Hur tar man bort aviseringar på Facebook? Enkel guide för att städa ditt flöde

Att hantera aviseringar på Facebook kan hjälpa till att minska oönskade avbrott och skapa en mer anpassad upplevelse på plattformen. Om du känner att mängden notiser blir för mycket eller om du vill kontrollera vilka uppdateringar du får, finns det enkla steg du kan ta för att justera dessa inställningar. Att anpassa dina aviseringar kan vara speciellt användbart för att undvika informationsöverflöd och behålla endast de meddelanden som är relevanta för dig.

I Facebooks inställningar finns dedikerade alternativ där du kan välja och välja vilka typer av aviseringar du vill ta emot och hur dessa aviseringar levereras till dig. Du kan till exempel välja att stänga av push-notiser för specifika funktioner eller aktiviteter, stänga av e-postaviseringar eller anpassa ljudaviseringar. Dessutom kan du hantera meddelanden på en enhet-specifik basis, vilket ger dig möjlighet att anpassa hur du mottar notiser beroende på om du använder Facebook på en dator eller via mobilappen.

Det är även möjligt att direkt styra notiser från dina inlägg, grupper eller sidor som du följer. Genom att anpassa dessa inställningar kan du se till att du endast får notiser om det som är väsentligt för dig, vilket skapar en mer angenäm och hanterbar upplevelse på Facebook. Att städa upp i dina aviseringar kan minska distraktioner och gör det möjligt för dig att fokusera på det innehåll som betyder mest för dig på plattformen.

Grundläggande information om Aviseringar på Facebook

Aviseringar på Facebook spelar en central roll för att hålla dig uppdaterad om aktiviteter och interaktioner. Tillvaron på sociala medier innebär ofta en ständig flöde av information, vilket kan leda till ett behov av att hantera dessa notifieringar.

Vad är Aviseringar?

Aviseringar är notiser som du får från Facebook för att informera dig om olika aktiviteter relaterade till din profil. Detta inkluderar meddelanden från kontakter, kommentarer på dina inlägg, uppdateringar från sidor eller grupper du följer, samt rekommendationer och reklam.

Varför ta bort Aviseringar?

Du kanske vill ta bort aviseringar på Facebook för att minska störningar och göra din upplevelse på plattformen mer behaglig. Att ständigt motta push-meddelanden kan vara distraherande, särskilt om de inte är relevanta för dig. Genom att justera aviseringarna kan du skapa en mer anpassad och mindre påträngande upplevelse.

Typer av Aviseringar

Facebook har flera typer av aviseringar som inkluderar:

 • Push-meddelanden: Real-tidsnotiser som skickas direkt till din enhet, även när du inte är aktiv på appen.
 • E-postaviseringar: Notiser som skickas till den e-postadress som är kopplad till ditt Facebook-konto.
 • SMS-aviseringar: Meddelanden som skickas som textmeddelanden till din telefon.
 • Aviseringssymboler: Röda ikoner som visar ny aktivitet i Facebook-appen eller på webbsidan.

Varje typ kan individuellt anpassas eller avaktiveras för att passa dina behov.

Steg-för-steg-guide för att hantera Aviseringar

För att effektivt hantera och reducera mängden av aviseringar i Facebook kan du följa dessa steg i både webbläsare och app.

Ta bort Aviseringar i Webbläsaren

För att stänga av aviseringar i din webbläsare, följ dessa steg:

 1. Gå till Facebook och logga in på ditt konto.
 2. Klicka på nedåtpilen i det övre högra hörnet och välj Inställningar & integritet > Inställningar.
 3. Klicka på Aviseringar i den vänstra kolumnen.
 4. Anpassa dina aviseringar genom de olika kategorierna eller välj Ta bort för att avaktivera enskilda aviseringar.

Ta bort Aviseringar i Appen

I Facebook-appen på iOS eller Android:

 1. Öppna appen och tryck på de tre vågräta linjerna (meny).
 2. Scrolla ner och välj Inställningar & integritet följt av Inställningar.
 3. Tryck på Aviseringar under avsnittet Inställningar.
 4. Ändra dina inställningar för aviseringar eller välj Ta bort vid specifika aviseringar.

Hantera Meddelanden och E-post Aviseringar

För att ändra inställningarna för meddelande- och e-postaviseringar:

 1. Gå till Aviseringar i inställningsmenyn på Facebook.
 2. Klicka på Meddelanden för att justera inställningarna för Facebook Messenger.
 3. Välj E-post för att styra vilka e-postaviseringar du får från Facebook.

Hantera Aviseringar för Specifika Kontakter och Sidor

Om du vill justera aviseringar för specifika kontakter eller sidor:

 1. Besök profilsidan för kontakten eller sidan.
 2. Klicka på Följer eller Vänner bredvid deras namn.
 3. Välj Aviseringar och modifiera inställningarna efter dina önskemål.

Avaktivera Push-meddelanden och SMS

För att avaktivera push-meddelanden och SMS från Facebook på din telefon:

 1. Gå till Inställningar > Aviseringar i Facebook-appen eller på webbplatsen.
 2. Scrolla ner till Push och SMS.
 3. Stäng av önskade typer av meddelanden genom att växla reglaget till Av.

Ytterligare Åtgärder för Kontroll över Aviseringar

För att ytterligare förbättra hanteringen av aviseringar på ert Facebook-konto finns det mer omfattande åtgärder ni kan vidta för att anpassa förekomsten och relevansen av dessa notifikationer.

Anpassa Notifikationsinställningarna

När ni är inloggade på ert Facebook-konto, kan ni anpassa era notifikationsinställningar genom att navigera till Inställningar och sedan välja Aviseringar. Här finns optioner för att konfigurera vilka händelser ni får aviseringar om och hur de levereras till er. Det är möjligt att stänga av eller minska frekvensen av aviseringarna för specifika aktiviteter eller grupper.

Skapa Filter för Reklam och Automatiska Aviseringar

Facebook tillhandahåller verktyg för att hantera reklam och automatiska meddelanden som ni mottar. Inom Inställningar > Aviseringar kan ni ta bort eller redigera inställningarna för dessa typer av aviseringar. Det låter er skapa en mer relevant upplevelse genom att filtrera ut oönskad reklam och oväsentliga automatiska aviseringar.

Säkerhetskonsekvenser och Integritetsinställningar

Säkerhet och integritet är betydelsefulla aspekter av hanteringen av aviseringar. Åtkomst till Inställningar > Säkerhet och inloggning ger er översikt över säkerhetsrelaterade notifikationer och där kan ni justera inställningarna för inloggning och aviseringar om obehörig åtkomst. Det är viktigt att dessa notifikationer är aktiverade för att skydda ert konto från obehörig användning.

Problemfelsökning och Support

I denna sektion går vi igenom lösningar på vanliga problem som kan uppstå när du försöker ta bort aviseringar på Facebook samt hur du kontaktar supporten för ytterligare hjälp.

Vanliga Problem vid Borttagning av Aviseringar

När du navigerar i Facebooks inställningar för att ta bort aviseringar kan du stöta på specifika problem. Ett vanligt problem är att aviseringarna inte försvinner trots att du försökt ta bort dem. Kontrollera först att du verkligen sparat dina ändrade inställningar. Om du hanterar en grupp och vill styra aviseringarna, måste du se till att du har rätt administratörsbehörigheter.

Ett annat problem kan vara att kommentarer eller inlägg som du blivit taggad i fortsätter att generera aviseringar. I detta fall behöver du besöka inlägget och välja att ”Sluta följa” för att inte längre få aviseringar.

Om du använder Facebook via en mobil enhet, kom ihåg att aviseringar också kan styras via enhetens egna inställningar, inte bara via Facebooks applikation.

Kontakta Facebooks Support

Om problemen kvarstår trots att du följt standardstegen, kan det vara dags att kontakta Facebooks support. Du når dem via ”Hjälpcenter” som du finner under inställningar på din Facebook-sida. Här kan du genom att ange ditt problem få specifika instruktioner eller direktchatt med en supportmedarbetare.

För snabbare service, förbered gärna detaljerad information om ditt problem samt eventuella skärmdumpar som visar problemet när du kontaktar supporten. Facebooks supportteam arbetar kontinuerligt med att svara på förfrågningar och lösa användarnas problem.

Vanliga frågor

Det här avsnittet ger dig svar på gemensamma frågor om hur du hanterar olika typer av notifikationer på Facebook.

Hur stänger man av push-aviseringar i Facebook-appen?

För att stänga av push-aviseringar i Facebook-appen går du till appens Inställningar, väljer Aviseringar och sedan Push-aviseringar. Här kan du anpassa dina inställningar eller stänga av dem helt.

Hur kan man inaktivera aviseringar från födelsedagar på Facebook?

Om du vill inaktivera aviseringar från födelsedagar går du till Aviseringar i Inställningar och letar upp födelsedagsavsnittet. Slå härifrån enkelt av aviseringarna för födelsedagar.

Varför fungerar inte mina aviseringar på Facebook?

Aviseringar kan sluta fungera på grund av olika tekniska problem. Se till att din app är uppdaterad och att dina aviseringar är korrekt inställda i appens inställningsmeny.

Hur ser man vänner födelsedagar på Facebook om aviseringarna är borta?

För att se vänner födelsedagar på Facebook utan aviseringar, gå till Evenemang och sedan Födelsedagar. Där får du en lista över kommande födelsedagar.

Hur kan jag återaktivera aviseringar på Facebook?

För att återaktivera aviseringar går du till inställningar för Aviseringar i Facebook-appen och justerar inställningarna enligt önskemål för de aviseringar du vill få.

Vad innebär det att stänga av aviseringar för ett inlägg på Facebook?

Att stänga av aviseringar för ett inlägg betyder att du inte längre får notifikationer varje gång någon kommenterar eller gillar det specifika inlägget. Du kan göra detta genom att välja de tre punkterna vid inlägget och väljer ’Stäng av aviseringar för det här inlägget’.