Vad är DLNA och vilken funktion har det?

Vad är DLNA?

Digital Living Network Alliance eller DLNA-certifierade enheter låter dig dela innehåll mellan enheter runt ditt hus över ditt Wi-Fi-hemnätverk. Du kan till exempel ställa in din VAIO-dator som en DLNA-server och få tillgång till musik, video och foton på din TV. DLNA gör att du kan visa och dela media över flera enheter i ditt hemnätverk.

Dessutom kan du enkelt skapa och redigera innehåll på dina DLNA-certifierade enheter för att få tillgång till redan existerande innehåll som är lagrat på andra DLNA-enheter. För att bli certifierad måste en enhet ha stöd för DLNA 1.5- och 2.0-standarderna. Stöd för DLNA 1.5-standarden gör att en extern enhet kan upptäcka och strömma media på en DLNA-certifierad enhet över ett nätverk. DLNA 2.0 lägger till stöd för kontroll och filöverföring mellan enheter, så att du kan styra uppspelning, skapa spellistor och överföra filer.

Vem utvecklade DLNA?

DLNA utvecklades av Digital Living Working Group (DLWG), en branschorganisation bestående av PC- och konsumentelektronikföretag, med målet att främja interoperabilitet mellan enheter. DLWG grundades 2003 av en grupp PC- och konsumentelektronikföretag som var engagerade i digital mediadelning och ville upprätta en uppsättning interoperabilitetsriktlinjer för att dela digitala media mellan multimediaenheter.

Gruppen publicerade sin första uppsättning riktlinjer i juni 2004. Sedan dess har DLNA utökats till att omfatta fler enheter och funktioner. För att behålla DLNA:s interoperabilitetsfokus har DLNA-riktlinjerna inte uppdaterats för att återspegla de senaste tekniska standarderna.

Vad är bra med DLNA?

 • Du kan enkelt visa och dela media på dina DLNA-certifierade enheter, inklusive TV-apparater, datorer, smartphones, surfplattor och musikspelare.
 • Om du har en DLNA-certifierad enhet i ditt hem och en annan enhet med DLNA-funktionalitet kan du enkelt komma åt allt innehåll på den enheten, inklusive musik, foton och videor.
 • Du kan skapa och redigera innehåll på dina DLNA-certifierade enheter, inklusive musik, foton, videor och presentationer.
 • Stöd för kontroll och filöverföring mellan enheter: Du kan styra uppspelning och överföra filer mellan enheter som stöder DLNA.

Vad är dåligt med DLNA?

 • Endast DLNA-certifierade enheter kan ansluta till ditt nätverk. Om du vill ansluta andra enheter måste du använda en DLNA-certifierad mediarenderare, till exempel en DLNA-certifierad TV eller digital mediaspelare.
 • Endast visst innehåll är kompatibelt med DLNA. Till exempel stöder DLNA vissa ljudformat och videoformat, men det stöder inte alla format.
 • Det kan finnas begränsningar för antalet DLNA-enheter som är anslutna till ditt nätverk och den totala mängden data som kan överföras mellan enheter.
 • För att ställa in DLNA måste du köpa en DLNA-certifierad enhet och en DLNA-certifierad renderingsenhet, till exempel en DLNA-certifierad TV.
 • All data som överförs över nätverket är inte krypterad. Om någon fångar upp din data medan den sänds över nätverket kommer de att kunna se all data, inklusive allt innehåll på dina DLNA-certifierade enheter.

DLNA Certifierade Enheter

 • Digital Media Renderer – En DLNA-certifierad enhet som spelar upp DLNA-innehåll.
 • Digital Media Renderers inkluderar de flesta DLNA-certifierade TV-apparater, mobila enheter, mediaspelare och Set-Top-boxar (STB).
 • Digital Media Server – En DLNA-certifierad enhet som lagrar och streamar DLNA-innehåll. Digitala mediaservrar inkluderar NAS-enheter, PC- och Mac-baserade NAS-enheter (Network Attached Storage) och datorer.
 • Digital Media Player – En DLNA-certifierad enhet som kan spela musik, videor, foton och andra digitala medier lagrade på din DLNA-certifierade enhet. Digitala mediespelare inkluderar smartphones, surfplattor och mediaspelare.
 • PC – En DLNA-certifierad PC är en DLNA-enhet som du kan använda för att hantera och strömma DLNA-innehåll från andra DLNA-certifierade enheter.
 • Smartphone – En DLNA-certifierad smartphone kan spela upp musik, videor och foton som du har lagrat på din smartphone och streamat från en DLNA-certifierad smartphone eller digital mediaspelare.
 • Surfplatta – En DLNA-certifierad surfplatta kan spela upp musik, videor och foton som du har streamat från en DLNA-certifierad smartphone eller digital mediaspelare.
 • DLNA-certifierad TV – En DLNA-certifierad TV är en DLNA-enhet som kan spela upp media streamat från en DLNA-certifierad digital mediaspelare eller smartphone.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är DLNA en elektronisk standard som tillåter enheter att dela innehåll mellan sig. När det skapades 2003 var målet att hjälpa människor att dela media över sitt hemnätverk med hjälp av enheter som datorer, set-top-boxar, mediaspelare och TV-apparater.

Idag stöder många smartphones och andra enheter standarden, och DLNA kan hjälpa dig att enkelt streama innehåll från din telefon till din TV eller från din dator till din smartphone.