Vanliga bedrägerier på Facebook – Så förebygger och skyddar du dig

Facebook är en av världens största plattformar för kommunikation och sociala relationer. Tyvärr har det också blivit en plats där bedragare försöker lura oskyldiga användare på pengar och känslig information. I denna artikel går vi igenom några av de vanligaste bedrägeriförsöken på Facebook och hur du kan förebygga och skydda dig mot dem.

Kontoövertagande och identitetsstöld

En vanlig metod bedragare använder sig av är att ta över användares konton genom att lura dem att lämna ut sina inloggningsuppgifter, exempelvis genom phishing. Gärningspersonerna kan sedan använda dessa konton för att sprida spam, lura vänner och familj på pengar eller stjäla personlig information.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Använd starka och unika lösenord för dina konton.
 • Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) för att öka säkerheten.
 • Var försiktig med att klicka på länkar i meddelanden och e-postmeddelanden, särskilt om avsändaren är okänd.

Falska tävlingar och erbjudanden

Bedragare skapar ibland falska Facebooksidor, evenemang och annonser där de utlovar fantastiska priser eller erbjudanden för att locka användare att lämna ut sina personuppgifter eller betala pengar för att delta.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Kontrollera sidans trovärdighet genom att leta efter verifieringsmarkeringar, antal följare och hur länge sidan har funnits.
 • Läs användarrecensioner och sök efter information om tävlingen eller erbjudandet utanför Facebook.
 • Om något verkar för bra för att vara sant, är det troligtvis det.

Romansbedrägerier

Bedragare kan skapa falska profiler för att inleda romanser med intet ont anande användare, för att sedan be om pengar för en nödsituation eller liknande. Dessa bedragare utnyttjar offrens känslor för att manipulera dem.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Var försiktig med att acceptera vänförfrågningar från okända personer.
 • Kommunicera via videochatt eller telefon för att verifiera personens identitet.
 • Var skeptisk om någon du nyligen träffat online ber om pengar.

Falska investeringar och arbetsmöjligheter

Bedragare kan marknadsföra falska investeringsmöjligheter eller arbetsmöjligheter på Facebook för att lura användare att sätta in pengar eller lämna ut känslig information.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Gör grundliga efterforskningar om företaget, dess historia och ledning.
 • Var skeptisk till erbjudanden som lovar hög avkastning med låg risk eller arbetsmöjligheter som inte kräver några kvalifikationer.
 • Kolla upp oberoende recensioner och jämför liknande investeringar eller arbetsmöjligheter.

Falska insamlingar

Bedragare kan skapa falska insamlingskampanjer och utnyttja användarnas vilja att hjälpa andra i nöd. Dessa kampanjer kan vara skapade för att samla in pengar för en påstådd katastrof, sjukdom eller annan angelägenhet.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Kontrollera trovärdigheten för insamlingskampanjen genom att söka efter information om organisationen eller personen bakom den.
 • Var försiktig med att donera via länkar i meddelanden och e-post, använd istället officiella webbplatser och säkra betalningsmetoder.
 • Om du är osäker, välj att stödja välkända och etablerade välgörenhetsorganisationer.

Vanliga bedrägerier på Facebook Marketplace

Facebook Marketplace har blivit en populär plattform för att köpa och sälja varor. Men som med alla handelsplattformar finns det en risk för bedrägerier.

 1. Falska produkter och varor Bedragare kan försöka sälja falska eller skadade varor, eller till och med skapa annonser för produkter som inte finns. De kan använda stulna bilder och falska beskrivningar för att locka köpare.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Kontrollera säljarens profil och recensioner för att se om de har genomfört framgångsrika affärer tidigare.
 • Ställ frågor om produkten och be om ytterligare bilder om något är oklart.
 • Om möjligt, träffa säljaren personligen och inspektera varan innan du betalar.

Bedrägerier vid betalning och leverans

Bedragare kan be om förskottsbetalning för varor och sedan aldrig leverera dem. Alternativt kan de erbjuda att betala genom osäkra betalningsmetoder som kan användas för att stjäla dina pengar eller personliga uppgifter.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Använd säkra betalningsmetoder som rekommenderas av Facebook Marketplace.
 • Var försiktig med att betala för varor i förskott, särskilt om du inte kan inspektera dem personligen.
 • Om möjligt, träffa säljaren eller köparen personligen för att genomföra transaktionen.

Bedrägerier med falska profilkonton

Bedragare kan skapa falska profiler för att lura köpare eller säljare på Facebook Marketplace. Dessa profiler kan användas för att sälja varor som inte finns eller för att köpa varor med stulna betalningsuppgifter.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Var försiktig med att interagera med profiler som har få vänner, inga recensioner eller nyligen skapats.
 • Använd Facebook Marketplace:s inbyggda meddelandesystem för att kommunicera, då det ger dig viss skydd mot bedrägerier.
 • Om något verkar för bra för att vara sant, är det troligtvis det.

Bedrägerier med hyresbostäder och fastigheter

Bedragare kan skapa falska annonser för hyresbostäder eller fastigheter på Facebook Marketplace. De kan be om depositioner eller förskottsbetalningar utan att erbjuda någon faktisk bostad.

Förebyggande åtgärder och skydd

 • Var skeptisk till bostadsannonser med låga priser eller för bra för att vara sanna.
 • Besök fastigheten personligen innan du betalar några pengar, och be om att se dokumentation och kontrakt för att bekräfta ägande eller hyresrätt.
 • Kontrollera säljarens eller uthyrarens identitet och sök efter recensioner eller referenser från tidigare hyresgäster eller kunder.

Bedrägerier med bilförsäljning

Bedragare kan skapa falska annonser för bilar eller andra fordon på Facebook Marketplace. De kan använda stulna bilder och falska beskrivningar för att locka köpare, och be om förskottsbetalning eller deposition innan fordonet kan besiktigas.

Förebyggande åtgärder och skydd:

 • Inspektera fordonet personligen innan du betalar några pengar, och kontrollera dess skick, registrering och ägandehistorik.
 • Använd säkra betalningsmetoder och undvik att betala förskott eller depositioner utan att ha sett och godkänt fordonet.
 • Var försiktig med att interagera med profiler som har få vänner, inga recensioner eller nyligen skapats.

Frågor & svar:

 1. Hur vet jag om någon försöker lura mig på Facebook? Var uppmärksam på varningstecken som okända personer som kontaktar dig, erbjudanden som låter för bra för att vara sanna, eller begäran om känslig information och pengar. Om något känns misstänkt, lita på din intuition och gör efterforskningar innan du agerar.
 2. Vad ska jag göra om jag tror att jag blivit utsatt för bedrägeri på Facebook? Rapportera omedelbart misstänkt bedrägeri till Facebook via deras rapporteringsverktyg. Om du har förlorat pengar eller blivit utsatt för identitetsstöld, anmäl detta till polisen och din bank.
 3. Hur kan jag skydda mig mot bedrägerier på Facebook? Använd starka och unika lösenord, aktivera tvåfaktorsautentisering, var försiktig med att klicka på länkar, och var skeptisk till okända personer och erbjudanden. Följ de råd och tips som ges i artikeln ovan för att förebygga och skydda dig mot bedrägerier.
 4. Är Facebook Marketplace säkert att använda? Facebook Marketplace kan vara säkert om du vidtar försiktighetsåtgärder, som att undersöka säljarens profil, kommunicera via Marketplace-plattformen och använda säkra betalningsmetoder. Var dock medveten om att bedragare kan använda plattformen för att lura köpare.
 5. Hur kan jag kontrollera om en tävling eller erbjudande på Facebook är äkta? Kontrollera sidans trovärdighet, läs användarrecensioner och sök efter information om tävlingen eller erbjudandet utanför Facebook. Om något verkar för bra för att vara sant, är det troligtvis det.
 6. Är det säkert att klicka på länkar i Facebook-meddelanden? Var försiktig med att klicka på länkar i meddelanden, särskilt om avsändaren är okänd eller om länken ser misstänkt ut. Länkar kan användas för att sprida skadlig programvara eller försöka stjäla dina inloggningsuppgifter.
 7. Hur kan jag undvika romansbedrägerier på Facebook? Var försiktig med att acceptera vänförfrågningar från okända personer och var skeptisk om någon du nyligen träffat online ber om pengar. Kommunicera via videochatt eller telefon för att verifiera personens identitet.
 8. Hur rapporterar jag en falsk profil eller sida på Facebook? För att rapportera en falsk profil eller sida, gå till profilen eller sidan, klicka på de tre prickarna (menyknappen) och välj ”Rapportera” eller ”Hitta stöd eller rapportera profil” och följ anvisningarna.
 9. Vad händer när jag rapporterar bedrägeri till Facebook? När du rapporterar bedrägeri till Facebook granskas ditt ärende av deras säkerhetsteam. Om de finner att profilen, sidan eller innehållet bryter mot Facebooks riktlinjer kommer de att vidta åtgärder, såsom att ta bort innehållet, stänga av profilen eller sidan, eller vidarebefordra informationen till rätt myndigheter.
 10. Kan jag få tillbaka pengar som jag förlorat i ett bedrägeri på Facebook? Att få tillbaka pengar som förlorats i ett bedrägeri kan vara svårt, men det är viktigt att anmäla händelsen till polisen och din bank omedelbart. Banken kan ibland hjälpa till med att spåra och återta pengar som skickats, men det är inte alltid garanterat. Ju snabbare du agerar, desto större är chansen att du kan återhämta en del av dina förlorade pengar.