Vad är bluetooth och hur används det?

Vad är bluetooth?

Bluetooth är en kommunikationsteknik med kort räckvidd inbyggd i vissa enheter så att de trådlöst kan ansluta till varandra. Låg effekt och lättillgängliga komponenter har gjort Bluetooth till ett populärt alternativ för att ansluta allt från persondatorer till mobiltelefoner och bärbara enheter.

Namnet ”Bluetooth” är hämtat från den danske kungen Harald Blåtand (ca 958-c 984) som enligt legenden förenade Danmark genom att förena sitt lands stridande fraktioner med en blå halsduk som han låtit väva med en speciell besvärjelse .

Hur fungerar bluetooth?

Bluetooth fungerar på frekvenser mellan 450 och 2 400 MHz (eller 2,45 och 12,75 GHz). Den använder både radiovågor och mikrovågor för att ansluta enheter. Bluetooth-enheter skickar ut en kort radiosignal som tas emot av alla andra enheter i området som också sänder.

Dessa signaler blockeras lätt av väggar och andra hinder, men de går lätt genom luften, så de kan användas för att ansluta enheter även om de inte är i samma rum. Bluetooth-radiostandarden är extremt effektiv, varför den kan fungera genom väggar och över öppna ytor.

Radiosignalen fokuseras till mycket smala, högfrekventa strålar som lätt kan passera genom material som papper, trä och plast men inte stör andra antenner. I jämförelse fungerar vanliga konsumentradiosignaler i breda bredder, vilket begränsar hur långt en enhet kan vara från mottagaren.

Vilka applikationer och enheter använder bluetooth?

Bluetooth finns i en mängd olika enheter, från smartphones och datorer till träningsspårare och smarta hushållsapparater. De flesta Bluetooth-enheter har en räckvidd på upp till 100 fot, men räckvidden kan minskas avsevärt av väggar, möbler eller andra hinder.

Bluetooths breda utbud och användarvänlighet har gjort det till ett attraktivt alternativ för att ansluta en mängd olika enheter, såsom bärbara datorer och datorer, fjärrkontroller, högtalare, hörlurar, headset, skrivare, vågar, kameror, fjärrkontroller, wearables och även fordon .

Vem uppfann Bluetooth?

Bluetooth uppfanns av ett team vid det norska institutet för bioteknik og immunologi (NIBIB) under ledning av Jorn Tryland. Teamet tilldelades Nobelpriset 2003 för uppfinningen.

Varför kallas det Bluetooth?

Tryland och hans team på NIBIB döpte tekniken till ”Bluetooth” efter den danska kungen Harald Blåtand från 1000-talet, som sades förena olika, stridande fraktioner med en blå halsduk som han hade vävt med en speciell besvärjelse.

Bluetooth-logotypen, som Tryland skapade, har stiliserade vågor som påminner om danskarnas sjöfartskultur. Bluetooth är ett extremt populärt namn, och många andra produkter har använt det under de senaste åren.

Använder Bluetooth data?

Bluetooth använder en annan radiofrekvens än Wi-Fi, vilket innebär att den inte behöver dela etern med andra enheter. Detta kan göra det mer effektivt, men det finns inget behov av Bluetooth för att skicka eller ta emot data från en trådlös internetanslutning.

Bluetooth är en trådlös teknik, men den behöver inte dela bandbredd med andra enheter eftersom den fungerar på en annan radiofrekvens. Det kan vara mer effektivt, men det behöver inte skicka eller ta emot data från trådlösa internetanslutningar som Wi-Fi.

Vad är skillnaden mellan Bluetooth och Wi-Fi?

Bluetooth fungerar med en mycket lägre frekvens än Wi-Fi, vilket innebär att den lätt kan passera genom väggar och andra hinder samtidigt som den ansluter enheter. Wi-Fi fungerar i mycket bredare frekvenser och kan lätt störas av väggar, möbler och andra hinder. Räckvidden för Bluetooth liknar den för Wi-Fi, men den kan lätt minskas av väggar och andra hinder.

Bluetooth fungerar med en mycket lägre frekvens än Wi-Fi, vilket innebär att den enkelt kan passera genom väggar och andra hinder samtidigt som den ansluter enheter. Wi-Fi fungerar i mycket bredare frekvenser och kan lätt störas av väggar, möbler och andra hinder.

Är Bluetooth säkert?

Bluetooth är en lågeffektsteknik som inte sänder ut skadliga radiovågor. Den skickar eller tar inte emot data från trådlösa internetanslutningar som Wi-Fi, så den behöver inte dela bandbredd med andra enheter. Bluetooth är en lågeffektsteknik som inte sänder ut skadliga radiovågor.

Den skickar eller tar inte emot data från trådlösa internetanslutningar som Wi-Fi, så den behöver inte dela bandbredd med andra enheter. Den enda risken med Bluetooth är det potentiella besväret som orsakas av kort räckvidd och potentiella störningar från andra Bluetooth-enheter. Bluetooth kan enkelt stängas av eller bytas till en alternativ kanal om det stör andra enheter.