Vad är ansiktsigenkänning – definition och förklaring

Vad är ansiktsigenkänning?

Ansiktsigenkänning är förmågan att identifiera eller bekräfta en individs identitet genom att analysera deras ansiktsdrag. Detta skiljer sig från att fotografera och spåra ansikten, vilket kan göras med kameror och sensorer.

Ansiktsigenkänning håller på att bli ett viktigt säkerhetsverktyg, särskilt i miljöer där en persons identitet kan behöva bekräftas, såsom flygplatser, regeringsbyggnader och skolområden. Ansiktsigenkänning kan också användas i mindre formella miljöer, som möten och konferenser, för att bekräfta vem som är närvarande och vem som var inbjuden.

Ansiktsigenkänningssystem kan också användas för att identifiera personer på foton, videor eller i realtid. Systemet kan jämföra ett nytt foto med bilderna i databasen, fastställa personens identitet och returnera den personens information.

Hur fungerar ansiktsigenkänning?

steg for steg om hur ansiktsigenkanning fungerar rent tekniskt

Steg 1: Ansiktsavkänning

För att känna igen ansikten måste datorn först kunna upptäcka ansikten i bilder. Detta kan göras på flera olika sätt:

Metod 1: Använda en kamera för att upptäcka ansikten. Datorns kamera är inställd så att den pekar på en person som står framför datorn. Datorn kan analysera bilden för att avgöra vilka delar av ansiktet som finns.

Metod 2: Använda en sensor för att upptäcka ansikten. Denna metod använder en speciell sensor för att analysera bilden och detektera ansiktet. Denna sensor kan ställas in för att titta genom ett fönster, en dörr eller någon annan öppning, så att den kan upptäcka ansiktet utanför bilden.

Metod 3: Att använda ett artificiellt intelligenssystem för att upptäcka ansikten. Detta liknar metod 2, men istället för att en människa manuellt ställer in sensorn, används datorn för att upptäcka ansikten.

Steg 2: Ansiktsanalys

Nu när datorn kan upptäcka ansikten måste den analyseras. Detta görs med följande metoder:

Metod 1: Använda ett mänskligt interaktionssystem för att analysera ansikten. Detta liknar hur en människa skulle analysera ett ansikte. Systemet kan programmeras för att analysera ansiktet för vissa egenskaper, som kön, ålder och uttryck.

Metod 2: Använda ett system för artificiell intelligens för att analysera ansikten. Detta liknar hur en människa skulle analysera ett ansikte. Datorn kan analysera bilden för att fastställa personens identitet och sedan jämföra den informationen med personens identitet i databasen.

Steg 3: Konvertera bilden till data

Nu när datorn har analyserat ansiktet måste den förvandla bilddatan tillbaka till ett läsbart ansikte. Detta görs genom att jämföra bilden med flera olika mallar, en för varje person i databasen.

Mall 1: Detta är en generisk mall som innehåller grundläggande information om personen. Detta kan vara allt från deras kön till deras utbildningsmeriter.

Mall 2: Denna innehåller liknande information som mall 1, men innehåller också information om personens ålder, ras och etnicitet.

Mall 3: Detta inkluderar liknande information som mall 1 och 2, men inkluderar även andra detaljer, som deras vikt och deras fräknar och ärr.

Steg 4: Hitta en matchning

Nu när datorn konverterade bilden till data måste den hitta en matchning i databasen. Det görs via datorn i ”brute force”-läge där den söker igenom alla personer som är en nära match nog för att mjukvaran ska tycka att den är värd att kontrolleras.

Hur ansiktsigenkänning används i olika branscher

Tekniken för ansiktsigenkänning används mest inom säkerhet och brottsbekämpning, även om det finns ett ökande intresse för andra användningsområden som hälsoövervakning och konsumenttjänster.

Försvarsdepartementet experimenterar för närvarande med ansiktsigenkänning för att hjälpa soldater att känna igen varandra medan de befinner sig i stridszoner.

Exempel på ansiktsigenkänningsteknik i vardagen

Ansiktsigenkänning kan användas för att låsa dörrar, låsa upp dörrar och identifiera personer i möten.

Den kan också användas för att bekräfta närvaro vid evenemang, som konferenser och möten.

Den absolut mest självklara vardagsaktiviteten där ansiktsigenkänning används är såklart i din smartphone.

Fördelar med ansiktsigenkänning

 • Det kan användas överallt där kameror kan användas, till exempel på flygplatser, statliga byggnader, skolområden, butiker och parkeringsplatser.
 • Det ger oftast snabbare svar jämfört med fingeravtryck eller DNA-baserade system.
 • Det är mindre sannolikt att det hackas än att använda ett lösenord.
 • Det kan användas av personer med funktionsnedsättning om de har assistansanordningar.
 • Det kan användas i samband med konfidentiella möten ansikte mot ansikte, som videokonferenser, för att ge bättre noggrannhet om vem som deltar.

Nackdelar med ansiktsigenkänning

 • Det kan vara komplicerat att applicera och kräver ibland träning för att se till att det används på rätt sätt.
 • Det kan användas för att identifiera en persons ras eller etnicitet, vilket kan göra det till en politisk fråga.
 • Det kan resultera i längre väntetider vid trafikerade hållplatser.
 • Det kan kränka någons integritet om de har ansiktet täckt av olika skäl innan identifiering.
 • Det kan fungera sämre vid dåliga ljusförhållanden.
 • Det är ett brott mot mänskliga rättigheter om det används för att diskriminera vissa grupper – så det gäller att organisationen och personalen som jobbar med ansiktsigenkänning är rätt utbildade.

Vanliga frågor om ansiktsigenkänning

När började snapchat använda ansiktsigenkänning?

Den första Snapchat-uppdateringen som introducerade ansiktsigenkänning var i januari 2017. Efter denna uppdatering började appen använda ansiktsigenkänning för att hitta vänners ansikten i foton och videor.

Användare kan stänga av ansiktsigenkänning i appinställningarna. Snapchat säger att det alltid försöker göra appen bättre för sina användare, men också att ansiktsigenkänning är ett sätt som appen ”hjälper dig att få kontakt med dina vänner.”

Hur ställer jag in ansiktsigenkänning på iphone?

Att ställa in ansiktsigenkänning på en iPhone är enkelt. Öppna först appens Inställningar. Välj Kamera. Aktivera Face ID. Om du har använt Touch ID tidigare kan du fortsätta använda det för att logga in på din enhet. Om du vill inaktivera Face ID kan du stänga av detta också.

Hur undviker brottslingar ansiktsigenkänning?

Ett potentiellt sätt för brottslingar att undvika ansiktsigenkänning är att bära en mask eller solglasögon när de tar foton och filmar. Om det inte är möjligt kan en brottsling försöka komma undan genom att ha ansiktet lätt lutat neråt. På så sätt kommer ansiktet att vara mörkt och mindre märkbart för ansiktsigenkänningssystemen.

Om en brottsling åkt fast via ett ansiktsigenkänningssystem har brottslingen troligtvis ett kriminellt register sen innan – som systemet kunnat söka mot.

Ansiktsigenkänning i framtiden

Ansiktsigenkänning är ett av de mest populära biometriska säkerhetssystemen som används idag. I framtiden finns det en mängd nya biometriska tekniker som forskats på. Några av dessa inkluderar saliv, svett och blodbiometri. Forskare undersöker möjligheten att använda olika hudfärger för att bestämma det unika hos varje person. Biometrisk autentisering har potential att fortsätta göra våra liv mer bekväma och praktiska; men frågan om integritet kommer alltid bestå. Var drar vi gränsen?