till annan, mer känslig information som din ekonomi eller medicinska uppgifter.

Försök att använda olika lösenord för varje webbplats och för varje konto. Bestraffa dåliga webbplatser. Om du använder samma lösenord för alla dina konton har en hackare mycket lättare att bryta sig in på dem.

Vem påverkas av ID-kapning?

Identitetsstöld är ett problem som drabbar nästan alla som får sina uppgifter stulna. Risken är särskilt stor för alla som:

  • har ett unikt namn eller nummer
  • har en ovanlig adress, till exempel en gata eller en postbox
  • Är i offentlighetens ljus
  • har tillgång till känslig information
  • har föremål av högt värde som lätt kan säljas, t.ex. lyxartiklar eller elektronik

Vad ska jag göra om jag drabbas?

Först och främst bör du ändra ditt lösenord. Det räcker troligen för att hålla din information säker. Försök sedan att ta reda på hur tjuven fick tillgång till dina uppgifter.

Titta på datum och tid på webbplatser där din information användes. Mejla dig själv länkar till viktiga sidor så att du har bevis för att du är den du utger dig för att vara.

Anmäl omedelbart till polisen om du har blivit ID-kapad.

Rapportera först händelsen till polisen. Ju tidigare du gör det, desto bättre. Du kan också besöka IdentityTheft.gov för att anmäla en incident. Var så specifik och exakt som möjligt.

Ta med all information du har om händelsen, till exempel namnen på de inblandade personerna, vilka föremål som stals, när och var händelsen inträffade och så vidare.

Blockera adressändring

Om du bor i en liten stad och din adress är vanlig kan det vara en röd flagga. Dåliga aktörer använder ofta adresser som är lätta att få tag på, som gatunamn eller vanliga namn.

Om din adress är vanlig och du byter adress ofta bör du vidta extra försiktighetsåtgärder. Du kan också sätta din adress på ett säkerhetsstängsel utanför ditt hem och/eller ändra din adress på alla dina konton.

Tecken på att din identitet har kapats

Du börjar få konstiga räkningar. Din kreditupplysning är försenad. Du stänger av dina allmännyttiga tjänster, till exempel el eller kabel-tv. Folk kontaktar dig om viktiga saker, som försäkringar eller lån. Ditt personnummer finns till salu på Internet.