Vad är en smart-TV?

Vad är en smart TV?

En smart-TV, även känd som en uppkopplad TV, är en traditionell tv-apparat med integrerat internet och interaktiva Web 2.0-funktioner, som låter användare strömma musik och videor, surfa på internet och visa bilder.

Smarta TV-apparater är en teknisk konvergens av datorer, TV-apparater och digitala mediespelare. Smart-TV är anslutna TV-apparater, vilket innebär att de har möjlighet att ansluta till Internet och andra enheter. Men de är också TV-apparater, vilket betyder att de är designade för att leverera linjär TV-program. Majoriteten av de TV-apparater som säljs idag är smarta TV-apparater.

Tillväxten av smarta TV-apparater har hjälpts av spridningen av små, billiga Android- och iOS-enheter som kan ansluta till en smart TV. Dessa ”smarta enheter” kan förvandla din TV till en fjärrkontroll, en musik- och videoströmningsenhet och en kommunikationsenhet.

Du kan få uppdateringar på sociala medier, väderprognoser, nyhetsrubriker och till och med sportresultat som visas på din TV. Du kan också använda röstsökning för att hitta innehåll eller låta Alexa eller Google Home hjälpa dig att styra din TV.

Vilka företag tillverkar smarta TV-apparater?

LG, Samsung, Hisense, TCL, Vizio, Sony och andra. LG, Samsung och Hisense är marknadsledare på smart-TV-marknaden och står för en stor del av den globala marknaden. TCL och Vizio växer också i popularitet. Även om den kinesiska leverantören Hisense ännu inte har etablerat sig på de västerländska marknaderna, har den gjort intåg i Indien på grund av den växande populariteten för sina TV-apparater.

Hur ansluter smarta TV-apparater till internet?

Smart TV-apparater ansluter till Internet via en app eller inbyggd webbläsare för att komma åt strömmande mediatjänster som Netflix, YouTube, Amazon Video och Hulu. Vissa smarta TV-modeller har även en medföljande webbläsare.

Vissa smarta TV-apparater har också inbyggt Wi-Fi för att ansluta till ett trådlöst nätverk eller ansluta till internet via en extern trådlös router, så att du kan ansluta andra trådlösa enheter, som en spelkonsol, som också har en trådlös anslutning.

Dessa anslutningar kräver vanligtvis ett betalabonnemang. De flesta smart-tv-tjänster kräver att du registrerar dig för ett kabel- eller satellit-tv-abonnemang så du måste säga upp den tjänsten innan du kan börja titta på tv på internet.

Vilka tjänster erbjuder smarta TV-apparater?

Smart-tv är bäst på att strömma video, men de flesta har andra funktioner som är utformade för att göra din tv-upplevelse enklare, snabbare och bekvämare. Vissa smarta TV-appar låter dig komma ikapp med sportspel medan du ligger i soffan och tittar på TV, medan andra låter dig streama live-TV eller schemalägga inspelningar. Vissa låter dig spela spel på din TV, medan andra låter dig interagera med dina favoritappar för sociala medier.

Fördelar med Smart TV

  • Lättare att styra din TV, set-top box och andra enheter med en enda fjärrkontroll.
  • TV-appar låter dig komma ikapp med sportspel medan du ligger i soffan och tittar på TV, medan andra låter dig streama live-TV eller schemalägga inspelningar. Du kan till och med anpassa din TV med bilder, bakgrundsbilder och andra media för att göra den till din egen.
  • Dina favoritprogram och filmer är bara några klick bort. Du kan söka efter innehåll efter titel, skådespelare, regissör eller genre.
  • Du kan interagera med din TV. Du kan styra din TV:s volym, stänga av ljudet, byta kanal, spela spel och mer. Du kan också använda röstsökning för att hitta innehåll.
  • Du kan styra dina hushållsapparater. Du kan styra din TV:s volym, stänga av ljudet, byta kanal och styra dina hushållsapparater, som din luftkonditionering och dina lampor.

Kan jag använda min smart-tv med Amazon Alexa eller Google Home?

Du kan använda röstsökning för att hitta innehåll på din TV, men du kan också styra din TV med fjärrkontrollen eller en app. Du kan inte använda din röst för att beställa produkter eller tjänster från Amazon eller Google.

Vissa smarta TV-apparater har inbyggt Wi-Fi som låter dig ansluta till ett trådlöst nätverk eller ansluta till internet via en extern trådlös router, så att du kan ansluta andra trådlösa enheter, som en spelkonsol, som också har en trådlös anslutning. Du kan använda Alexa eller Google Home på din TV för att styra din smarta TV och streama dina favoritprogram och filmer.

Kan en smart TV krascha eller hänga sig som en PC?

Vissa smarta TV-tillverkare har rapporterat problem med att deras enheter kraschar eller ”hänger”. I vissa fall verkar detta ha orsakats av uppdateringar som har rullats ut till smarta TV-apparater från internetanslutna komponenter.

Dessa uppdateringar innehåller funktioner för fjärrhantering som gör att TV:n kan styras av en fjärrkontroll eller smartphone-app. Vissa personer har dock rapporterat att uppdateringen gör att deras TV ”hänger” och inte svarar.

Detta verkar ha hänt eftersom uppdateringen skapar en fjärrhanteringsanslutning mellan TV:n och fjärrkontrollen eller smartphone-appen, som sedan blir TV:ns fjärrkontroll. Tyvärr är det inte möjligt att avgöra vilka TV-apparater som påverkas och vilka som inte är det.

Du kan kontrollera om din TV har uppdaterats genom att kontrollera om din TV finns med i kundsupportforumen på TV-tillverkarnas webbplatser.

Vad du ska titta efter när du köper en smart TV

Det här är några faktorer du bör tänka på när du köper en smart-TV:

  • De bästa smarta TV-apparaterna erbjuder den bästa kombinationen av bildkvalitet, ljudkvalitet och funktioner.
  • Se till att den smarta TV:n du funderar på har testats av ett oberoende labb.
  • Om du köper en smart-tv för ett sovrum, se till att det inte är för ljust för barn att titta på.
  • Om du köper en smart-tv för ett vardagsrum, se till att den inte är för stor eller tung för en familj att titta på tillsammans.

Kan en smart TV hackas?

Ja, en smart TV kan hackas. Hackare kan ta reda på information om en TV:s modellnummer, mjukvaruversion och internetanslutning. När hackare har den här informationen kan de fjärrstyra din TV. Hackare kan också ändra innehållet på din TV.

Kan jag blockera annonser på en smart TV?

Ja, du kan blockera annonser på en smart TV. Du kan använda en TV-app för att blockera annonser eller så kan du använda en app för att blockera annonser.