Hur tar man bort virus på iPhone?

Hur iPhones får virus

Virus kan laddas ner till din iPhone på några olika sätt. Det vanligaste sättet är när du laddar ner en app från internet. När du laddar ner en app kommer din iPhone att kontrollera utvecklarens webbplats för att se om appen kommer från en pålitlig källa.

Om det inte gör det kommer din telefon att varna dig innan du installerar den. Om du laddar ner en app från en webbplats som inte är pålitlig, finns det en chans att appen kan vara infekterad med ett virus.

När detta händer kommer appen att försöka infektera din telefon med andra virus eller skadlig programvara. Ett annat sätt som virus kan infektera din iphone är när du laddar ner musik, foton eller videor från en webbplats som inte är pålitlig.

Hur man vet om sin iPhone har ett virus

Om du har en infekterad telefon kommer du att märka några konstiga beteenden. Till exempel kan din telefon krascha slumpmässigt, eller så kanske den inte laddas när du ansluter den till väggen. Om du har några av dessa tecken på din telefon är det viktigt att du tar dem på allvar. Ett virus kan allvarligt skada din telefon och filsystem och göra att dina data raderas eller går förlorade. Här är några sätt du kan kontrollera om din telefon har virus.

  • Kontrollera om din telefon laddas när den inte är ansluten. Om den inte är det, ladda den i några timmar och se om detta löser problemet. Om den inte gör det kan din telefon vara infekterad.
  • Se till att du inte har några infekterade appar. Gå till Inställningar > Appar > Alla och inaktivera alla appar du inte behöver.
  • Kontrollera om din telefon är ansluten till en strömkälla. Om det inte är det, koppla ur den och se om detta löser problemet.
  • Om din telefon laddas när den inte är ansluten, kan den vara infekterad med en falsk app.

Är iPhone-virus sällsynta?

Ja, de är sällsynta. Även om virus kan finnas på vilken dator som helst, finns de egentligen bara på mobiltelefoner. Om du skaffar en iPhone får du bara en infektionsväg. Virus finns också bara på iPhones på grund av deras operativsystem.

Apples operativsystem, iOS, är väldigt slutet och säkert. Android, å andra sidan, är mycket mer öppet och tillåter mycket mer skadlig programvara att vara närvarande. På grund av dessa faktorer är iPhones mycket mer benägna att få virus än andra typer av enheter.

Hur man tar bort ett virus från iPhone

Det finns några sätt du kan rengöra och återställa telefonen för att ta bort virus. Tänk på att dessa lösningar kommer att radera alla dina data, inställningar och appar. Det första du kan göra är att prova en fabriksåterställning.

En fabriksåterställning är som en ren start, att radera alla dina data och inställningar och återställa telefonen till fabriksinställningarna. Ett annat sätt att bli av med virus är att ta bort appar. Appar är som genvägar till program på din telefon.

Alla skadliga eller oönskade appar kan skapa genvägar som leder till andra skadliga appar. Du kan ta bort alla appar på din telefon för att bli av med eventuella virus eller skadlig programvara. För att göra detta, stäng av telefonen.

Slå på den genom att trycka på hemknappen och svep sedan åt vänster för att visa dina appar. Välj alla appar som du inte behöver och svep sedan alla åt vänster för att radera dem.

Rensa historik och webbplatsdata

Ett sätt att ta bort virus från din telefon är att rensa ut din historik och rensa ut dina webbläsardata. Detta gör att du kan börja om och radera eventuella virus eller skadlig programvara du kan ha. För att rensa din historik, gå till Inställningar > Sekretess > Platstjänster och rulla ner för att rensa alla poster.

För att rensa din webbinformation, gå till Inställningar > Sekretess > Hantera appåtkomst och inaktivera alla appar. Detta gör att du kan börja om utan att ha någon personlig information kvar på din telefon.

Hur du skyddar din iPhone från virus

Det bästa sättet att skydda din iphone från att få virus är att hålla den uppdaterad. Detta innebär att du installerar alla uppdateringar som blir tillgängliga för din telefon, tillsammans med att du installerar appar från pålitliga källor.

Du kan också hålla telefonen ren genom att torka av all data från telefonen innan du lägger undan den. Detta kommer att hålla din telefon säker och ren från virus och skadlig programvara. Du kan också använda ett virtuellt privat nätverk (VPN) för att skydda dig från externa hot. Detta gör att du kan vara online samtidigt som du håller din data säker och säker.