Vad är rootkit och hur skyddar man sig mot det?

Vad är rootkit?

Ett rootkit är en typ av programvara utformad för att dölja förekomsten av skadlig programvara på en dator. Termen ”rootkit” används ofta omväxlande med ”stealth mode” eller ”active concealment”, men de är inte samma sak. Ett rootkit är utformat för att dölja det faktum att det körs på en dator, och det kan ibland användas för att dölja annan skadlig kod också.

I grund och botten är ett rootkit ett skadligt program utformat för att ge obehörig åtkomst till en dator. När det väl är installerat kan det förbli oupptäckt av traditionell antivirusprogramvara. Rootkits kan användas för att dölja, fånga upp eller ändra data i ett infekterat system. De används ofta för att få tillgång till känslig information som lösenord och kreditkortsnummer.

Kan du skydda dig mot ett rootkit?

Ja. Om du vet vad du ska leta efter kan du hitta och ta bort rootkits från din dator. Dock är rootkits knepiga, och du kanske inte kan upptäcka dem i första hand. För att skydda dig mot ett rootkit, inaktivera fjärråtkomst om möjligt.

Om du behöver komma åt en dator på distans, använd ett virtuellt privat nätverk (VPN). Om du är orolig för att någon fjärrinstallerar skadlig programvara på din dator, överväg att installera programvara mot skadlig programvara på varje dator du äger.

Hur tar man bort ett rootkit?

Det finns inget ”magiskt” sätt att ta bort rootkit-programvara, men du kan använda några verktyg för att försöka upptäcka närvaron av rootkit och ta bort det. Först är det viktigt att förstå hur ett rootkit fungerar. Nedan finns några viktiga saker att tänka på när du försöker ta bort ett rootkit:

  • Ett rootkit är designat för att vara svårt att ta bort. Skadlig programvara som installerar den är ofta utformad för att förbli oupptäckt så länge som möjligt. Därför kräver borttagning av rootkit uppmärksamhet på detaljer och tålamod.
  • Att ta bort rootkit från en dator tar inte nödvändigtvis bort all skadlig programvara på systemet.
  • Borttagning av rootkit är inte för nybörjare. Det kräver en förståelse för hur skadlig programvara och rootkits fungerar. Om du inte har denna kunskap, försök inte ta bort rootkits på din egen dator.
  • Det är viktigt att utföra en omfattande genomsökning av systemet med ett antivirusprogram innan du försöker ta bort rootkit.
  • Att använda ett system som är avstängt när du tar bort rootkit är en bra idé. – Vissa verktyg för borttagning av rootkit kan störa borttagningen av ett rootkit. Se till att du följer borttagningsinstruktionerna exakt.
  • Om du tar bort rootkitet på en företagsdator, se till att följa korrekt procedur. Försök inte ta bort rootkits på datorer som tillhör andra organisationer eller på offentliga datorer.

Hur identifierar och hittar jag rootkits?

Rootkits är svåra att upptäcka och de är designade för att förbli dolda. Därför måste de hittas med någon annan metod. Du kan använda ett rootkit-detekteringsverktyg för att se om din dator är infekterad med några rootkits. Se till att du följer instruktionerna exakt, eftersom vissa rootkit-detekteringsverktyg kan störa borttagningen av rootkit.

Vissa rootkit-detekteringsverktyg kan användas för att hitta och ta bort ett rootkit från en dator; men de är ofta utformade för att leta efter specifika typer av skadlig programvara. Det finns många olika typer av rootkit, så ett verktyg som är utformat för att hitta en typ av rootkit kanske inte fungerar.

Hur installeras rootkits?

Det finns flera sätt som ett rootkit kan installeras på, beroende på vilken metod och typ av rootkit du letar efter.

  • Om en skadlig dator är fjärransluten till din dator, finns det en risk att datorn kan vara infekterad med ett rootkit. Detta kan hända om någon glömmer att koppla från datorn, om datorn är ansluten till ett offentligt Wi-Fi-nätverk eller om skadlig programvara installerades som möjliggjorde fjärråtkomst.
  • Ett offline rootkit kan installeras på en dator utan att vara ansluten till Internet. Detta görs ofta när en infekterad dator blir stulen och ägaren vill hålla den skyddad och dold. Den här typen av rootkit kan också användas när fjärråtkomst inte är tillgänglig.
  • En bakdörr är en speciell typ av rootkit utformad för att ge skadlig programvara fjärråtkomst till en dator utan att upptäckas av datorns säkerhetsprogramvara.

Olika typer av rootkit

  • System-Level Rootkit: Detta är ett rootkit som ger cyberbrottslingen fullständig och obegränsad tillgång till den infekterade datorn. Denna kontrollnivå är svår för vissa antivirusprogram att upptäcka. Rootkits på systemnivå används ofta av cyberbrottslingar för att starta DDoS-attacker (distributed denial-of-service).
  • Rootkit på filnivå: Denna typ av rootkit gömmer sig i filsystemet och låter cyberbrottslingar modifiera och läsa data från deras sökväg. Detta gör det till ett bekvämt val för hackare eftersom det inte innebär någon fjärråtkomst.
  • Kernel-Level Rootkit: Denna typ av rootkit gömmer sig inuti datorns operativsystem och ger fullständig åtkomst till enheten. Detta är den farligaste typen av rootkit eftersom det ger cyberbrottslingar tillgång till hela enheten.