Vad är en smartklocka?

Vad är en smartklocka?

En smartwatch är en bärbar dator i form av en klocka; moderna smartklockor ger ett lokalt pekskärmsgränssnitt för dagligt bruk, medan en tillhörande smartphone-app tillhandahåller hantering och telemetri.

En smartwatch är en utvecklad form av de tidigaste bärbara datorenheterna, såsom armbandsuret; den kännetecknas av dess användning som ett lokalt pekskärmsgränssnitt och smartphone-app, snarare än en fristående dator.

Smartwatches ska inte förväxlas med digitala armband, som levererar hälso- och fitnessspårningsfunktioner och som vanligtvis bärs av individer som annars inte bryr sig om teknik.

Vilka funktioner erbjuder smartklockor?

Ett brett utbud av funktioner är tillgängliga och beror på typen av smartklocka och de funktioner som är tillgängliga på enhetens operativsystem. Bland de viktigaste funktionerna är möjligheten att visa aviseringar från närliggande enheter, som smartphones och surfplattor, träningsspårning och fjärrkontroll.

Smartwatches ger också kontroll över många aspekter av en smartphones operativsystem, inklusive tredjepartsappar och olika inställningar och kontroller. Vissa smartklockor har till och med designats för att fungera som en fjärrkontroll för att styra andra smarta enheter i ett hem.

Olika typer av smartklockor

There are many different types of smartwatches, including: – Fitness smartwatches: Track fitness goals, such as steps taken, distance walked, altitude climbed, calories burned, and sleep quality. – Cost-effective smartwatches: Track basic fitness goals, with limited functionality. – Digital health smartwatches: Track health metrics, such as heart rate, blood pressure, and oxygen level. – Remote control smartwatches: Track remote devices, such as a television and/or other home devices. – Smartwatch OS: Functionality is not limited by the OS of the paired smartphone.

Det finns många olika typer av smartklockor, inklusive:

 • Fitness smartwatches: Spåra träningsmål, såsom tagna steg, gått distans, klättrat på höjden, förbrända kalorier och sömnkvalitet.
 • Kostnadseffektiva smartklockor: Spåra grundläggande träningsmål, med begränsad funktionalitet.
 • Digitala hälsosmartklockor: Spåra hälsostatistik, som hjärtfrekvens, blodtryck och syrenivå.
 • Fjärrstyrda smartklockor: Spåra fjärrenheter, som en tv och/eller andra hemenheter.
 • Smartwatch OS: Funktionaliteten begränsas inte av operativsystemet för den parade smartphonen.

Topp smartwatch-produkter

 • Samsung Gear S är en av de mest populära smartklockorna på marknaden. Gear S har en roterande ramdesign, vilket gör det enkelt att navigera genom gränssnittet. Gear S har även Samsungs egenutvecklade Exynos-processor, vilket gör den till en av de mest energieffektiva smartklockorna på marknaden.
 • Fossil Q Founder är en smartklocka med ett mer traditionellt utseende, med en stor rund yta och ett läderband. Förutom grundläggande träningsspårning har Fossil Q funktioner som väderuppdateringar, 2-vägskommunikation och ett stoppur.
 • LG Watch Style är en grundläggande fitness-smartklocka som inte erbjuder många funktioner. Det är dock en relativt billig smartwatch-modell och är därför ett bra val för den som vill ha grundläggande funktionalitet.
 • Huawei Watch är en av de mest funktionella smartklockorna på marknaden. Den drivs av Huaweis HiSilicon Hi3632-processor, vilket gör den till en av de mest kraftfulla smartklockorna på marknaden.
 • Apple Watch är en av de mest sålda smartklockorna på marknaden. Den drivs av Apples egenutvecklade SoC och har ett antal funktioner, inklusive hälsoövervakning, fjärrkontroll och en mängd olika appar.

Fördelar med smartklockor

 • Förbättrad kommunikation: Spåra daglig aktivitet och hälsostatistik, som puls och blodtryck, och ta emot aviseringar från enheter i närheten.
 • Förbättrad säkerhet: Fjärrkontroll och 2-vägskommunikation lägger till ett extra lager av säkerhet, vilket gör att båda deltagare kan bekräfta meddelandeinnehållet och bekräfta att meddelandet togs emot.
 • Förbättrad bekvämlighet: Fjärrkontroll och 2-vägskommunikation gör att grundläggande funktioner, som att stänga av en tv, kan utföras utan att behöva vara nära enheten.

Framtiden för smartklockor

Sedan den första smartklockan lanserades 2014 har tekniken utvecklats avsevärt. Nya funktioner, som hälsoövervakning, har tillkommit samtidigt som batteritiden och designen på smartklockan också har förbättrats avsevärt.

I takt med att tekniken fortsätter att utvecklas är det troligt att smarta klockor kommer att bli ännu mer funktionella. I takt med att tekniken förbättras är det troligt att priset på smarta klockor kommer att minska, vilket gör dem mer tillgängliga för ett bredare spektrum av konsumenter.

Det är också troligt att både funktionaliteten och designen av smartklockor kommer att fortsätta att utvecklas, vilket leder till ännu mer avancerade modeller i framtiden.

Smartwatches historia

Tidiga smartklockor designades främst för att komplettera smartphones och levererade funktionalitet som var begränsad till en smartphone, såsom fjärrkontroll, aviseringar och spårning. Under de senaste åren har en ny form av smartklocka dykt upp: den fitnessspårande smartklockan.

Dessa smartklockor har fokuserat på att tillhandahålla grundläggande mätvärden för träningsspårning, såsom tagna steg och gått distans, tillsammans med en mängd olika hälsoövervakningsfunktioner, såsom spårning av hjärtfrekvens och blodtryck.